Paastovinkki 34/40: Anna elämän lahja

Paastovinkki-sarjassa haastetaan osallistumaan paastoon. Tämän päivän paastovinkki pysäyttää miettimään, miten auttaa auttaa ihmistä, jonka elämä on elinsiirron varassa. Mieti, voisitko sinä allekirjoittaa elinluovutuskortin.

Elinluovutuskortilla annetaan lupa käyttää kortin täyttäneen henkilön elimiä ja kudoksia kuoleman jälkeen toisten henkilöiden hengen pelastamiseksi tai terveyden parantamiseksi. Tosin vuoden 2010 elokuun alusta alkaen jokainen suomalainen on kuolleessaan elintenluovuttaja, ellei vainaja ole elinaikanaan vastustanut toimenpidettä. Elinluovutuskortti on kuitenkin selkeä tahdonilmaus, jolla varmistetaan, että esimerkiksi vakavan onnettomuuden sattuessa tieto mahdollisista siirrännäisistä saadaan sairaalaan mahdollisimman pian.

Suurin lahja, jonka voit toiselle ihmiselle antaa on elämän lahja. Sen voit antaa päättämällä, että elimiäsi saa käyttää kuolemasi jälkeen niiden ihmisten hyväksi, jotka elimiäsi tarvitsevat voidakseen elää. Lahja elämälle -sivustolla kerrotaan, että Suomessa kuolee vuosittain 20-30 ihmistä, koska sopivaa elinluovuttajaa ei löydy. Tällä hetkellä 200-300 potilasta odottaa sopivaa luovuttajaa. Meillä tehdään munuaisen, maksan, sydämen, keuhkon ja sydänkeuhkon sekä silmän sarveiskalvon ja kudosten siirtoja. Elinsiirrot onnistuvat maassamme hyvin.

Elinluovuttaja voi olla yli 60-vuotias ja sarveiskalvonluovuttaja jopa 80-vuotias.Sarveiskalvonsiirtoja tehdään maassamme nykyisin yli 200 vuodessa, noin puolet Hyksin silmäklinikassa ja loput neljässä muussa yliopistosilmäklinikassa. Tarve siirtoihin on puolitoistakertainen. Jonoissa on parisataa potilasta ja jonotusaika keskimäärin runsaan vuoden mittainen.

Lähivuosina valmistuvaan kansalliseen terveydenhuollon potilastietojärjestelmään voi jokainen itse merkitä elinluovutustahtonsa.

Allekirjoittamalla elinluovutuskortin annat suostumuksesi elimiesi ja kudostesi lahjoittamiseen toisen ihmisen sairauden hoitoon ja elämän pelastamiseen kuolemasi jälkeen.

On tärkeää, että kerrot päätöksestäsi myös läheisillesi.

Lataa ja täytä elinluovutuskortti ja pidä se aina mukanasi.

Lue lisää paastosta Toivontuottajien pääsiäissivustolta.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliIrja Askolasta Vuoden virvottava
Seuraava artikkeliToivon pilkahdus soi pääsiäisenä

Ei näytettäviä viestejä