Kirkastussunnuntai, Matt. 17:1-8, Sakari Hosike

Sakari Hosike
Tampereen Luther-talo

Uusi liitto on ihana.

Jumalan armo syntistä ihmistä kohtaan on suuri Jeesuksen vuoksi.

Jeesus näytti vuorella jumalallisen kirkkautensa 3 opetuslapselleen. Tätä kirkastusvuorta voidaan verrata Vanhan testamentin Siinain vuoreen, jolla Mooses sai lain. Siinain vuori edusti Vanhaa liittoa ja Kirkastusvuori alkavaa Uutta liittoa.

Kirkastusvuorella olevista 5 ihmisestä, Mooses, Pietari, Jaakob, Johannes ja Elia, Mooses tiesi parhaiten mikä ero oli ja on Vanhalla liitolla ja Uudella liitolla.

Mooses sai Vanhan liiton lain Jumalalta vuorella, jonne muilta oli pääsy kielletty välittömän kuolemanrangaistuksen uhalla ja Jumalan läsnäolo vuorella oli niin pelottava, että menijöitä ei ollut. 40 päivää ja 40 yötä Mooses oli vuorella ja hän sai lain. Käskyjä käskyjen perään.

Jeesus näytti opetuslapsilleen vuorella jumalallisen kirkkautensa ja omana aikanaan Mooses sai nähdä saman Jumalan kirkkauden ja hänen kasvonsa heijastivat sitä kirkkautta, niin että jo pelkästään sen heijastus kauhistutti ihmisiä ja he pyysivät Moosesta verhoamaan kasvonsa.

Mooses oli välimies Israelin kansan ja Jumalan välillä. Hän toi lain ja laki oli Oikea ja Hyvä, Pyhä Jumalan laki, mutta Mooses tiesi itse parhaiten miten se oli kuitenkin kuolemaksi.
Mies, joka 40 vuotta valmistautui erämaassa tehtäväänsä ja johdatti Israelin kansan Egyptin orjuudesta ja johti sitä 40 vuotta kohti Luvattua maata, jäi itse Luvatun maan ulkopuolelle tehtyään synnin.
Yhden kerran Mooses epäili Jumalaa kansan edessä ja joka rikkoo lakia yhdessä kohdin, rikkoo koko lain ja synnin palkka on kuolema ja Mooses ei päässyt Luvattuun maahan, vaan kuoli Jumalan käskystä Luvatun maan ulkopuolella.

Mooses kuoli. Kukaan ihminen ei haudannut häntä, vaan Jumala itse hautasi Mooseksen.

Missä on Mooseksen hauta?
Sillä ei ole merkitystä, koska vainaja on päästetty karkuun haudastaan.
Kuolema on voitettu ja synti on annettu anteeksi Jeesuksen tähden.

Jeesuksen rinnalla kirkastusvuorella ei ollut kummitus tai kangastus, eivätkä opetuslapset Pietari, Johannes ja Jaakob nähneet unia. Mooses oli noussut kuolleista.

Kuolleiden ylösnousemus on totta – Jeesuksen tähden.

Mooses oli varmasti kuollut: Jumala oli niin käskenyt ja haudannut hänet.
Nyt Mooses oli varmasti elossa Jeesuksen luona.

Eläessään Mooses ei päässyt Luvattuun maahan, nyt Hänet oli päästetty sinne. On muutama perusteltu arvio siitä, että mikä vuori oli kyseessä ja todennäköisesti maantieteellisesti kirkastusvuori oli Luvatussa maassa. Mutta oliko vuori Vanhan testamentin Israelille annettujen rajojen sisä- vai ulkopuolella, ei ole merkitystä.

Luvattu maa ja Pyhä maa on siellä missä Jeesus on ja siellä Mooses oli ja on edelleenkin. Evankelista Luukas kirjoitti, että myös Mooses ja Elia ilmestyivät taivaallisessa kirkkaudessa, siinä kirkkaudessa, joka annetaan ylösnousemuksessa, eikä sitä enää riisuta enää pois heiltä, jotka ovat voittaneet ja kuolleet kastettuina ja Jeesukseen uskovina.

Mooses toi lain. Se oli oikea ja hyvä, mutta se oli hänelle itselleenkin kuolemaksi.

Jeesus toi Totuuden ja Armon. Hän toi meille kuolleille elämän.
Jeesus sovitti ristillä verellään meidän ja kaikkien synnit.

Kun laki annettiin Moosekselle, käskyä tuli käskyn perään.
Nyt kirkastusvuorella kuului vain tämä. ””Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mielistynyt; kuulkaa häntä”.” Jeesus on Jumalan Poika, Jumala itse. Hän tuli Taivaasta ihmisten luo ja Häntä on kuultava.

Moni tuskastuu tähän, että Jeesusta pitäisi kuulla, mutta se on ihmisen laiskuutta, välinpitämättömyyttä, ymmärtämättömyyttä ja jopa vihaa Jumalaa kohtaan.
Jeesus sanoo: ”Minun ikeeni on hyvä kantaa ja minun kuormani on kevyt.”
Kun katsoo ensin Vanhaa liittoa pelkästään lukemalla Vanhan testametin, niin toteaa Uudesta liiton olevan juuri näin, kun Jeesus sanoo: Hänen ikeensä on hyvä kantaa ja Hänen antama kuorma on kevyt.

Jeesus on Jumalan rakas Poika, Jumala itse ja Häntä on kuultava.

Mitä ihminen tähän vastaa?

Hieman ennen Pietari puhui, vaikka kukaan ei ollut häneltä kysynyt mitään, eikä antanut puheenvuoroa.
””Herra, meidän on tässä hyvä olla; jos tahdot, niin minä teen tähän kolme majaa, sinulle yhden ja Moosekselle yhden ja Eliaalle yhden”.
Pietari teki ainakin kaksi virhettä. Ensinnäkään hän ei vieläkään ymmärtänyt Jeesuksen olevan jotain suurempaa kuin Mooses tai profeetta. Toiseksi hän alkoi rakentelemaan pyhiä rakennuksia ilman lupaa tai käskyä.
Pietari ei tunnistanut Jeesusta Jumalaksi, mutta kun heidät varjosi valoisa pilvi ja pilvestä kuului ääni, niin Hänet opetuslapset tunnistivat. Jumala oli itse paikalla ja opetuslapset lankesivat kasvoilleen ja peljästyivät kovin ja täysin syystä.
Nyt he olivat Jumalan kanssa samalla vuorella ja tuossa oli vielä Mooses: nyt he varmasti kuolisivat. Opetuslapset olivat kielletyllä vuorella.

Mutta opetuslapset osasivat ajatella vain Vanhan liiton mukaan ja Uusi liitto oli jo astumassa voimaan: Jumala oli tullut meidän ihmisten luo armahtamaan meidät.
Jeesus oli matkalla Jerusalemiin sovittamaan ihmisten synnit ja keskusteli Mooseksen ja Elian kanssa jo paluustaan Taivaaseen ristiinnaulitsemisen ja ylösnousemuksen jälkeen. Jeesus ei tullut ihmisten sieluja kadottamaan vaan pelastamaan.

Opetuslapset eivät kuolleet, vaan he saivat kuulla Isän todistuksen Pojastaan: ”Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mielistynyt; kuulkaa häntä”.
Jumala ei halunnut, eikä tarvinnut Pietarin majoja, eikä Hän tarvitse meiltäkään mitään. Jumala haluaa, että me kuulemme Hänen rakasta Poikaansa Jeesusta ja uskomme syntimme anteeksi Hänen veressään ja pelastumme.

Ei lakia, ei kuolemaa vaan vain lempeä käsky: Kuulkaa Jeesusta.
Amen.