Pro Fiden taival kestänyt jo 50 vuotta: ”Työ on ollut raskasta, mutta rakasta” – katso video

Viisikymmentä vuotta sitten viisi turkulaista nuorukaista päätti ryhtyä soittamaan gospelia. Pro Fide -nimen saaneen yhtyeen muodostivat veljekset Matti ja Tuomo Vanhanen, heidän serkkunsa Seppo Vanhanen sekä Hannu Nyman ja Jouni Ilmolahti. Yhtyeen jäsenet olivat iältään 13–16-vuotiaita.

1960- ja 1970-lukujen vaihteesta lähtien Suomen Raamattuopisto on toiminut Pro Fiden taustajärjestönä.

– Sanoma kaiken muuttavasta Jeesuksen rakkaudesta ja armosta syntistä ihmistä kohtaan kuuluu kaikille. Sitä on haluttu ja halutaan edelleen viedä eteenpäin musiikin keinoin. Pro Fide tarkoittaa suomeksi ”uskon puolesta”. Yhtyeen nimi ja Jeesus on Herra -logo kertovat bändimme tehtävän ytimen, yhtyeen nykyinen kitaristi Markus Ikonen kiteyttää.

Pro Fidessä on ollut viiden vuosikymmenen aikana runsaasti miehistövaihdoksia. Eri kokoonpanoille ovat tulleet tutuiksi monenlaiset keikkapaikat: kirkot, jumppasalit, koululuokat, seurakuntatalot, torit, yökahvilat, varuskunnat, vankilat, jäähallit ja konserttisalit.

Ikosen mukaan yleisön ikähaarukka on vaihdellut vuosien varrella kunkin vuosikymmenen musiikin ja musiikkitrendien perusteella. Hän kertoo uuden levyn saaneen yllättävänkin hyvän vastaanoton niin nuorempien kuin vanhempien kuulijoiden keskuudessa.

***

Juhlavuoden kunniaksi Ikonen teki yhdessä Tiina Karlssonin kanssa juuri julkaistun kirjan Pro Fide – 50 vuotta uskon puolesta.

– Olemme nyt juhlavuonna olleet paljon tekemisissä yhtyeen aikaisempien jäsenten kanssa. Jo aiemminkin vanhojen soittajien tapaamisissa on huomattu, että lähes 40 soittajan porukka jakaa monet samat kokemukset kiertämisestä ja soittamisesta, vaikka vuosia kokemusten välillä olisikin paljon. Työ Pro Fidessä on ollut raskasta, mutta rakasta. Yksi monista yhdistävistä asioista on kokemus saada olla vajavaisena ihmisenä suuren Jumalan työvälineenä.

***

Ikonen toteaa, että Pro Fiden pitkään historiaan mahtuu niin nousu- kuin laskukausia.

– On ollut aikoja, jolloin bändin olemuksesta on paistanut positiivisuus sekä aikoja, jolloin bändi on saanut varmaan ihan aiheellista kritiikkiä turhan tylystä ja vakavasta otteesta ilosanoman äärellä. Hetkittäin into ja suuntakin ovat olleet vähän hukassa.

– Alkuaikojen ilo ja palo on kuitenkin löytynyt aina uudestaan, Ikonen kertoo.

Hänen mukaansa Pro Fidelle on ollut ominaista sanoman takana seisominen, vahva työmoraali ja musiikillinen kunnianhimo.

Ikosen mukaan viime vuosikymmenen muutokset suomalaisessa gospelkulttuurissa ovat vähentäneet keikkamääriä kaikilta gospelbändeiltä. Tällä hetkellä Pro Fide keikkailee muun muassa nuortenilloissa, rippikouluissa, kouluissa ja tapahtumissa sekä pitää konsertteja aikuisemmalle väelle.

– Meillä on vuosittain useita kymmeniä keikkoja, mitä voi pitää ihan hyvänä määränä. Lisäksi pääosin alkuperäisjäsenistä koostuva vanha Pro Fide tekee juhlavuoden tienoilla useita keikkoja.

Ikonen toteaa esimerkiksi tekniikkaan, kulkuvälineisiin ja yhteydenpitoon liittyvien asioiden muuttuneen vuosien mittaan helpommaksi.

– Sen sijaan sosiaalisessa mediassa esillä oleminen vie nykyään paljon aikaa. Maailmanmeno muuttuu hektisemmäksi, ja ihmisten kanssa aitoon kohtaamiseen pääseminen näyttää muuttuvan aina vaan haastavammaksi. Tilaus tyhjyyden, merkityksettömyyden ja syyllisyyden murtavalle evankeliumille on kuitenkin edelleen olemassa. Musiikki on aito tapa kohdata ihmisiä.

Kuva: Cristian Medel. Pro Fiden 50-vuotisjuhlakonsertti oli viime sunnuntaina Helsingin Savoy-teatterissa.

Edellinen artikkeliKylväjän lähetysjohtaja huolestui konservatiivien elintilasta – ”Piispat eivät torju väärää oppia”
Seuraava artikkeliKirja-arvio ja kirjailijahaastattelu: Pyhät tilat on komea ekumeeninen kuvateos

Ei näytettäviä viestejä