Pääkirjoitus: Ukrainan sodan symboli on ”haavoittunut enkeli”, joka ei selvinnyt hengissä

Mari Teinilä kuvattuna 1.6.2021

Ukrainasta välitetyt uutiset ja uutiskuvat ovat järkyttäviä. Yksi sodan mielettömyyden symboli on valokuva viimeisillään raskaana olevasta naisesta, jota kannetaan paareilla raunioiden keskellä.

Mariupolin kaupungissa otettu valokuva muistuttaa Hugo Simbergin maalausta Haavoittunut enkeli. Alkuviikosta tulleiden tietojen mukaan valokuvan nainen ja hänen syntymätön lapsensa menehtyivät.

***

Vaikka hätä ja kärsimys on suurinta Ukrainassa, sota aiheuttaa ymmärrettävästi pelkoa suomalaisissa oman sekä koko maan tulevaisuuden suhteen. Kysymyksiä siitä, miten minun ja meidän käy.

Elintarvikkeiden kohoavat hinnat on yksi muutos ihmiset arkeen. Hintojen nousu kuristaa entisestään pienituloisimpien palkansaajien sekä eläkeläisten elämää siinäkin tapauksessa, että ruuan hinta ei kaksinkertaistu, kuten elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) arvioi viime viikonvaihteessa. Samoin bensan ja dieselin hintojen nousu vaikeuttaa jo nyt monen ihmisen arkea.

Kalliimmaksi muuttunut elämä voi lisätä jo lähiviikkoina ihmisten tarvetta etsiä apua myös seurakuntien diakoniatyöstä.

***

Jeesuksen sanojen mukaan autuaita ovat rauhantekijät, he saavat Jumalan lapsen nimen.

Ankarina aikoina rauhantekijöiden joukkoon kuuluvat myös ne ihmiset, jotka tuovat lähimmäisilleen lohdutuksen sanoja. Osaavat kuunnella sekä jakaa toivoa ahdistavina aikoina. Kuuntelijan työlle on nyt seurakunnissa entistä suurempi tarve.

Rauhantekijöitä ovat myös ne ihmiset, jotka Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta huolimatta käyttäytyvät ystävällisesti Suomessa asuvia venäläisiä kohtaan. Kouvolassa tai Lapualla asuva Vladimir ei ole syypää sotaan.

Suomalaiset elävät ankaria aikoja. Syvin hätä ja kärsimys eletään nyt kuitenkin Ukrainassa. Siellä, missä haavoittuneet enkelit eivät selviä yön yli hengissä. Siksi sinne pitää suuntautua syvin myötätunto ja suurin apu.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus julkaistaan 18.3. ilmestyvässä Kotimaa-lehdessä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliSeurakunta­vaalien ehdokas­asettelu on alkanut ja vaalisivut avattu – vaali­päivä 20.11.
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Ketkä nikkaroivat? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

Ei näytettäviä viestejä