RuokaNysse ajaa leipää pöytään ja valoa elämään Tampereella

Tampereen evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän ylläpitämä RuokaNysse on odotettu vieras ympäri kaupunkia. Nysse pysähtyy reilulla parillakymmenellä pysäkillä kerran kahdessa viikossa. Seurakuntayhtymän elintarvikejakelun vastaavana kahdeksan vuotta työskennelleen Petri Ahokaisen mukaan ihmiset tulevat jonoon hyvissä ajoin saadakseen kotiin vietäväksi mahdollisimman monipuolisen ruokakassin.

– Esimerkiksi lihatuotteet ovat haluttuja. Niitä on saatavana vaihtelevasti, eli lihaa ei valitettavasti aina riitä kaikille. Toinen tällainen hieman harvinaisempi herkku on suklaa, Ahokainen sanoo.

RuokaNyssen kuljettaman valikoiman seurakuntayhtymä saa pariltakymmeneltä lahjoittajalta. Mukana on useita S- sekä K-ryhmän myymälöitä sekä Saarioinen Oy. Tärkeän osan muodostaa myös kaksi kertaa vuodessa tuleva EU-lähetys, mihin kuuluu muun muassa makaronia, valmispastaa, vehnäjauhoa sekä hapankorppuja. Kauppojen ruokalahjoitukset päätyvät Tampereen Nekalassa sijaitsevan varastopaikkaan vapaaehtoisten voimin.

– He kiertävät kaupat läpi pakettiauton kanssa joka päivä. Sen jälkeen ruoat tuodaan varastollemme, missä ne lajitellaan ja säilytetään asianmukaisesti, Ahokainen kertoo.

”Monilla on todella paha olo”

RuokaNyssen asiakkaat saavat ennen autossa vierailua seurakunnan diakoniatyöltä kortin, joka mahdollistaa ruokatavaroiden noutamisen. Noin puoli vuotta voimassa olevaan korttiin määritellään, kuinka monta ruokakassia kukin voi autosta noutaa.

– Kassien määrä vaihtelee yhden ja kolmen välillä riippuen perhekoosta. Asiakkaat saavat itse täyttää kassit vapaasti. Jos jotain tuotetta on tarjolla rajallinen määrä, emme toki halua kenenkään hamstraavan niitä vain itselleen, Ahokainen sanoo.

Vuodesta 2009 liikennöinyt RuokaNysse välittää kahden viikon aikana noin 800 ruokakassia niitä tarvitseville. Ruoka-avun määrä on viime vuosina ollut selkeässä kasvussa. Viime vuonna Nyssestä haettiin 20 378 ruokakassia, kun määrä oli vuonna 2014 vajaat 18 500 ja vuonna 2012 reilut 16 000.

– Avun tarve näkyy kaikenikäisten ihmisten keskuudessa. Nyssessä asioi niin eläkeläisiä, keski-ikäisiä kuin opiskelijoitakin, Ahokainen sanoo.

Petri Ahokaisen mukaan Nyssessä vierailevat ihmiset käyttäytyvät pääsääntöisesti fiksusti. Osa kävijöistä haluaa samalla vaihtaa kuulumisia, osa taas tyytyy hiljaisuuteen.

– Joistakin huomaa, että he haluavat asioida mahdollisimman nopeasti. Osalla on varmasti avun tarpeen suhteen mukana häpeän tunteitakin.

Joskus turhautuminen elämäntilannetta kohtaan purkautuu kärjekkäinä lausuntoina. Näin käy esimerkiksi silloin, kun jotain tuotetta ei ole, vaikka asiakas toivoisi niin. Ahokainen ei kuitenkaan halua moittia ihmisten satunnaisesti ilmeneviä voimakkaita kommentteja.

– Ymmärrän heitä, monilla on todella paha olo. Jos olisin itse tiskin toisella puolella, saattaisi minulla käydä mielessä samanlaisia ajatuksia.

”Valmistuin tradenomiksi, mutta töitä ei löytynyt”

RuokaNysse hyrisee joka toinen keskiviikko normaaliin jakelureitistöön kuuluvalle Mustalahden pysäkille. Tampereen ydinkeskustan tuntumassa sijaitsevalle seisakkeelle saapuu yleensä noin seitsemänkymmentä henkilöä.

Jakelukierroksia Petri Ahokaisen ohella hoitava Markku Kultainen tervehtii pysäkillä odottavia ihmisiä iloisesti jo ennen oven avautumista. Hän kokee olevansa oikeassa ammatissa.

– Viihdyn tässä työssä, tuntuu hyvältä voida välittää apua toisille. Monista asiakkaista on tullut minulle puolituttuja, kuulumisia vaihdetaan laidasta laitaan.

Myös tunteet ovat Kultasella välillä pinnassa.

– Ei käy kiistäminen, etteivätkö kyyneleet olisi toisinaan nousseet silmiin ihmisten kanssa jutellessa. Monilla on taustalla työttömyyttä, sairautta tai muita ongelmia, ne koskettavat.

Lähes kaikki RuokaNysseen nousevat henkilöt haluavat pitää henkilöllisyytensä salassa. He eivät halua muiden näkevän ahdinkoaan. Muutamat suostuvat kuitenkin puhumaan toimittajalle nimettöminä. Kahden ruokakassin kanssa autosta lähtenyt mies kiittelee RuokaNyssen tuomaa apua vuolaasti.

– Ei ihminen voi olla kauan nälässä ilman ruokaa. Kun rahat eivät riitä ruokaan, on tällainen apu äärettömän tärkeää.

Nyssessä asioinut mies on noutanut ruoka-apua vasta joitakin kertoja. Taustalla on käsivaivan aiheuttama työttömyys.

– Olen kirvesmies, jolle tuli käsiongelma. Nytkin olen silti lähdössä jo tänään hakemaan työtä. Onneksi saan täältä ruokaa tuekseni, olen kiitollinen. Ruoka-apu mahdollistaa myös vuokran maksun. Jos sitä ei hoideta, on häätö edessä.

Jonon virratessa autoon sisälle ja ulos, mahtuu mukaan niin eläkeläisiä kuin lastenvaunuja työntäviä äitejä. Mukana on myös vain joitakin vuosia sitten ammattiin valmistuneita henkilöitä.

– Valmistuin kolme vuotta sitten tradenomiksi, mutta töitä ei ole löytynyt. Nyssen tuoma apu on äärettömän tärkeää, sen avulla saan ruokalistalle muun muassa lihatuotteitta, joihin rahani eivät riittäisi, eräs asiakas kertoo.

”Hienoa, että ruokaa voi hakea myös ystävän puolesta”

Miehen kanssa juttutuokiolle pysähtynyt työtön nainen kertoo hakevansa ruoka-apua hiljattain kaupunkiin muuttaneelle opiskelijatyttärelleen.

– Tämä on hänelle erittäin tärkeää, sillä minullakin on niukat resurssit auttaa häntä. On erinomaista, että Nyssessä voi asioida myös toisen puolesta.

– On myös hienoa, että kuljettajat eivät todellakaan ole tiukkapipoja, vaan mukavia ihmisiä. Heidän kanssaan on helppo tulla juttuun, nainen kiittelee.

Apua ystävälleen haki Anne Suominen. Ruokakassin sai hänen kauttaan maahanmuuttajataustainen henkilö.

– Hän asui ennen jakelureitistön lähellä, mutta nyt asiointi on hankalaa. Autan sen vuoksi häntä saamaa ruoka-apua. Mielestäni on hienoa, että RuokaNyssestä voi hakea ruokaa myös ystävän puolesta.

Ihmisten saatua ruokakassit täyteen jatkaa Nysse Mustalahden pysäkiltä eteenpäin. Niin Ahokainen kuin Kultainen toivovat auton jaksavan vielä monia kilometrejä.

– RuokaNysse oli ennen myymäläautona Teiskossa. Vuoden 1991 Volvossa on nyt kilometrejä reilut 700 000. Toivottavasti auto pysyy kunnossa ilman suurempia remontteja voidaksemme jatkaa ruoan vientiä sitä tarvitseville, Petri Ahokainen sanoo.

Kuvat: Rami Marjamäki. Kuvia voi selata valkoisista nuolista.

1. Anu Suominen haki RuokaNyssestä kassin maahanmuuttajaystävälleen, joka ei asu jakelureitistön lähellä.

2. RuokaNyssen kuskeina toimivat Markku Kultainen ja Petri Ahokainen

Edellinen artikkeliThe Guardian: Imaamit kieltäytyvät pitämästä hautajaisrukouksia terrori-iskun tekijöille
Seuraava artikkeliKyselyn mukaan kommunismin alta nousseet kansat uskovat Jumalaan

Ei näytettäviä viestejä