4. adventtisunnuntai, Matt. 1: 18-24, Ritva Szarek

Ritva Szarek
Loimaa

(Saarnapalasia)

Itsenäisyyspäivänä sadat Linnan juhlien ihmiset odottivat, että saisivat kohdata presidentin ja puolisonsa ja tervehtiä heitä. Varmasti muistavat sen kohtaamisen. Me puolestamme seurasimme katse tarkkana näitä kohtaamisia.
Sinullakin on varmasti kohtaamisia, joita olet odottanut ja jotka muistat. Sellaisiakin, jotka muuttivat suunnitelmiasi, elämääsi. Hyvien joulutoivotusten ja kohtaamisten aikaa meillä nyt. Nettimaailma on avannut ihan uuden kohtaamisväylän ja nopean, kauaskin.

Vuoden suurimpia kohtaamisia on pakolaisten kohtaaminen.
Vuoden tärkeimpiä kohtaamisia oli Pariisin ilmastoneuvotteluun osallistujien välillä.
Syntyi ilmastosopu, 187 maata liittyi ilmastosopimukseen.
Isoja kohtaamisia, sovintoa ja rauhaa rakentavia tarvitaan edelleen, jotta rauhanaskeleissa kohdattaisiin – aseiden ja vihan huutojen kohtaamisten sijasta niin Syyriassa kuin Irakissa, Somaliassa, Afganistassa, Suomessa ja kaikkialla maailmassa.

Tämän pyhän tekstissä oli kohtaaminen, joka oli yllätys ainakin toiselle osapuolelle. Se oli enkelin ja Joosefin kohtaaminen. Unessa, niin todellisena, niin rohkaisevana, että mies sen muisti, kertoi siitä. Niin että se lopulta tallentui Raamattuunkin.

Mennään ajassa vähän taaksepäin:
Kun aika koitti, kun Jumalan aikataulu koitti, niin nuori Maria sai kutsun tulla Jeesuksen äidiksi. Ajatelkaa, Mariassa löytyi se nöyryys, se rohkeus, kun hän vastasi enkelille: ”Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit”. Mariallekin enkeli oli juuri sanonut: Älä pelkää.
Maria oli kihlattu Joosefille. Siinä kulttuurissa se oli jo juridinen sopimus, sitä ei helposti purettu. Millä tavalla Maria kertoi Joosefille raskaudestaan, sitä Raamattu ei kerro. Mutta kertoo sen sijaan, mitä Joosefin mielissä alkoi liikkua.
Hän ei olisikaan tulevan lapsen isä. Hänen oikeustajunsa vaati, miehinen kunniansakin, että kihlaus olisi purettava. Rakkaus ja pettymys myllersivät, taistelivat hänessä.
Jumalan piti puuttua Joosefin ajatussekamelskaan.

Vasta tuon enkeli-kohtaamisen jälkeen Joosef tajusi, että hänkin on tärkeä tässä kuviossa, hänellä on tehtävä Marian rinnalla aviomiehenä, Jeesuksen adoptioisänä. Näin hän tulisi kiinnittämään Jeesuksen Daavidin sukupuuhun.
Enkelin rohkaisu, käsky, oli niin selkeä, niin luja, että
-vaikka Joosef ei löytänyt Marialle muuta synnyttämisen paikkaa kuin tallin,
-vaikka Joosef joutui viemään perheensä pakolaisiksi Egyptiin,
-vaikka Joosef huomasi monesti olevansa sivuosassa,
niin Joosef totteli, oli uskollinen Marialle. Joosefilla oli oma tärkeä paikkansa Jumalan suunnitelmassa.

Lastaan odottava Maria tarvitsee tuekseen kaiken turvan ja rakkauden. Tämänkin päivän odottavat mariat ja äiti-mariat tarvitsevat kaiken turvan ja rakkauden. Lapset tarvitsevat – niin Jeesuskin tarvitsi. Lapsen oikeuksiin kuuluu saada olla sylissä, turvallisia aikuisia lähellä.
Tämän päivän joosefit, isät ja adoptioisät tarvitsevat samalla tavalla oikeuden vanhemmuuteen kuin äidit. Tämän päivän maailmassa jokainen ihminen, jokainen perhe tarvitsee turvaympyrää.

Enkelin kohtaamisessa Joosef kuuli suuren lupauksen, tehtävän, mikä hänen pojallaan Jeesuksella tulee olemaan: Jeesus pelastaa kansansa sen synneistä. Miten, millä tavalla ja koska – jäi kenties Joosefin syvämietintään. Koska Raamatussa ei Joosefista ole mitään mainintaa Jeesuksen julkisen toiminnan aikana, hän on todennäköisesti jo kuollut. Mutta sen sijaan äiti Maria joutui kokemaan äidin tuskan ja surun, kun Jeesus naulittiin ristinpuulle.
Tästä me lauloimme virressä:
”Herran äiti Maria suurta tuskaa kantaa,
itkien hän poikansa ristinpuuhun kantaa.

Herran äiti Maria riemastuen kuuli:
”Jeesus elää!” Voiton sai Vapahtaja suuri.

Jeesus on kaikkien Vapahtaja. Siksi on hyvä olla 4.adventtisunnuntaissa, adventin askelien keskeneräisyydessä muistaa, että joulu ei ole mikään suoritus. Jokaisessa päivässä ilokiitos, että Jeesus on syntynyt meidän Vapahtajaksemme.

Ehkä sinä olet kohdannut ihmishahmoisia enkeleitä. Nämä kohtaamiset ovat antaneet sinulle rohkeutta. Meidän ei tule jäädä enkelikohtaamisiin, kuinka todellisia ne ovatkaan olleet. Eivät enkelit ole sinua lunastaneet ja sovittaneet. Suuntaa katseesi Jeesukseen.
Pyhän viesti on – niin kuin se oli Joosefille ja Marialle: Älä pelkää.
Myös sinulla on tärkeä paikka Jumalan perheessä, Jumalan suunnitelmassa.
Jo kasteessa sinut on otettu Jeesuksen opetuslapseksi, myös sinulle Jeesus on antanut kaste- ja lähetyskäskyn. Ja sinulla on Jumalan Sana, Raamattu.
Älä pelkää, ole uskollinen.
Siunattuja kohtaamisia sinulle. Ja ennen kaikkea joulun Herran, Jeesuksen kanssa.