Protestantit johtavat Yhdysvaltoja

Yhdysvaltojen tuleva presidentti Donald Trump on kertonut kuuluneensa aikaisemmin newyorkilaiseen presbyteeriseen kirkkoon ja käyvänsä myös nykyisin kirkossa, varmimmin jouluna, pääsiäisenä ja erityistilaisuuksissa.

Trumpin ei kuitenkaan tiedetä tällä hetkellä olevan aktiivinen seurakuntalainen missään, eikä hänen kirkkosuhteestaan juuri ole ulkopuolisten kertomia tietoja.

Se kuitenkin tiedetään, että Trumpin pitkäaikainen hengellinen neuvonantaja on ollut tunnettu floridalainen tv-evankelista Paula White. Trump on julkisesti kiitellyt Whitea tältä saamastaan hengellisestä tuesta ja neuvoista.

Donald Trump ei ole ensimmäinen Yhdysvaltojen presidentti, jonka hengellinen tausta tai uskonnolliset käsitykset ovat huonosti tunnetut.

Esimerkiksi väistyvä presidentti Barack Obama kertoo lapsena saaneensa uskontoneutraalilta äidiltään varsin ”moniuskontoista” kasvatusta.

Aikuisena Obama kastettiin protestanttisen United Church of Christ -kirkon jäseneksi, mutta presidenttivuosinaan hän ei ole ollut minkään seurakunnan jäsen.

Episkopaaleiksi kastettujen presidenttien James Monroen tai Thomas Jeffersonin todellinen suhde uskontoon saattoi olla lähinnä deismi. Samoin ensimmäisen republikaanipresidentin Abraham Lincolnin uskonnollisuus on avoin tulkinnoille.

Trumpin lailla presbyteerisen kasvatuksen saaneita tai aktiivisesti tähän Skotlannissa muotoutuneeseen kirkkokuntaan kuuluneita ovat olleet monet muutkin Yhdysvaltojen presidentit.

Heitä ovat olleet esimerkiksi brittejä vastaan sotinut Andrew Jackson, ensimmäisen maailmansodan ajan presidentti Woodrow Wilson, kenraalista 50-luvun supervallan johtajaksi noussut Dwight Eisenhower ja Neuvostoliiton polvilleen varustelukilvassa lyönyt Ronald Reagan.

Yhdysvaltojen presidenttien yleisin kirkkokunta on ollut jo mainittu tasavallan alkuvuosikymmenien englantilaistaustaisen eliitin episkopaalinen eli anglikaaninen kirkko.

Episkopaalipresidenttejä ovat olleet esimerkiksi maan ensimmäinen johtaja George Washington, neljäs presidentti James Madison, lamakauden ja toisen maailmansodan ajan presidentti Franklin Roosevelt, liennytyspresidentti Gerald Ford ja CIA:takin johtanut George Bush.

Metodisteja ovat olleet presidentit USA:n sisällissodan kenraali Ulysses S. Grant, vuonna 1901 murhattu William McKinley ja 9/11-hetken presidentti George W. Bush.

Presidentteinä on ollut myös baptisteja, joista tunnetuimmat lienevät maansa Korean sotaan johtanut Harry Truman sekä harvinaisesti etelävaltioista Valkoiseen taloon nousseet Jimmy Carter ja Bill Clinton.

Presidenteiksi on kohonnut myös unitaareja, reformoituja, kveekareita ja Disciples of Christ -kirkon jäseniä. Joukkoon mahtuu myös yksi kongregationalisti ja yksi katolilainen – John F. Kennedy.

Sen sijaan luterilainen ei ole koskaan ollut Yhdysvaltojen presidenttinä.

Tämän arvellaan yleensä johtuvan luterilaisten hieman myöhäisestä tulemisesta Yhdysvaltoihin, sekä luterilaisten yhteisöjen alkuperäisestä ei-englanninkielisyydestä. Tällainen on ehkä hidastanut nousua amerikkalaisen yhteiskunnan koulutettuun eliittiin.

Kuva: Carlo Allegri / Reuters

Lue myös:

USA valitsee presidentin – näin Kotimaa24 on kirjoittanut ehdokkaista ja uskonnosta

Edellinen artikkeliKirkon mediasäätiö palkitsi Tyttö nimeltä Varpu -elokuvan
Seuraava artikkeliLuottamustyö ei ole vain rahan vahtimista – ”On muistettava myös hengelliset tarpeet”

Ei näytettäviä viestejä