Pääkirjoitus: Uusi kirkolliskokous kokoontuu poikkeusoloissa

Helmikuussa valittu kirkolliskokous kokoontuu alkavalla viikolla (10.–14.8) Turun kristillisellä opistolla. Koronan seurauksena järjestäytymiskokous siirtyi toukokuulta elokuulle.

Käytännössä järjestäytyminen tarkoittaa muun muassa varapuheenjohtajien valintaa sekä valiokuntien jäsenten valintaa. Kokous järjestetään koronan aiheuttamissa poikkeusoloissa. Istumajärjestystä on väljennetty, eikä paikan päälle toivoteta tervetulleiksi vieraita saati mediaa. Tätä kirjoittaessa ei ole vielä selvillä, käyttävätkö edustajat kokousviikon aikana maskeja.

Poikkeusoloista kertoo kirkkohallituksen täysistunnon kesäkuussa tekemä talousarvion muutos, jota kirkolliskokouksen talousvaliokunta ja täysistunto käsittelevät. Kyseessä on neljän miljoonan euron lisätuki seurakunnille ja kirkollisille järjestöille pandemiasta selviämiseen.

Moni sellainen järjestö, jonka tulot painottuvat kolehteihin tai eri tapahtumista saataviin tuloihin, on kevään ja kesän jäljiltä erityisen tukalassa asemassa.

Kun jakoperusteista päätetään ja rahaa jaetaan kristillisille järjestöille, nähtäväksi jää, miten kirkolliskokous ottaa, ja ottaako ylipäätään, huomioon joidenkin edustajien järjestösidonnaisuuksia.

***

Kirkolliskokous edustaa noin 3,8 miljoonaa kirkon jäsentä. Jäsenistö on elänyt poikkeusaikoja kirkkosuhteessaan. Hautajaisia on jouduttu järjestämään pienillä saattojoukoilla, eikä ehtoolliselle päässyt moneen kuukauteen.

Entisestään tiukentuneen taloustilanteen lisäksi kirkolliskokousedustajilla on ratkaistavanaan isoja koronapandemian tuomia kysymyksiä. Mihin toimenpiteisiin pitää ryhtyä, jos korona vähentää pysyvästi jumalanpalveluksissa kävijöiden tai kasteiden määrää? Onko seurakuntien digiloikalla pysyvä vaikutus?

Kenelläkään ei ole tietoa koronan aiheuttaman poikkeusajan pituudesta. Varmaa on, että se on entisestään lisännyt muutospaineita kirkossa. Samalla monella kirkon jäsenellä on toive siitä, ettei kaikkea muutettaisi.

Kirjoitus 7.8. ilmestyneessä Kotimaassa.

Kuva: Jukka Granström

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliKoronavirus romahdutti seurakuntien kolehtituotot – kärsijöinä monet saajatahot
Seuraava artikkeliKolumni: Uskonpuhdistajat ja talebanit samalla asialla – kuvat pois näkyvistä

Ei näytettäviä viestejä