Pääkirjoitus: Odessassa syntyneen Anna Ahmatovan runo on kuin rukous hiljaisen viikon edellä

Mari Teinilä kuvattuna 1.6.2021

Hiljaiseen viikkoon valmistaudutaan ankarana aikana.

Ukrainaa koskevat uutiset ja kuvat ovat muuttuneet sodan edetessä yhä järkyttävämmiksi. Venäjän armeijan siviileihin kohdistuneet teot Butšassa ja muualla ovat sotarikoksia. Ne ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Näinä viikkoina monien ajatuksissa ovat olleet sota-aikoina eläneet vanhemmat tai isovanhemmat. Mitä he joutuivat kokemaan, mistä kaikesta he aikanaan vaikenivat?

Yksi edellisiltä sukupolvilta peritty asia on luottamus tulevaisuuteen. Vaikka sodan aiheuttamat menetykset olivat mittaamattomia, lopulta sotaa seurasi rauha. Uutta päästiin rakentamaan.

Kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan viimein päättyy, jälleenrakentamisen lisäksi edessä on muitakin suuria ratkaistavia kysymyksiä. Koska Ukraina on yksi maailman tärkeimmistä vilja-aitoista, kylvämättä jääneistä pelloista saattaa seurata ruokapulaa eri puolille maailmaa.

***

Odessassa syntynyt venäläinen runoilija Anna Ahmatova kirjoitti vuosikymmeniä sitten runon, joka tuntuu kuvaavan kuluneita viikkoja.

Ahmatovan runo (suomentanut Anna-Maija Raittila) kuuluu kokonaisuudessaan näin:

Jokaisessa puussa Herra, ristiinnaulittavana.

Jokaisessa tähkässä jyvänen Kristusta

ja rukouksen ikipuhdas sana,

parantamassa sairasta ruumista.

***

Runoilija puhuu sairaasta ruumiista, joka kuvaa myös tätä aikaa. Rukouksen määrää ei voi mitata, mutta pandemian ja sodan kasaama ahdistus näkyy yhteydenottojen lisääntymisenä Palvelevaan puhelimeen. Niissä päivystäviä ihmisiä sekä kaikkia seurakuntien työntekijöitä tarvitaan nyt entistä enemmän kuuntelijoina.

Toisen ihmisen kuunteleminen on yksi tärkeimpiä palvelutehtäviä niin sodan kuin rauhan aikoina.

Näinä ankarina aikoina jokaisen soisi löytävän itselleen kuuntelijan sekä itsestään kyvyn kuunnella.

Näinä ankarina aikoina jokaisen soisi myös löytävän itselleen luontaisen tavan valmistautua hiljaiseen viikkoon. Esimerkiksi tähkän jyvistä kasvanutta leipää leipomalla ja rukoilemalla.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 8.4.2022 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliMysteerikuva: Ketkä hymyilevät pöydän takana? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu
Seuraava artikkeliHelsingin seurakunta­yhtymässä aloitetaan yt-neuvottelut – jopa 90 ihmisen työ­suhde yhteisissä palveluissa saattaa päättyä

Ei näytettäviä viestejä