Pääkirjoitus: Seurakuntien tulisi työllistää rohkeammin

Kirkko on kokonaisuutena iso työnantaja ja sellaisena merkittävä yhteiskunnallinen toimija. Sen palkkalistoilla on noin 20 300 henkilöä ja henkilötyövuosia tehdään 14 000.

Yhteiskunnallisena toimijana kirkko on periaatteessa suhtautunut myönteisesti tukityöllisten palkkaamiseen, mutta käytännössä puheet ovat harvoin johtaneet tekoihin. Seurakunnissa ei ehkä ole ollut työllistämisosaamista, ja toisaalta moniin kirkon töihin vaaditaan säädösten mukainen muodollinen koulutus.

Puheiden ja tekojen välisen ristiriidan taustalla vaikuttaa myös se, millaisena kirkko itsensä näkee. Virkamieskirkon on lähes mahdoton työllistää esimerkiksi ketään osatyökykyistä, mutta jos seurakunta näkee itsensä yhteisönä, joka toimii paikallisesti ihmisten tarpeista lähtien, tilanne on kokonaan toinen.

Konkreettisia esimerkkejäkin löytyy, kuten Helsingissä. Parissa vuodessa Työtä Kohti -projektin aikana yhtymään ja seurakuntiin on työllistetty 29 ihmistä osa- tai määräaikaisesti.

Onkin tervehdittävä ilolla Kirkkohallituksen uutta 1001 työtä -projektia, jonka tarkoituksena on innostaa seurakuntia palkkaamaan vaikeasti työllistyviä. Sen pääkohteena ovat pitkäaikaistyöttömät nuoret, yli 55-vuotiaat ja maahanmuuttajat. Pitkäaikaistyöttömiä Suomessa on yli 125 000.

Hanketta on varsinkin sosiaalisessa mediassa ehditty jo arvostella siitä, että tukityöllistäminen on verrattavissa pakkotyöhön eikä sen seurauksena synny vakituisia työsuhteita.

Kritiikillä on sijansa, mutta yksilön kannalta mahdollisuus työjaksoon on enemmän kuin arvokas. Parhaimmillaan se on arvokas kokemus myös yhteisölle, joka hänet palkkaa.

Kirkkohallituksen yhteiskuntatyön asiantuntija Kari Latvus on Facebookissa heittänyt kiinnostavan koepallon. Kirkon tulisi perustaa työllistämissäätiö vähän samaan tapaan, kuin se oli vuonna 1990 perustamassa velkaantuneiden tueksi Tukisäätiötä.

Ajatusta kannattaa pysähtyä miettimään edes toviksi. Säätiön kautta myös muut kuin seurakunnat voisivat tukea oman alueensa työttömiä. Kirkko voisi roolinsa mukaan olla aloitteentekijänä ja yhteyksien luojana.

Kirjoittaja on Kotimaan julkaisupäällikkö.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Kirkolla rohkea tavoite: Tuhat työpaikkaa vaikeasti työllistyville

Edellinen artikkeliProfessori Petteri Pietikäinen: Jeesus oli historiallinen olento, siitä ei kiistellä
Seuraava artikkeliKansliapäällikkö Keskitalo blogissa: En kannata suurmoskeijaa, vaan useita pieniä moskeijoita

Ei näytettäviä viestejä