Paavin Britannian vierailu nostaa pintaan ristiriitoja

Paavi Benedictus XVI:n torstaina käynnistyvä Britannian vierailu nostaa pintaan anglikaanien ja katolisten väliset jännitteet, arvioi dogmatiikan dosentti Jyri Komulainen. Ateistit puolestaan ovat vaatineet jopa paavin pidättämistä.

Kyseessä on paavin ensimmäinen virallinen valtiovierailu Britanniaan.

Jyri Komulaisen mukaan Benedictus XVI:n Britannian vierailu tulee saamaan osakseen suurta mediahuomiota, vaikka matka ei olekaan yhtä poliittisesti latautunut kuin paavin vierailut Turkkiin, Yhdysvaltoihin tai Israeliin.

Poliittisten kysymysten sijaan paavin Britannian matkalla nousevat todennäköisesti esiin katolilaisten ja anglikaanien väliset suhteet ja paljon mediatilaa saaneet hyväksikäyttötapaukset.

Anglikaanien ja katolisten suhteet ovat olleet jännitteiset anglikaanisen kirkon alusta saakka. Tänä vuonna välejä on kiristänyt Vatikaanin päätös antaa anglikaanisen kirkon vanhoilliselle siivelle mahdollisuuden siirtyä katoliseen kirkkoon. Taustalla on anglikaaneja jakavat kiistat virkakysymyksestä ja seksuaalietiikasta.

– Vaikka arkkipiispa Rowan Williams on kiirehtinyt pehmentämään Vatikaanin päätöstä, pinnan alla on kirkkopoliittisia jännitteitä, Komulainen arvioi. Britannian vierailulla on esillä myös katolisuuteen 1800-luvulla kääntyneen ja kardinaaliksi kohonneen John Henry Newmanin autuaaksijulistaminen.

Englanninkielisessä maailmassa aktiiviset uusateistit ovat jo pyrkineet ottamaan kaiken mediahyödyn irti paavin Britannin vierailusta. Professori Richard Dawkins ja ateistikirjailija Christopher Hitchens ovat esittäneet paavin pidättämistä, kun hän saapuu Britannian maaperälle. Dawkinsin mukaan paavia tulisi syyttää rikoksista ihmisyyttä vastaan, koska hän on Dawkinsin mukaan syyllistynyt katolista kirkkoa piinanneiden hyväksikäyttötapausten peittelyyn.

Jyri Komulainen uskoo, että Britannian vierailu nousee paavin matkoista huomioarvoltaan suurimpien joukkoon.

– Vaikka äärimmäisen sensitiivistä suurta poliittista kysymystä ei ole, Britannia on varsinkin tiedotusmaailmassa hyvin näkyvä. Kun BBCraportoi vierailusta, sitä tekevät kaikki muutkin.

Edesmennyt paavi Johannes Paavali II kävi Britanniassa vuonna 1982, mutta kyseessä oli pastoraalinen käynti, ei valtiovierailu.

Edellinen artikkeliPerheen vaikutus äänestysaktiivisuuteen suuri
Seuraava artikkeliMärtha Louise ei enää puhu kuolleille

Ei näytettäviä viestejä