Saara Kautto Parkanosta: Yhdessä tehden toteutuu seurakunnan ydintehtävä, evankeliumin levittäminen

Seurakunta on kuin toinen koti. Se on paikka, johon voi aina palata. Näin sanoo Parkanon seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Saara Kautto, 36.

Nuoresta iästään huolimatta Kautto toimii seurakunnan hallinnossa jo kolmatta kautta. Ensimmäisen kauden hän oli kirkkoneuvoston varapuheenjohtajana, ja nyt on menossa toinen kausi valtuuston puheenjohtajana.

– Olen näiden vuosien aikana oppinut seurakunnasta paljon myös sellaisia asioita, jotka eivät seurakuntalaisen arjessa näy, Kautto kiittelee.

Luottamustehtäviin rakkaan vaarin jalanjäljissä

Hallintoon hakeutuminen oli Kauttolle luontevaa, koska omassa perheessä on aina ollut itsestään selvää olla seurakunnan aktiivinen jäsen.

– Rakas, juuri edesmennyt vaarinikin toimi aikoinaan kirkkovaltuuston puheenjohtajana. Hän käytti maalaisjärkeä, arvosti seurakunnan vapaaehtoistyötä ja teki sitä paljon itsekin.

Vapaaehtoistyö ja seurakuntalaisten osallistuminen tapahtumien ja toiminnan järjestämiseen on myös Saara Kautton mielestä tärkeää.

– Sitä tarvitaan yhteisöllisyyteen ja osallisuuden tunteen luomiseen, mutta etenkin pienessä seurakunnassa myös työntekijöiden työn jakamiseen. Kun tehdään yhdessä, onnistutaan.

Saara Kautto kertoo saaneensa tehtävässään paljon tukea.

– Talouspäällikkö sekä kirkkoherrat, joita on tehtävissä ollessani ollut kaksi, ovat aina vastanneet hölmöihinkin kysymyksiini. Myös muiden luottamushenkilöiden ja työntekijöiden kanssa on ollut helppo työskennellä, hän kertoo.

Pienessä seurakunnassa kaikki tuntevat toisensa. Kun on asiaa, voi vain mennä vetäisemään hihasta ja kertoa, mistä haluaisi keskustella.

– Seurakuntalaisiltakin saan silloin tällöin terveisiä kokouksiin vietäväksi.

Seurakuntaliitoksesta äänestetään ihan pian

Hallinnossa toimimisvuosiin sisältyy Kautton mukaan monia mielenkiintoisia aiheita ja haastaviakin päätöksiä.

– Kirkollisveron nostaminen vuonna 2013 nosti monen tunteita. On kuitenkin hyvä, että taloutemme on pysynyt kunnossa. Säästöjä pitää tietenkin aina miettiä ja haasteelliset vuodet ovat edessä päin, mutta esimerkiksi kiinteistörasitteita meillä on maltillisesti.

Isona asiana valtuutettuaikanaan Kautto on kokenut myös uuden kirkkoherran valitsemisen ja työssä aloittamisen: edellinen kirkkoherra oli tehtävässä yli 40 vuotta. Myös seurakunnan leirikeskuksen palo ja uuden rakennuttaminen herättivät tunteita.

Seurakuntaliitoksiin Parkanon seurakunta ei ole vielä toistaiseksi lähtenyt mukaan, mutta lähiseurakuntien yhteistyöselvitys valmistui juuri.

– Sen perusteella selvitysmies Matti Piispanen ehdottaa, että Parkanon, Kihniön, Hämeenkyrön ja Ikaalisten seurakunnat liitetään Ylöjärven seurakuntaan 1.1.2019. Valtuustot äänestävät liittymisestä kaikilla paikkakunnilla 14.3.

Koskettavia laulumuistoja ja kokonaisvaltaista musiikkityötä

Saara Kauttolle seurakunta tuli jo lapsena tutuksi muun muassa erilaisten kerhojen ja kuorojen kautta.

– Musiikki on minulle erittäin rakas asia, ja vuosien varrelta seurakunnasta on jäänyt paljon koskettavia laulumuistoja. Kirkkoon on ollut helppo mennä laulamaan tai laulua kuuntelemaan. Musiikkiavustajana jumalanpalveluksissa käyn edelleen oikein mielelläni.

Kautto kuuluu lauluryhmään, jonka esiintymiset ovat nykyään harvinaisia, mutta ryhmäläisille sitäkin tärkeämpiä.

– Tuntuu ihan kummalta ajatella, että olemme laulaneet yhdessä jo 20 vuotta. Nyt omat tyttärenikin ovat seurakunnan musiikkitoiminnassa mukana; he soittavat kantelekerhossa ja laulavat Poutapilvet- lauluryhmässä.

Parkanon seurakunnassa on musiikkiryhmiä kaikenikäisille seurakuntalaisille. Esiintymismatkoja tehdään myös oman kunnan ulkopuolelle, ja tänä keväänä myös Tukholman suomalaiseen seurakuntaan. Aktiivisesta ja monipuolisesta musiikki- ja pyhäkoulutoiminnastaan seurakunta on saanut paljon positiivista palautetta valtakunnallisestikin.

Viime pääsiäisenä Parkanon kirkosta televisioidussa jumalanpalveluksessa näkyi ja kuului seurakunnan koko musiikkityön kirjo. Ensi pääsiäisen aikaan lasten musiikkiryhmät ovat mukana Karvian kirkosta nähtävässä jumalanpalveluksessa.

– Kanttorin lisäksi musiikkityössä näkyy myös muiden seurakunnan työntekijöiden panos. Vastaava lastenohjaaja vetää lasten musiikkiryhmiä, ja myös nuoriso- ja diakoniatyössä musiikki on suuressa roolissa, Kautto sanoo.

Eri-ikäisten yhteiset kokoontumisetovat tärkeitä

Esikoulunopettajana Kihniön kunnassa toimiva Saara Kautto on asunut koko ikänsä Parkanossa, joka sijoittuu kolmen maakunnan keskipisteeseen. Matkaa sekä Seinäjoelle, Poriin että Tampereelle on kaikkiin noin 85 kilometriä. Kunnassa on asukkaita reilut 6 600 ja seurakunnassa jäseniä noin 5 500.

– Seurakunnassamme on paljon hyviä perinteitä. Toimintamuodot voivat toki muuttuakin, mutta eri-ikäisten ihmisten kohtaamisen toivon pysyvän yhtä hyvänä kuin tällä hetkellä.

Parkanon seurakunta kokoaa kaikenikäisiä ihmisiä yhteen esimerkiksi jumalanpalveluksissa, perhekerhoissa, pyhäkouluissa, vauvaryhmissä, keskiviikko-ruokailussa, Raamattu-piireissä, kultaisen iän kerhossa, nuorten illoissa ja varhaisnuorten kerhoissa.

– Ydintehtävänä on evankeliumin levittäminen, ja sen tulee näkyä kaikessa toiminnassa.

Valokuva: Saara Kautton kotialbumi

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä

Edellinen artikkeliPaula Risikko järjesti seurat Seinäjoella – puhujana tuleva arkkipiispa Tapio Luoma
Seuraava artikkeliVille Mäkipelto: Tutkimus tuo nöyryyttä raamatuntulkintaan

Ei näytettäviä viestejä