Perusoikeuksien asiantuntija: Kirkot voivat päättää vihittävistään

sormukset_vihrpohja205Martin Scheinin allekirjoittaa saman, minkä oikeusministeriön selvitys ja tasa-arvoisesta avioliittolaista eduskunnassa lakialoitteen tehneet kansanedustajat: jos lakialoite menisi läpi, kirkot ja uskonnolliset yhdyskunnat voivat päättää, keitä vihkivät.

Kysymys kirkkojen päätäntävallasta liittyy perusoikeuksista erityisesti ihmisten yhdenvertaisuuden ja toisaalta uskonnonvapauden periaatteiden toteutumiseen. Lakialoitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista työstäneen työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Lasse Männistö (kok.) tulkitsi oikeusministeriön selvitystä samaa sukupuolta olevien parisuhteiden sääntelystä siten, että ”uskonnonvapaus dominoi” verrattuna yhdenvertaisuuteen. Scheinin ei käyttäisi samankaltaista ilmaisua.

– Yhdenvertaisuus ja uskonnonvapaus ovat kyllä perusoikeuksina samanpainoisia, eikä niiden välillä ole yleistä etusijasuhdetta. Mutta uskonnonvapauteen kuuluu uskontokuntien sisäinen autonomia, oikeus päättää omasta opistaan ja omista uskonnollisista menoistaan, hän sanoo.

– Jos valtio muuttaa omaa lainsäädäntöään siten, että avioliitto samaa sukupuolta olevien kesken tehdään mahdolliseksi, ei tästä seuraa että jokaisen uskontokunnan on välittömästi toimittava samoin.

Scheininin mukaan avioliitto voi nauttia erityistä uskonnollista pyhyyttä, minkä takia uskontokunta voi asettaa lisäehtoja sille, että se suostuu vihkimään ihmisiä keskenään.

– Jokin kirkkokunta voisi esimerkiksi kieltäytyä tunnustamasta valtion tuomitsemaa avioeroa, ja ei siksi sallisi henkilön avioitua uudelleen. Ja sama koskee tätä samaa sukupuolta olevien avioliittoa. Kun yhteiskunnassa käsitykset muuttuvat, ne voivat muuttua eri tahtiin eri yhteiskuntaryhmissä, esimerkiksi uskontokunnissa. Ajan myötä uskontokunnan oppi mukautuu muutoksiin, mutta ei valtion mahtikäskyllä vaan ennemmin sisäisen keskustelun kautta, Scheinin uskoo.

Ryhmä kansanedustajia jätti aloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista syyskuun lopulla. Lakiehdotuksen mukaan avioliitto voitaisiin solmia myös samaa sukupuolta olevien parien kesken. Avioliittoinstituution muutos vaikuttaisi suoraan vain siviilivihkimiseen.

Kotimaassa 6.10. 

Yhteys

-liikkeen puheenjohtaja Sakari Häkkinen ottaa kantaa aloitteeseen tasa-arvoisesta lakialoitteesta. Lue Häkkisen kannat Kotimaasta!

Lue myös: Näin kirkon kansliapäällikkö kommentoi kansanedustajien avioliittolakialoitetta

Kansanedustajat tekivät aloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista

”Kirkon kanssa ei neuvoteltu tällä kierroksella”

Östman pettyi ministereihin

Edellinen artikkeliKirkkoherran vaalitapa hämmentää ja puhuttaa Lohjalla
Seuraava artikkeliVäxjön hiippakunta kaavailee tuulipuistoa

Ei näytettäviä viestejä