Saarnaaja-näytelmä Seinäjoella kertoo tuomion pasuunasta ja rakkauden apostolista

Seinäjoen kaupunginteatterissa marraskuussa ensi-iltaan tuleva näytelmä sai innoituksen Niilo Yli-Vainiosta. Tekijöiden mukaan näytelmä on moraliteetti tämän päivän Suomesta.

Näytelmä kertoo herätysliikkeen fiktiivisestä saarnaajasta, hahmosta, joka antaa kaikkensa kokemalleen kauneudelle. Hän on samaan aikaan sekä tuomiopasuuna että rakkauden apostoli ja kaikkea siltä väliltä. Se, joka sanoo ääneen sen, mitä ei yleensä sanota.

Innoituksen näytelmään on antanut neljäkymmentä vuotta sitten laajan herätysaallon käynnistänyt helluntailiikkeen saarnaaja Niilo Yli-Vainio.

Saarnaajan tekijöitä, käsikirjoittajina, dramaturgeina ja ohjaajina tunnettuja Ari-Pekka Lahtea ja Juha Luukkosta yhdistää polte uskonnollisiin kysymyksiin ja kiinnostus karismaattisiin herätysliikkeisiin.

– Olen ihaillut erityisesti Niilo Yli-Vainion tapaa saarnata, hän oli lajinsa mestari. Minua alkoi kiinnostaa inhimillisyys tuon mestaroinnin takana, minkälaista sisäistä taistelua hän on mahtanut käydä kamppaillessaan herätyksen puolesta ja miten reissutyö näkyi perheen elämässä. Millainen sellaisen ihmisen sisäinen elämä on, miten se muuttuu ja kehittyy, pohtii Ari-Pekka Lahti.

Kirjoittajat sanovat, että ennemmin kuin tehdä Yli-Vainion näköiskuva, heitä kiinnosti käsitellä hänen kaltaisensa saarnaaja-hahmon viestien merkitystä ja vaikutusta muihin ihmisiin – ja koko ympäröivään todellisuuteen.

– Kun nykyään totuus, moraali ja oikea ja väärä tuntuvat olevan ihan mutu-pohjalta päätettäviä asioita ja koska tahansa johonkin trendikkäämpään vaihdettavissa, niin kyllähän tämä aika huutaa tällaista totuudentorvea, joka myös itse syvästi elää ja todeksi tekee sen totuutensa. On siis jotain muuta kuin häiriintynyt populisti tai joku ties minkä listan kärjessä keikkuva idiootti, sanoo ohjaaja Juha Luukkonen.

Saarnaajan kantaesitys on 8. marraskuuta Seinäjoen kaupunginteatterin Elissa-näyttämöllä.

Ari-Pekka Lahden isä Seppo Lahti on tehnyt yhdessä Jari Ruotsalan kanssa viime vuonna omakustanteisen näytelmäelokuvan Valkoinen yöperhonen, joka myös kertoo Niilo Yli-Vainiosta.

Kuva: Seinäjoen kaupunginteatteri

Lue myös:

Arvio: Matka Niilo Yli-Vainion pään sisälle

Valkoinen yöperhonen on elokuva Niilo Yli-Vainiosta

Edellinen artikkeliArkkipiispa Mäkinen luterilaisten Windhoekin-kokouksesta: ”Meillä on sieltä opittavaa”
Seuraava artikkeliVuoden kristillisen kirjan 2017 valitsee lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkonen

Ei näytettäviä viestejä