Ortodoksien juhannus sujuu paaston merkeissä

REPO_Mitro_205x205

– Juhannusta pitäisi siis viettää hieman toisin traditioin, kun maailmalla on suomalaisia juhannusperinteitä jälleen kerran esitelty, sanoo ortodoksipappi ja europarlamentaarikko Mitro Repo.

Hän viittaa BBC:n tuoreeseen kuvaukseen suomalaisesta juhannuksesta hulluuden ja viinanjuonnin juhlana.

Mitro Repo valottaa Kotimaa24:lle ortodoksisia juhannusperinteitä.

Apostolien paasto tunnetaan myös Pietarin ja Paavalin paastona. Sen tausta on Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen tapahtunut apostolien valmistautuminen lähetysmatkalle Jerusalemiin. Mitro Revon mukaan apostolien paaston perinteistä on tehty Suomessa myönnytyksiä.

– Suomen ortodoksisessa kirkossa on otettu huomioon se, että kesä on lyhyt ja tämän paaston aikana vihitään ihmisiä avioliittoon vaikka yleensä paaston aikana ei vihitä.

Paaston keskelle juhannukseen osuu myös Johannes Kastajan syntymäjuhla.

– Juhla on ortodokseille tärkeä. Johannes Kastaja antaa aika puritaanisen esimerkin meille esikuvaksi. Yritän itsekin noudattaa paastoa. Omassa kasvimaassani on kasvanut jo useamman viikon ajan salaatit ja kasvihuoneessa tomaatit ja paprikat. Suurella himolla odotan tomaattien punertumista.

Vihannesten lisäksi Revon perheen juhannuspöytään on kulunut kala.

– Se on paastossa suuri juhla ja nautinto. Tässä taitaa olla nyt sarjassa kolmas juhannus, joka on ollut intiimimpi kuin aiemmat 20 juhannusta, kun ei ole ollut velvollisuutta suorittaa häitä kasuaalitoimituksina, Repo sanoo.

Karjalaisille paaston huipentuma, Pietarin ja Paavalin juhla oli Revon mukaan erittäin suuri tapahtuma. Juhlaan liittyi pyhiinvaellus Valamon luostariin. Suomessa perinnettä on paikoin jatkettu vaeltamalla uuteen Valamoon.

Edellinen artikkeliOsa 1: Kuka on nykypäivän Johannes Kastaja?
Seuraava artikkeli”Vene on sotilaallinen paikka”

Ei näytettäviä viestejä