Paavi villitsi ja veti hartaaksi tuhansia – tällainen oli Franciscuksen päivä Tallinnassa

Katolisen kirkon ylin hengellinen johtaja paavi Franciscus päätti nelipäiväisen Baltian-kierroksensa tiistaina Viron pääkaupunkiin Tallinnaan. Tuhannet ihmiset kokoontuivat katsomaan ja kuulemaan paavia kahteen yleisötapahtumaan. Päivällä luterilaisessa Kaarlen kirkossa järjestettiin ekumeeninen nuortentapaaminen, illansuussa vietettiin paavin messu Tallinnan Vapaudenaukiolla.

Franciscus vieraili Baltiassa tilanteessa, jossa katolista kirkkoa repivät hyväksikäyttöskandaalit ja kiistely paavin asemasta. Kiinnostavan jännitteen paavin vierailuun toi myös se, että Viro on erittäin maallistunut maa, jossa katolilaisia on vain joitakin tuhansia.

Ennen Viroon saapumistaan paavi kiersi tapaamassa ihmisiä Latviassa ja Liettuassa. Latviassa katolilaiset ovat merkittävä vähemmistö ja Liettuassa enemmistökirkko.

Franciscuksen vierailu Baltiassa liittyi maiden satavuotisjuhlintaan. Virossa vapauden teema oli keskeisesti esillä niin paikallisten kirkkojen edustajien puheenvuoroissa, musiikkivalinnoissa kuin paavin puheissakin.

Nuorilta valtaisat suosionosoitukset

Ekumeenisessa nuortentapahtumassa täysi Kaarlen kirkollinen nuoria ja nuoria aikuisia otti paavin vastaan valtaisilla suosionosoituksilla. Paavi saapui saattueessa pitkin kirkon keskikäytävää, pysähtyi pyörätuolipaikoille ja tarttui ihmisiä lämpimästi käsistä.

Kun Franciscus oli päässyt kirkon etuosaan, suosionosoitukset vain yltyivät. Paavi näytti aidosti hämmentyneeltä.

Tilaisuudessa kuultiin musiikkiesityksiä, joissa erityyliset hengelliset musiikkiryhmät panivat parastaan. Eri kirkkokuntiin kuuluvat nuoret pitivät lyhyitä todistuspuheenvuoroja. Viron kirkkojen piispat tervehtivät. Kaikki yhtyivät Isä meidän -rukoukseen.

Viron evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Urmas Viilma huomautti puheenvuorossaan tilanteen poikkeuksellisuudesta: tavallisesti nuoret eivät Virossa täytä kirkkoja.

– Se ei tarkoita, etteivät he etsisi Jumalaa, Viilma jatkoi.

Paavi Franciscus totesi puheessaan monen nuoren kyllästyneen katolisen kirkon seksi- ja talousskandaaleihin, joita ei ole tuomittu tarpeeksi selvästi. Hänen mukaansa kirkko haluaa vastata läpinäkyvyyden haasteeseen. Paavin mukaan kirkon elämän ei pidä olla elämää kristillisessä museossa.

– Siellä, missä on Jeesus, on aina uudistuminen.

Franciscus lähetti nuoret maailmaan, rakastamaan.

Nuortentapaamiseen osallistuneet suomalaiset luterilaiset teologian opiskelijat Vilma Saarinen ja Anne Heikkinen olivat vaikuttuneita siitä, että tilaisuus oli aidosti ekumeeninen. Viron hengellinen todellisuus tuli heidän mukaansa hyvin esiin nuorten puheenvuoroissa, joissa nämä kertoivat, kuinka usko oli saanut heidät katsomaan maailmaa uudella tavalla.

Messussa satoja suomalaisia

Tallinnan vapaudenaukiolla järjestettyyn paavin messuun kokoontui sekalainen joukko Viron ja lähialueiden katolilaisia, paavin faneja eri maista ja uteliaita tallinnalaisia. Suomesta paikalle oli matkustanut ryhmien mukana viitisensataa ihmistä. Lisäksi suomalaisia oli saapunut runsaasti itsenäisesti. Useita luterilaisia pappejakin näkyi väkijoukossa.

Messuun oli pitänyt varata ennakkoon liput, ja lippumenekin perusteella paikalle odotettiin kymmentätuhatta ihmistä. Koko aukio ei kuitenkaan ollut täynnä.

Ennen messun alkua paavi teki väkijoukossa paavimobiilillaan kierroksen mellakka-aidoilla rajatulla reitillä.

Baltian-vierailunsa lopuksi paavi Franciscus toimitti messun, jota aukiolle tullut väkijoukko seurasi täyden hiljaisuuden vallitessa. Messussa avusti kymmeniä katolisia pappeja lähialueilta. Suomestakin pappeja oli mukana toistakymmentä. Alttarilla palveli muun muassa katolista kirkkoa Suomessa luotsaava piispa Teemu Sippo.

Messu huipentui ehtoollisen jakoon katolilaisille vieraille. Ehtoollista saivat ne, jotka onnistuivat yhyttämään jonkun väkijoukossa luikertelevista papeista.

Loppupuheenvuorossaan paavi kiitti erityisesti Viron ja Latvian luterilaisia, jotka ovat osoittaneet vieraanvaraisuutta paavin vierailun yhteydessä järjestetyissä ekumeenisissa tilaisuuksissa.

Kuvat: Jukka Granström

Lue myös:

”Joskus media voi käyttää Jumalan ääntä”, totesi kardinaali Arborelius vieraillessaan Suomessa

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKirkkohallituksen ykkösvirkaan 13 hakijaa – katso nimet
Seuraava artikkeliElina Ylikoski Diakin kehitysjohtajaksi

Ei näytettäviä viestejä