Pääkirjoitus: Kuuntele, älä ivaa!

Vihapuhe on yhtä vanha ilmiö kuin ihmiskunta, mutta sen levittäminen on tehostunut. Syypää on internet, joka jakaa vihasanat hetkessä laajoille joukoille.

Lyhyen ajan kuluessa kolme perussuomalaista, yksi kansanedustaja ja kaksi muuta aktiivia, on tuomittu sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tai panettelevista, solvaavista ja uhkaavista puheista. He kaikki käyttivät sosiaalista mediaa puheidensa levityksessä.

Rangaistus on yksi tapa hillitä vihapuhetta. Valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen mielestä esimerkiksi rasistisesta vihapuheesta pitäisi jatkossa saada kovempia rangaistuksia. Myös apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on todennut, että vihapuheeseen liittyvien sakkorangaistusten tasoa pitää harkita.

Oikeuslaitoksen lisäksi kirkko on kiinnittänyt huomiota tähän ilmiöön. Ylelle antamassaan haastattelussa piispa Irja Askola pitää vihapuheessa erityisen huolestuttavana sen arkipäiväistymistä. Silloin ei ole pitkä matka vihatekojen hyväksymiseen.

Hän on itsekin ollut vuosien ajan vihapuheen kohteena. Siitä huolimatta hän painottaa sitkeästi kuuntelemisen merkitystä.

Askola muistuttaa, että vihapuheen synnyttää usein pelko. Silloin on erityisen tärkeää, että kyseinen henkilö tulee kuulluksi. Askola muistuttaa, etteivät ”pelko ja viha poistu komentamalla eivätkä varsinkaan ivaamalla, solvaamalla ja halveksimalla toisiamme”.

Toinen asia on tunnistaa, milloin kuuntelun sijaan vihapuhe edellyttää poliisitutkintaa.

Jotain voi itse kukin tehdä hyvän puolesta. Irja Askola ehdottaa kolmen kohdan ohjelmaa, jolla jokainen voi lisätä hyvän puheen määrää ympäristössään.

Yksinkertaisimmillaan se toteutuu niin, että päivän mittaan sanoo kolmelle ihmiselle jotakin myönteistä, joka on totta. Kuulostaa naiivilta, mutta toteutuessaan se voi muuttaa maailmaa.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Pääkirjoitus: Kohtuutta perheiden yhdistämisiin

Pääkirjoitus: Maailma Trumpin mukaan

Pääkirjoitus: Presidentti ja laupias samarialainen

Pääkirjoitus: Nobel-palkittu presidentti piti vuoden tärkeimmän puheen

Pääkirjoitus: Jos haluaa luottamusta, se pitää ansaita

Edellinen artikkeliNorjalaistutkija hämmästeli kolmea asiaa Suomen uskontoja käsittelevässä kirjassa
Seuraava artikkeliKuopion hiippakunnan tuomikapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä