Pääkirjoitus: Tarvitsemme ääniä, jotka pitävät köyhimpien puolta ja luovat luottamusta

Sunnuntaina 24.5. Yle TV1:ssä esitettiin pari tuntia kestänyt, presidentti Sauli Niinistön isännöimä ohjelma Kultaranta-keskustelut. Teemana oli koronan jälkeinen aika.

Poliitikkojen, terveydenhuollon asiantuntijoiden sekä talousasiantuntijoiden näkemykset ovat painottuneet julkisuudessa. Kultaranta-keskusteluissa kuuli tärkeitä puheenvuoroja myös muiden alojen edustajilta.

Yksi heistä oli arkkiatri Risto Pelkonen. Hän nosti esille huolensa maailman kaikkein köyhimmissä valtioissa elävien ihmisten tilanteesta.

Arkkiatria kannattaa kuunnella. Media käsittelee painottuneesti koronan vaikutuksia maapallon rikkaimmissa valtioissa. Köyhät jäävät tässäkin yhteydessä syrjään.

***

Keskusteluissa sivuttiin myös suomalaisesta näkökulmasta koronan vaikutuksia köyhimpiin väestöryhmiin. Professori Juho Saari sanoi, että yhteiskunnan perusteiden järähtäessä on väkeä, joka tulee kärsimään muita enemmän.

Juho Saari puhui haavoittuvimmassa asemassa olevista ihmisistä. Hänen mukaansa heillä pitäisi olla vahvemmat oikeudet, sillä heidän kykynsä parantaa itse tilannettaan on heikoin.

Köyhien perheiden näkökulmaa todellisuuteen valottaa myös Pelastakaa Lapset ry:n huhtikuussa 13–17-vuotiaille tekemä kysely. Vähävaraisten perheiden nuorilla on muita huomattavasti suurempi huoli perheidensä toimeentulosta.

***

Kultaranta-keskustelut onnistuivat nostamaan esille vähemmälle huomiolle jääneitä, kaikkein haavoittuvimpia ihmisryhmiä globaalisti ja Suomen näkökulmasta.

Samalla Kultaranta-keskustelut tarjosivat toivoa rakentavia näkökulmia.

Monien hyvien puheenvuorojen joukossa arkkiatri Risto Pelkonen oli tässä suhteessa kaikkein ytimekkäin. Hän muistutti, että maailmassa on ollut monta kertaa pysähdyksiä, jotka lopulta ovat muuttaneet maailmaa parempaan suuntaan.

Tarvitsemme ääniä, jotka pitävät köyhimpien puolta sekä ääniä, jotka kaikesta huolimatta luovat luottamusta tulevaisuuteen.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 29.5. ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

Kuva: Jukka Granström

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliSuomen Akatemia rahoittaa tutkimusta paheista, uskonnosta politiikassa ja Jeesuksen vertauksista
Seuraava artikkeliKotimaan näköislehti uudistui – nyt voit tutustua vapaasti

Ei näytettäviä viestejä