Laskiaissunnuntai, 1. Kor. 13, Hans-Christian Daniel

Hans-Christian Daniel
Espoonlahti

Päivänavaus laskiaisviikolla: alakoululle pulkka mukaan, yläkoululle ilman.
Virsi 397 Kun on turva Jumalassa, tai 510 Sinä, Jeesus, ymmärrät.

Nyt on laskiaisviikko. Nyt on mäenlaskemisen ja hernerokan ynnä laskiaispullan syömisen aika. Monissa maissa tämä alkuviikko on karnevaalijuhlien aika. Karnevaali merkitsee ”hyvästi liha”. Ilkamoiden ja juhlien heitetään hyvästit liharuokille, sillä tuhkakeskiviikko aloittaa suuren paastonajan.
Tämän viikon Psalmi 31 sanoo: Sinun käteesi minä uskon henkeni, Herra, sinä lunastat minut vapaaksi, sinä uskollinen Jumala. Psalmi ohjaa meitä laskeutumaan alas Jumalan käsiin. Jumalan käsissä saa rauhoittua ja levätä ja elää ihanan turvallista ja yksinkertaista elämää.
Laskiainen merkitsee alun perin ”laskeutumista paastoon”. Ruotsinkielellä fastlagd merkitsee paastoon valmistautumisesta. Laskiaisesta alkaa yksinkertaisten elämäntapojen, itseään kieltämisen aika uuteen elämään. Kristikunta muistaa sitä, että Herra Jeesus joutui alas kärsimykseen ja ristinkuolemaan. Apostoli Paavali (1 Kor. 13) osoittaa rakkautta kristillisen elämän kantavaksi voimaksi. Kristitty on matkalla palvellen muita. Rakkaus ylentää sydämemme uuteen elämään. Paastonaika on tarkoitettu juurruttamaan meitä yhä syvemmin kristilliseen uskoon ja elämään.
Paastonaika ei vaadi suurta remonttia. Riittää, että jätät tekemättä vain sen yhden synnin, joka nousee mieleen seuraavana. Synti on sellaista, mitä opettaja, äiti tai isä tai paras ystävä ei saisi nähdä. Synti on sellaista, mitä et tohtisi näyttää Jumalalle. Synnin tilalla tehdään hyvää.
Ota Jumalan siunaus. Herra siunatkoon sinua…