Puumalan seurakunnan mailta saadaan kohta aurinkoenergiaa

Suur-Savon Sähkö Oy rakennuttaa Puumalan seurakunnan kirkonkylällä omistamalle maalle 400 neliön aurinkolämpökentän.

– Tämä on ainutlaatuinen pilottihanke. Ajatus on, että koko kesän Puumalan lämpöenergia tuotetaan auringolla, Puumalan kirkkoherra Helena Castrén kertoo.

Seurakunta on kirkkoneuvoston päätöksellä päättänyt antaa maansa hankkeen käyttöön 25 vuodeksi korvauksetta. Osa alueesta on jo ollut kunnalla vuokralla muutenkin.

– On asioita, joita ei kannata lähteä hinnoittelemaan. Vuokra olisi kuitenkin ollut nimellinen, Castrén sanoo ja viittaa kirkon uuteen ilmastostrategiaan.

– Olemme antaneet joitakin metsäalueita suojeluun, mutta muuta merkittävää emme näillä resursseilla ole tehneet. Tämä on nyt hyvä mahdollisuus puhua ympäristöasioista.

Castrén näkee aurinkokenttähankkeessa hymysuin enteellisyyttä nykyisessä 1832 valmistuneessa kirkkosalissa olevassa kolmessa auringossa: kirkon kupolissa, saarnatuolin päällä ja alttarirakennelman päällä. Alkujaan myös kirkon katolla on ollut risti, jossa on ollut aurinko.

– Kyllä me olemme ylpeitä siitä, että voidaan olla ilmastotalkoissa mukana.

Aurinkokenttä liittyy Puumalan Lempeä kaukolämpö -hankkeeseen ja uuden lämpövoimalan rakentamiseen. Syksyllä valmistuvan voimalan sydämenä on hollolalaisen Calefa Oy:n kehittämä erikoislämpöpumppu. Se tuottaa haaleista lämmönlähteistä korkeita lämpötiloja. Aurinkokenttä tulee tuottamaan 25 % järjestelmän energiasta, loput 75 % kerätään lämpöpumpun avulla ilmasta. Ylijäämälämpö varastoidaan lämpöakkuun ja jalostetaan siitä erikoislämpöpumpun kautta kaukolämpöverkkoon.

Puumalassa lämpöenergia saadaan talvisaikaan hakevoimalasta. Kesällä hakevoimala ei pysty teknisesti toimimaan, kun kaukolämmön tarve on pieni, joten sitä paikkaamaan on käytetty öljykattilaa.

– Vaikka lämmön tarve ei ole kesällä kauhean iso, nyt yhtäkkiä pystymmekin leikkaamaan öljyn pois. Tämä on ekologisesti hieno juttu, Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen selittää hanketta.

Ratkaisu vähentää vuodessa öljyn käyttöä 30 000 litraa ja hiilidioksidipäästöjä 515 000 kiloa. Hiilidioksidipäästöjen väheneminen vastaa noin 260 henkilöauton vuotuisia päästöjä.

Aurinkolämpökentän keräimet ovat toiminnassa koko vuoden ja niiden avulla otetaan lämpöä talteen aina kuin mahdollista.

– Kun keväällä päivä rupeaa pitenemään, aurinkoenergialämmön määrä rupeaa kasvamaan ja se leikkaa hakkeen käyttöä.

Aurinko lämmittää tietenkin päivällä, ja kesällä lämmön tarve on suurimmillaan yöllä. Siksi aurinkoenergiaa varastoidaan lämpöakkuun.

– Tämä on monimuotoinen investointihanke. Tulevaisuudessa kehityssuunta on tämä, että eri vuodenaikoina käytetään kulloinkin tarkoituksenmukaisinta energianlähdettä.

Tykkyläisen mukaan myös aurinkokeräimien alla olevan maan omistava Puumalan seurakunta tulee lopulta hyötymään hankkeesta. Se käyttää 1800-luvulta peräisin olevassa kirkossaan ja muissa kiinteistöissään paljon energiaa, ja öljyn verotus on kasvanut. Seurakuntakin odottaa kirkon ja seurakuntakodin nykyisten miltei 50000 euron lämmityskustannusten jossain vaiheessa madaltuvan.

– Tämä tulee hillitsemään kustannuspaineita. Näin mennään asiakkaittemmekin kannalta turvallisemmalle puolelle, Tykkyläinen sanoo.

Kuva: Puumalan seurakunta / Matti Vainikka. Puumalan kirkonkylää.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliNuorisotyön konkari Hetu Saarinen: Seurakunnassa nuorten ei tarvitse koko ajan tsempata
Seuraava artikkeliEntinen körttijohtaja on kärsinyt pitkään masennuksesta – ”Se mikä ei tapa, vammauttaa”

Ei näytettäviä viestejä