Rauhanyhdistyksen puheenjohtaja: Emme hyväksy henkistä väkivaltaa


Pohjolan Sanomat
uutisoi tänään Tornion rauhanyhdistyksen tilanteen kärjistymisestä. Lehden mukaan rauhanyhdistyksen jäsen, pastori Kimmo Sulila katsoo, että helmikuun seurakuntapäivillä tehtiin henkistä ja hengellistä väkivaltaa häntä ja Erkki Hurtigia kohtaan.

Kyse on yhdistyksen sisällä pitkään jatkuneista ristiriidoista ja näkemyseroista.

Tornion yhdistyksen puheenjohtaja Timo Huhtala sanoo harmittelevansa, ettei ehtinyt kommentoida työkiireitten takia asiaa Pohjolan Sanomille.

– Lähtökohtaisestikin ajatus on, että saataisiin keskenään rauhassa keskustella niin kuin on vuosien varrella paljon keskusteltu, Huhtala sanoo. Hän pelkää julkisuuden pahentavan tilannetta.

Huhtalan mukaan seurakuntapäiviä ei järjestetty sitä varten, että siellä olisi käsitelty Erkki Hurtigin tai Kimmo Sulilan asiaa.

– Kyseessä oli ihan normaali seurakuntapäivä, joita on 4–6 vuodessa, ja sen aihe oli tullut seuratoimikunnalta. Päivien rakenne on sellainen, että siinä on pyydetty alustus ja sen jälkeen on keskustelu, jossa jokainen saa käyttää vapaasti puheenvuoroja.

Huhtalan mukaan Tornion rauhanyhdistyksen lähtökohta on, että henkistä väkivaltaa ei hyväksytä missään tapauksessa.

– Aiheellinen kysymys tähän tilanteeseen on, että voiko joku kokea henkiseksi tai hengelliseksi väkivallaksi, jos on aiheesta eri mieltä tai jää mielipiteensä kanssa yksin. Siitä on esimerkkinä kristillisyytemme yhteinen näkemys naispappeudesta tai samaa sukupuolta olevien liittojen siunaamisesta, Huhtala sanoo, muttei halua tarkentaa enempää.

Tervehditäänkö Hurtigia ja Sulilaa nyt, eli katsotaanko heillä olevan yhteinen usko seurakunnan kanssa?

– Emme haluta missään mielessä sulkea ketään yhteisön ulkopuolelle, kaikki ovat tervetulleita seuroihin ja tilaisuuksiin. Se on jokaisen omakohtainen asia, onko asioista samaa mieltä vai eikö, Huhtala vastaa tätäkään tarkentamatta.

Kimmo Sulila toivoo, että Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys selvittäisi, onko Tornion yhdistyksessä käytetty hengellistä väkivaltaa. Mitä ajattelet tästä?

– En halua tuohon tässä kohtaa sanoa mitään.

Käsitelläänkö Sulilan ja Hurtigin asiaa vielä yhdistyksen johtokunnassa?

– Se on tietyssä mielessä seurakunnan asia. Se on avoin tällä hetkellä meillä seurakunnan sisällä. En koe, että johtokunta on elin, joka enää on vastuussakaan erikseen. Tämä on tietyssä mielessä julkinen asia meillä seurakunnassa.

Lue myös:

PS: Tilanne Tornion rauhanyhdistyksessä kärjistyi taas

Erkki Hurtigin usko kyseenalaistettiin rauhanyhdistyksellä

Edellinen artikkeliPS: Tilanne Tornion rauhanyhdistyksessä kärjistyi taas
Seuraava artikkeliVoiko lestadiolainen tanssia vanhoja, Pekka Kainua?

Ei näytettäviä viestejä