Paastovinkki 13 /40 – Ulla Karvo: Avantoon voi jäädä koukkuun

Paastovinkki-sarjassa annetaan paastovinkkejä ja haastetaan poliitikkoja eri puolueista osallistumaan paastoon.

Tällä kertaa Kotimaa24 haastoi Kokoomuksen kansanedustaja Ulla Karvon uimaan avannossa.

Ulla Karvon ensimmäinen avantouintikokemus tapahtui noin kaksikymmentä vuotta sitten Pallastunturin Vatikurun saunarannassa. Kokemus on jäänyt hänen mieleensä, koska omien sanojensa mukaan hän oli harvinaisen tyhmä ensikertalainen.

– Olimme saunomassa ja tietysti avantoa oli kokeiltava. Se oli aika reilun kokoinen ja ajattelin uida toiselle laidalle. Enpä arvannut kylmän kangistavan niin nopeasti. Takaisin tuli tosi kiire!

Ensimmäinen kokemus avannosta ei kuitenkaan säikäyttänyt niin pahasti, että Karvo olisi jättänyt sen uusimatta. Myöhemmin hän on pulahtanutkin avantoon aina tilaisuuden tullen. Hän ei ole aktiiviharrastaja, mutta voi kuvitella, että avantoon voi jäädä koukkuun..

– Kun avannosta nousee ylös, on tunne uskomaton. Se on itse koettava, koska sitä ei voi sanoin kuvata. Kylmä on kylmää, mutta avannon jälkeen on käsittämätön lämmin olo. Monet uskovat avantouinnin pitävän flunssat loitolla ja uskon siinä olevan perää. Monia itselle uusia asioita kannattaa kokeilla edes kerran, suosittelee Karvo.

Oulun yliopiston termobiologian dosentti Pirkko Huttunen on tutkinut avantouinnin fysiologisia vaikutuksia. Hänen mukaansa säännöllisen ja jatkuvan kylmäkaraisun on katsottu voimistavan elimistön puolustusjärjestelmää ja parantavan siten vastustuskykyä. Myös psyykkinen hyvinvointi ja taivaallinen olo uinnin jälkeen on selitettävissä tieteellisesti. Kylmän veden aiheuttama pelon voittaminen vahvistaa psyykkisiä voimavaroja ja antaa itseluottamusta.

Tutkijat ovat pystyneet osoittamaan, että avannossa uimisella on kehoon samanlainen vaikutus kuin morfiinipiikillä. Uinti kylmässä vedessä aiheuttaa elimistölle fysiologisen stressireaktion. Fysiologi Juhani Smolanderin mukaan kylmän veden vaikutuksesta verenpaine kohoaa, sydämen työmäärä kasvaa ja hapen tarve lisääntyy. Samalla aivojen verenkierto vilkastuu, veren kolesterolipitoisuus nousee.

– Kylmässä vedessä ihmisen elimistö luovuttaa lämpöä paljon enemmän kuin vastaavan lämpöisessä ilmassa. Virtaava vesi ja uiminen avannossa lisäävät lämmönluovutusta, Smolander sanoo.

Tutkijan mukaan avantouinti kiihdyttää myös beetaendorfiinin eli mielihyvähormonin eritystä, ja se viettelee avantoriippuvuuteen: elämys on saatava aina uudelleen.

Paastoasiaa Facebookissa

Edellinen artikkeliÄlä alistu! -kampanjavideosta parodinen versio YouTubessa
Seuraava artikkeliYdinpappi tiukkana: Työntekijöistä ei saa tulla ”ydinjätettä”

Ei näytettäviä viestejä