Pääkirjoitus: Kirkon tuhopoltto on aina tahallinen tai tahaton hyökkäys yhteisöä vastaan

Kiihtelysvaaran kirkon tuhoutuminen rajussa tulipalossa sunnuntaiaamuna 23. syyskuuta oli surullinen uutinen. Valitettavasti vanhat historiallisesti arvokkaat kirkot ovat vuosisatojen ja -kymmenien saatossa olleet jatkuvasti alttiita tulipaloille.

Aikaisemmin salama ja lämmittäminen olivat tavallisia syttymissyitä, nykyisin yhä useammassa tapauksessa on kyse ihmisen tahallisesta ja tarkoituksellisesta toiminnasta. Kirkkorakennukseen kanavoidaan tunteita, joiden vallassa tekijät syyllistyvät törkeisiin tekoihin.

2000-luvulla tuli on tuhonnut neljä luterilaista kirkkoa, mikä on neljä liikaa. Vuonna 2006 paloivat Porvoon tuomiokirkko ja Kaivokselan kirkko Vantaalla. Vuonna 2016 paloi Ylivieskan kirkko. Kaikki palot olivat tahallaan sytytettyjä.

Kiihtelysvaaran kirkon syttymissyy ei vielä ole lopullisesti selvillä, mutta poliisi tutkii paloa törkeänä vahingontekona. Kansan suussa kyse on tuhopoltosta.

Kirkkojen paloturvallisuuteen on kiinnitetty runsaasti huomiota ja se on tuottanut tulosta. Mutta tahalliselle tuhotyölle eivät parhaatkaan turvajärjestelyt mahda mitään. Parhaimmillaan ne voivat kiidättää palokunnan ajoissa paikalle, jolloin vahingot saadaan rajattua.

***

Usein tulipalon tuhoama kirkko synnyttää yhteisöllisyyttä. Seurakuntalaiset ja paikkakunnan asukkaat hitsautuvat yhteen, vaikka eivät ahkeria kirkossakävijöitä olisikaan. Heidän yhteistä omaisuuttaan ja nykyisyyttään on tuhoutunut. Kappale heidän yhteistä historiaansa on tuhottu, mikä synnyttää halun näyttää: täältä vielä noustaan. Kirkko korjataan jos mahdollista tai rakennetaan tilalle uusi. Näin kävi Porvoossa sekä Ylivieskassa.

Varsinkin Ylivieskan kirkon palo pääsiäisenä herätti vahvoja tunteita ihmisissä ympäri maata. Myös Kiihtelysvaaran kirkon palon synnyttämistä reaktioista on kerrottu mediassa. Etenkin seurakuntamestarin toiminta kirkon esineistön pelastamisessa on ihailtavaa rohkeutta.

Oman koti- tai lähikirkon tulipaloon on helppo samastua kaikkialla Suomessa. Mitä jos tulipalo sattuisi meidän seurakunnassamme? Kirkkorakennus edustaa pysyvyyttä ja monille turvaakin. Senpä vuoksi paitsi tulipalot myös kirkkojen purkamiset herättävät surua.

Kirkon tuhopoltto on aina tahallinen tai tahaton hyökkäys myös niiden ihmisten yhteisöä vastaan, joille kyseinen kirkko on tärkeä.

***

Vaara-Karjalan seurakunnassa eletään uudessa tilanteessa. Yksi seurakunnan kolmesta kirkosta on tuhoutunut. Vain kasa hiiltynyttä puuta ja onneksi ehjänä säilynyt kellotapuli muistuttavat liki 250-vuotisesta historiasta paikalla.

Rajaseudun pitkistä etäisyyksistä johtuen lähin oman seurakunnan kirkko ei löydy ihan kulman takaa – Kiihtelysvaarasta on Tuupovaaraan noin 30 kilometriä.

Pääkirjoitus on julkaistu Kotimaa-lehdessä 27.9.2018.

Kuva: Kotimaan arkisto

Lue myös:

Yhtä esitetään vangittavaksi Kiihtelysvaaran kirkkopalosta – kolme muuta vapautetaan

Kiihtelysvaaran kirkko tuhoutui tulipalossa Joensuussa – alttaritaulu onnistuttiin pelastamaan

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKysely: Asiakkaat erittäin tyytyväisiä hautaustoimistoihin
Seuraava artikkeliMikko Heikka yllättyi itsekin löydöstään – uskontojen vuorovaikutus tuo toivoa

Ei näytettäviä viestejä