Pokémoneista ei juuri ole hautausmailla häiriötä

Mobiilipeli Pokémon Gon pelaajat eivät aiheuta merkittäviä häiriöitä ainakaan Jyväskylän vanhalla hautausmaalla, Helsingin Hietaniemen hautausmaalla tai Oulun hautausmailla.

Kotimaa24 soitti kolmelle sattumanvaraisesti valitulle hautausmaalle eri puolilla Suomea ja kysyi, miten peli näkyy muurien sisäpuolella.

Viime päivinä sosiaalisessa mediassa on levinnyt kuva Sastamalan Tyrvään kirkon hautausmaalle asetetusta kyltistä, jossa huonosti käyttäytyviä pelaajia varoitetaan pokémonista tyyppiä ”vihainen vahtimestari”. Tyrvään kirkon ylivahtimestari Arja Myllyniemi kertoi
Helsingin Uutisten
haastattelussa, että ongelmana ovat olleet erityisesti polkupyörillä ja tasapainolaudoilla hautausmaalla liikkuvat pelaajat.

Jyväskylän vanhan hautausmaan työnjohtaja Liisa Kontunen kertoo kuulleensa, että muilla hautausmailla ongelmia on ollut, mutta aivan Jyväskylän keskustassa sijaitsevalla vanhalla hautausmaalla Kontunen ei ole nähnyt toistaiseksi yhtään pelaajaa.

– Olen yrittänyt katsoa, mutta en ole nähnyt pelaajia ainakaan vielä. Puistokadulla niitä on mennyt tästä ohi, mutta eivät vielä ole tulleet muurien sisäpuolelle, Kontunen kertoo.

Oulun hautausmaiden ylipuutarhuri Juha Moilanen kertoo niin ikään, ettei pelaajia ole Oulun hautausmailla ainakaan hänen tietojensa mukaan näkynyt. Samaa sanoo Helsingin Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri Ari Pipatti.

– Ehkä pelaajat ovat tyytyneet keskusta-alueisiin. Tällä hetkellä tilanne on täysin hallinnassa. Ei ole pokémoneista ollut haittaa.

Tarvittaessa ongelmiin puututaan

Vaikka ongelmia ei toistaiseksi ole ollut, hautausmailla ollaan kuitenkin odottavalla kannalla. Peli on uusi ja sen suosio on kasvanut nopeasti. Tarvittaessa hautausmailla on varauduttu puuttumaan pelaamisen aiheuttamiin ongelmiin.

Periaatteessa hautausmaat ovat julkisia puistoalueita, eikä pelaamista siten voida kieltää. Pelatessa pitäisi kuitenkin muistaa, ettei hautausmaalla voi käyttäytyä aivan samaan tapaan kuin muilla puistoalueilla.

– Hautarauhaa ei saa rikkoa. Ei ole sopivaa, jos kävellään hautojen päällä tai istuskellaan kivien päällä, Liisa Kontunen sanoo.

Kontunen on tarvittaessa valmis opastamaan huonosti käyttäytyviä pelaajia.

Juha Moilanen toivoo, että mahdolliset pelaajat muistaisivat suhtautua kunnioittavasti muihin hautausmaalla liikkuviin ihmisiin. Esimerkiksi siunaustilaisuuksia, hautajaissaattoja tai hautaan laskuja ei saisi häiritä.

– Ihan samanlainen puisto hautausmaa ei ole kuin esimerkiksi Mannerheimin puisto keskellä kaupunkia, Moilanen sanoo.

Ari Pipatti toteaa, että asiaa täytyy katsoa ensisijaisesti omaisten näkökulmasta. Pelin pelaaminen saattaa näyttää samalta kuin kuvan ottaminen kännykällä.

– Eihän omainen tiedä, jahtaako pelaaja pokémonia vai kuvaako omaista.

Mikäli pelaajat siirtyisivät muurien sisäpuolelle, ei heitä Hietaniemessä ainakaan kyltein ryhdyttäisi Tyrvään mallin mukaisesti opastamaan. Hautausmaalla on 27 hehtaaria pinta-alaa ja 13 sisääntuloväylää.

– Lähinnä yritämme tiedottaa median kautta, että mietittäisiin, mikä on hautausmaan tehtävä. Jos pelaaminen muuttuu hyvin häiritseväksi, niin joudumme miettimän asiaa vartioinnin näkökulmasta.

Pipatti toivoo, että pelaajat pysyisivät jatkossakin muurien ulkopuolella. Paikkatietoihin perustuvan pelin kehittäjille Pipatilla on yksi toive: hautausmaat voisi rajata pelin ulkopuolelle.

Kuva: Tuija Pyhäranta. Helsingin vanha kirkkopuisto on Pokémon Go -pelaajien suosiossa. Ruttopuistona tunnetun alueen hautausmaakäyttö lopetettiin vuonna 1829.

Lue myös:

Pokémon Go -mobiilipeliä pelataan kirkoissa ja hautausmailla

Edellinen artikkeliUtøyan iskusta viisi vuotta
Seuraava artikkeliKisapappi ja -diakoni mukana Kalevan kisoissa

Ei näytettäviä viestejä