Pääkirjoitus: Lisää musiikkia pääsiäiseen

Minun kuninkuuteni ei ole tästä maailmasta. Nämä Kristuksen sanat Johannes Sebastian Bachin
Johannes-passiossa kuuluvat ja todistavat lukuisissa passioesityksissä eri puolilla Suomea.

Musiikki on keskeinen osa pääsiäiseen valmistautumista ja hiljentymistä. Erityisesti tämä koskee niitä ihmisiä, jotka eivät muutoin käy kirkossa edes pääsiäisen aikaan.

Huippukuorojen esittämien passioiden vetovoimasta kertoi esimerkiksi viime viikolla Helsingin tuomiokirkossa järjestetty Bachin h-mollimessu. Joukko pääkaupunkiseudun kanttoreita sekä barokkiorkesteri Storia esittivät sen täpötäydessä kirkossa.

Tärkeitä ovat myös tavalliset kirkkokuorot, joilla kaikilla ei ole edellytyksiä ottaa passioita ohjelmistoonsa.

Joidenkin laulajien äänialoissa saattaa jo kuulla iän tuomaa kulumista. Näiden kuorojen sitoutuminen muiden seurakuntalaisten palvelemiseen korvaa kuitenkin sen, mikä taiteellisessa tasossa voi jäädä puuttumaan. Kirkkokuorot todistavat väkevästi pääsiäisen sanomasta.

***

Pääsiäiseen liittyviä elämyksiä tarjoavat myös lukuisat kärsimys- ja pääsiäisnäytelmät. Tänä pääsiäisenä niitä esitetään muun muassa Oulunsalossa, Tampereen Aitolahdessa, Noormarkussa ja Helsingissä.

Ne syventävät näkökulmaa pääsiäiseen, mutta samalla ne tarjoavat esiintymisryhmälle vahvan kokemuksen seurakunnassa toteutuvasta yhteisöllisyydestä.

Musiikin ja näytelmien kautta pääsiäinen saa laajan levityksen. Sanoma ristiinnaulitusta, kuolleesta ja ylösnousseesta Kristuksesta tavoittaa aina uusia ihmisiä.

Siksi musiikkia ja muuta elämyksellistä tarjontaa pitäisi seurakunnissa entisestään kasvattaa.

***

Malttia närkästymiseen

Tämän kevään sisustustrendi on noitaovi, kodin seinälle askarreltu pienikokoinen ovi. Askarteluohjeen siihen tarjosi ensimmäisenä Yhteishyvä-lehti. Ilmiönä noitaovi on jatkumoa jouluna suosiota saavuttaneille tonttuoville.

Kristityn ei kannata närkästyä tästäkään ilmiöstä. Noitaovi ei uhkaa pääsiäisen ydinsanomaa.

Noidat ovat aina kulkeneet osana pääsiäistä esimerkiksi postikorteissa. Noitia ei pidä myöskään syyttää siitä, että yhä harvempi käy kirkossa. Syyt ovat syvemmällä.

Noitaoven paheksumisessa kannattaa käyttää toisestakin syystä malttia. Ajan ilmiöitä ylenkatsova kristitty luo mielikuvaa, että hän pitää itseään toisia ihmisiä parempana. Siitä kristinuskossa ei ole kyse.

Kuva: Matti Karppinen. Kuva Helsingin Via Cruciksesta vuodelta 2008.

Edellinen artikkeliIlta-Sanomat: Käräjäoikeus tuomitsi ortodoksisen seurakunnan maksamaan Mitro Revolle korvauksia
Seuraava artikkeliHelsingin seurakuntien tavoitteena iltarukous jokaisen helsinkiläislapsen turvaksi

Ei näytettäviä viestejä