Piispojen some-elämä: Syntynyt, ei luotu

RepoMattiUusinFacebookissa aiheuttaa mielenkiintoisen jännitteen. Toisaalta piispan odotetaan olevan inhimillinen, kuin yksi kadunmies muiden joukossa torikahvilassa. Samalla hänen kaikki sanomisensa tulkitaan kuitenkin virka-aseman ja siihen liittyvän auktoriteetin ja vallan kautta, pohti Tampereen piispa Matti Repo eilen koulutuspäivässä Sääksmäellä. Koulutuspäivän aiheena oli Some ja johtajuus.

Repo totesi, että piispat eivät ole keskenään sopineet mitään sosiaalisessa mediassa esiintymisen periaatteita.

– Piispojen some-elämä on syntynyt, ei luotu. Piispojen yhteiset toimikuntapäätökset some-elämästä eivät ehkä oikein sopisikaan sosiaalisen median olemukseen, Repo myhäili.

Matti Revolla on ollut julkinen fb-profiili reilun vuoden.

– Olen huomannut, että lukijassa syntyy ajatuksia ja keskustelu viriää, kun en pelkästään jaa jotakin sisältöjä tai linkkejä, vaan otan niihin myös persoonani kautta ja omalla äänelläni kantaa, Repo kertoo.

– Vaikka olen somessa aina virkani edustaja, pyrin silti puhumaan myös minä-muodossa ja aidosti omana itsenäni.

Revon mielestä piispojen ei kannata suostua liian kapeisiin odotuksiin ja liian kapeaan tonttiin julkisuudessa.

– Moni toivoo piispan kertovan, mikä kirkko ajattelee. Tämä sopii piispan tehtävään. Samalla sisään kirjoitettuna on kuitenkin usein toive siitä, että piispan tulisi olla kysyjän kanssa samaa mieltä kirkon yleisestä linjasta. Tähän toiveeseen ei tietenkään voi aina vastata.

Repo on yllättynyt siitä, että hänen tykätyimmät ja levinneimmät fb-päivityksensä ovat olleet melko pitkiä ja syvällisiä teologisia pohdiskeluja.

Repo arvioi, että Facebook voi luoda ihmisille myös harhakäsityksen siitä, että he ovat erityisen verkostoituneita.

– Fb:n kaveripiirit ja verkostot ovat helposti vain samanmielisten joukkoja ja siis yksipuolisia. Kannustan erityisesti kirkon johtotehtävissä toimivia ja kirkkoherroja menemään myös omien kaveripiiriensä ulkopuolelle, mukaan vaikkapa kaupunginosaryhmien keskusteluihin.

Tähän rohkaisi myös seminaarissa puhunut Pirkkalan kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth.

– Jos johtaja haluaa olla siellä, missä rehellistä keskustelua käydään, hänellä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin mennä mukaan sosiaaliseen mediaan. Muissa yhteyksissä esimerkiksi kirkkoherra saa kovasti kaunistellun kuvan asioista, keskusteluista ja meneillään olevista prosesseista. Somekeskusteluja seuraamalla todellisuus avautuu huomattavasti eri näköisenä.

Edellinen artikkeliTuore kirja vauhdittaa eutanasiakeskustelua
Seuraava artikkeliSeppo Sulkko: ”Päihdetyössä on reilu meininki”

Ei näytettäviä viestejä