Pohjalainen yrittäjä kuvasi kymmeniä kirkkoja ilmasta käsin

Seinäjokelaiset yrittäjät ja kirjailijat Eija ja Jukka Kuusisto julkaisivat viime vuoden lopussa uudenlaisen kuvakirjan kotimaakuntansa kirkoista.

Pohjanmaan kirkkoja (Jussituotteet Art Tifani Oy) kattaa kaikki Etelä-Pohjanmaan kirkot Isojoelta Vimpeliin ja Vaasasta Alavudelle. Erikoista on, että melkein jokainen kirjassa esitelty kirkko on kuvattu myös ilmasta käsin.

– Kirjaa tehtäessä ajattelimme niin, että haluamme erilaista, uutta näkökulmaa. Kirkot ovat upeita rakennuksia, mutta maasta käsin niitä ei oikein tahdo saada kuvatuksi. Usein myös puusto peittää niitä, Jukka Kuusisto sanoo.

Lopputuloksena on uudenlainen kuvateos. Kuvien lisäksi kirkoista kerrotaan myös tekstin avulla. Siinäkin tekijät yrittivät uutta.

– Kävimme huolellisesti läpi paikallishistorioita. Yritimme löytää jokaisesta kirkosta jotakin sellaista, jota aikaisemmissa teoksissa ei olisi kerrottu. Pidimme kuitenkin mielessä, että kirjan olisi oltava suhteellisen suppea ja helppolukuinen.

Pohjanmaan kirkkoja ei ole ensimmäinen Kuusistojen julkaisema kuvateos. Kultaseppä- ja lahjatavara-alalla toimiva pariskunta on kuitenkin kehittänyt kuvateosideaa edelleen: Pohjanmaan kirkkoja on saatavissa myös palapelinä. Melko suurikokoisessa tuhannen palan palapelissä on kuvattuna kaikki kirjassakin kuvatut 42 kirkkoa.

Miksi tällainen kuvateos ja palapeli? Kuusistojen innostus heräsi maakunnan vanhimmasta kirkosta, keskiajalla valmistuneesta Isonkyrön harmaakivikirkosta. Suomalaiset kirkot ylipäätään ovat Kuusistojen mielestä aina olleet paikkakuntien tärkeimpiä rakennuksia.

– Suomalaisille tärkeitä arvoja ovat koti, uskonto ja isänmaa. Kirkot ovat olleet tärkeitä kokoontumispaikkoja ja entisaikaan paikkakunnan ihmiset ovat olleet rakentamassa niitä talkoilla. Erityisesti Etelä-Pohjanmaalla on haluttu rakentaa pieniinkin pitäjiin hyvin suurikokoisia kirkkoja.

Uutuuksilla tekijät haluavat osaltaan parantaa eteläpohjalaisen kotiseudun tuntemusta.

– Palapelissä varsinkin meillä oli se ajatus, että perhe voi ostaa kirjan ja palapelin yhdessä. Joku lukee kirjaa ja kirkkojen historiaa, mutta samalla siirretään nuoremmalle polvelle pelin avulla sitä samaa historiaa ja opetetaan sillä tavalla huomaamaan maakunnan kirkkojen kauneus. Ehkä tällä tavalla saataisiin nykyajan nuorisoa ja perhettäkin vähän yhdistettyä, Jukka Kuusisto pohdiskelee.

Teoksen esipuheen on kirjoittanut Lapuan piispa Simo Peura. Siinä hän rohkaisee kirjan kanssa kesäisille tiekirkkomatkoille ja antaa kirkkoon menijän neuvon:

”Kirkkoon kannattaa mennä hiljaa, rymistelemättä. Siellä voi pysähtyä, ihmetellä ja kysellä mielessään. Penkillä voi istahtaa kaikessa rauhassa. Samalla huomaa monet yksityiskohdat. Niillä kullakin on oma historiansa ja merkityksensä. Monet sukupolvet ennen meitä ovat noita yksityiskohtia katsoneet. Kirkkoa havainnoidessaan tulija huomaamatta liittyy aiempien kirkkotien kulkijoiden joukkoon. Kirkon hiljaisuus kutsuu rukoilemaan ja kilvoittelemaan.”

Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliSipooseen rakennetaan uusi kirkko
Seuraava artikkeliMaahanmuuttajatyö puhuttaa Helluntailiikkeen juhannuskonferenssia

Ei näytettäviä viestejä