Repo: Kirkollisessa demokratiassa kuolleillakin on ääni

RepoFacebookMatti Repo ottaa Facebookpäivityksessään kantaa kirkolliskokouksen määräenemmistösäännösten muuttamiseen. Repo on kirkolliskokouksen perustevaliokunnan varapuheenjohtaja. Valiokunta on työstänyt lausunnon kirkkohallituksen esityksestä, jolla tähdätään kirkolliskokouksen määräenemmistösäännösten muuttamiseen.

Revon mukaan määräenemmistösääntö tähtää kirkon ykseyden vaalimiseen. Hänen mukaansa tärkeissä, uskon sisältöä koskevissa ja siihen perustuvissa asioissa päätöksiä ei voi tehdä vain paikalla olevan kenties täpäränkin enemmistön mukaan, vaan pitää edellyttää laajaa konsensusta.

”Tämä seuraa siitä, että kirkolliskokous koostuu seurakuntalaisten ja sanan sekä sakramenttien viran edustajista. Sen päätökset ovat kokonaiskirkon päätöksiä ja heijastavat yhteistä uskoa. Se ei ole parlamentin kaltainen, (kirkko)poliittisten puolueiden ohjelmien kilpailuareena”, Repo kirjoittaa.

Piispan mukaan määräenemmistösääntö turvaa, että kirkolliskokouksen päätöksillä on mahdollisimman laaja tuki halki koko maan seurakuntien.

”Sellainen on välttämätöntä päätösten vastaanottamisen kannalta. Niiden tulee heijastaa kristittyjen yhteistä käsitystä. Oikeastaan vasta vastaanottaminen (reseptio) auktorisoi koko kirkkoa koskevat päätökset. Tämä edellyttää, että kirkossa täytyy suurissa asioissa kuunnella sekä ekumeenista yhteisöä että traditiota, sillä kirkko on paitsi yksi ja pyhä, myös yhteinen ja apostolinen. Kirkko on sellainen demokratia, jossa kuolleillakin on ääni: uskossa jo pois nukkuneet kuuluvat kanssamme samaan yhteisöön.”

Kirkkohallitus on esittänyt kirkolliskokoukselle, että määräenemmistöä ei tarvittaisi kaikkiin kirkkolain muutoksiin, vaan niihin kirkkolain ja kirkkojärjestyksen säännöksiin, jotka koskevat kirkon uskoa, tunnustusta ja oppia, kirkon jäsenyyden edellytyksiä, jumalanpalvelusta, sakramentteja sekä pappis- ja piispanvirkaa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSuomessa kampanjoidaan iranilaissyntyisen pastorin puolesta
Seuraava artikkeliKutsumus ohjaa teologin urasuuntautumista – klassiset kielet pappisuran esteenä

Ei näytettäviä viestejä