Piispa Kaarlo Kalliala: Vain uskontojen näkyminen mahdollistaa niiden kriittisenkin arvioinnin

Uskonnot ja uskonrauha ovat näyttävästi esillä Turussa tällä viikolla. Euroopan uskontojohtajien verkosto aloittaa kolmepäiväisen kokouksensa keskiviikkona. Osana kokousta opistolla järjestetään torstaina avoin seminaari uskontokasvatuksesta Turun kristillisellä opistolla.

Perjantaina uskontojohtajat osallistuvat uskontoja, rauhaa ja kotoutumista käsittelevään seminaariin, jossa puhuu muun muassa pääministeri Juha Sipilä, sekä rauhankävelyyn. Molemmat tapahtumat ovat Kirkkopäivien ohjelmaa ja avoimet kaikille.

Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala edustaa Euroopan uskontojohtajien neuvostossa Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa.

Kallialan mielestä suomalaisilla on nyt hyvä tilaisuus oppia eurooppalaisilta uskontojohtajilta moniuskontoisen ja monikulttuurisen arjen rakentamista. Muualla Euroopassa tätä on tehty jo paljon Suomea kauemmin.

Näkyvillä rinnakkain

Toisena päämääränä eri uskontojen yhteiselle ohjelmalle Kalliala mainitsee yhdessä näkymisen.

‒ Tavoitteena on tehdä näkyväksi uskontojen välistä yhteistyötä ja ihan konkreettisesti näkyä yhdessä. Rauhankävelyllä uskonnot ovat rinnakkain, eivätkä erikseen ja toisiaan vastaan, Kalliala sanoo Kotimaa24:lle.

‒ Vaikka rauhankävely on reilun tunnin tapahtuma, sen taustalla on lukemattomia tapaamisia ja kohtaamisia. On erityisen hienoa, että Turun kaupunki ja näin monet uskonnolliset yhteisöt ovat yhdessä halunneet saada sen aikaan. Tämä kertoo siitä, että olemme onnistuneet rakentamaan luottamusta. Meidän kaikkien tavoite on yhteiskuntarauhan vahvistaminen.

Uskontojen ja kulttuuristen perinteiden välillä on vanhoja jännitteitä ja uusia syntyy. Kallialan mielestä yhteentörmäykset eivät kuitenkaan juuri koskaan johdu uskonnoista. Vasta kokemukset oikeudenmukaisuuden puuttumisesta, näköalattomuudesta ja eriarvoisuudesta saavat aikaan räjähdysherkän jaon meihin ja muihin.

‒ Ratkaisua ei pidä hakea häivyttämällä uskonnot tai niiden tavat julkisesta tilasta. Vain se, mikä on julkisesti nähtävänä, voi myös olla julkisen keskustelun ja kriittisen arvioinnin kohteena.

Kallialan mielestä olennaisinta rauhan ja kotoutumisen kannalta on arkinen tutustuminen ja vuorovaikutus.

Ensimmäistä kertaa Suomessa

Euroopan uskontojohtajien neuvosto (European Council of Religious Leaders, ECRL) kokoontuu Suomessa ensimmäistä kertaa. Mukana on 35 eurooppalaista eri uskontokuntien edustajaa.

Tapaamisessa keskustellaan muun muassa maahanmuutosta ja pakolaisuudesta. Puolet neuvoston jäsenistä on kristittyjä, mutta Turun kokouksessa on mukana paljon vähemmistöuskontojen edustajia.

ECRL:n pääsihteerinä toimii zarathustralainen Jehangir Sarosh.

Presidentti ja imaami kirkkotorilla

Perjantaina kaikille avoimessa uskontoja, rauhaa ja kotoutumista käsittelevässä seminaarissa puhuvat pääministeri Juha Sipilän ja piispa Kaarlo Kallialan lisäksi muun muassa Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Yaron Nadbornik, Luterilaisen maailmanliiton teologian ja julkisen todistuksen osaston johtaja Kaisamari Hintikka sekä YK:n rauhanvälitysverkoston johtaja Antti Pentikäinen.

Paneelia johtaa Euroopan Kirkkojen konferenssin CEC:n pääsihteeri Heikki Huttunen.

Seminaarin päätyttyä osallistujia kutsutaan mukaan Uskontojen rauhankävelylle Logomolta Tuomiokirkkotorille.

Torilla kävelijöitä ja kaupunkilaisia tervehtivät muun muassa arkkipiispa Kari Mäkinen, presidentti Tarja Halonen, Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seppo Lehtinen, Euroopan uskontojohtajien neuvoston puheenjohtaja Jehangir Sarosh sekä Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar.

Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliPastori Heikki Repo: ”Yleiskokouksen nuoret löysivät oman äänensä Windhoekissa”
Seuraava artikkeliDag-Ulrik Amlqvist: ”Virsi kertoo, että uskomme yhdessä”

Ei näytettäviä viestejä