Nuorisotyössä on perehdyttävä nettipeleihin ja sovelluksiin

Mono Kuoppala, Markus Kartano ja Juha Kinanen haluavat seurakuntien johtajien ja päättäjien ymmärtävän, että nuorisotyöntekijöillä on oltava kunnon laitteet ja nettiyhteydet. Ilman niitä he putoavat ulos nuorten maailmasta.

Digitaalinen maailma, kuten vaikkapa mobiililaitteet, tietokoneet, nettipelit ja sosiaalisen median sovellukset, ei ole nykynuorelle keinotekoinen maailma. Se on rinnakkainen todellisuus, jossa kohdataan muita ihmisiä yhtä aidosti ja todesti kuin pihoilla, kouluissa ja jalkapallotreeneissäkin.

Tätä viestiä toivat Kirkon lapsi- ja nuorisotyön neuvottelupäiville Jyväskylään monet ammattilaiset eri kanavissa.

Nuorisotyössä tarvitaan peliguruja

Mikäli nuorisotyötä halutaan tehdä siellä, missä nuoret ovat, on äärimmäisen tärkeää pysyä ajan hermolla niin tekniikan kehityksessä kuin sosiaalisen median uusissa sovelluksissakin.

Nuoret vaihtavat nopeasti paikkaa verkossa. He pakenevat jo hyvää vauhtia Facebookista ikäihmisten tieltä. Tällä hetkellä nuorten suosimia sovelluksia ovat esimerkiksi Instagram ja WhatsApp. YouTube on sentään säilyttänyt kestosuosikkina merkitystään.

– Tulevaisuudessa nuorisotyöntekijöiden resursseja pitäisi jakaa niin, että jollakin työyhteisöstä olisi aikaa perehtyä uusiin peleihin ja sovelluksiin. Niitä voidaan hyvin hyödyntää opetuksessa ja vaikkapa ryhmähengen luomisessa, sanoi Helsingin seurakuntayhtymässä työskentelevä verkkopappi Markus Kartano neuvottelupäivien yleisölle.

Örkit keskustelevat maastopyöräilystä

Myös virtuaalimaailmat ja laajennettu todellisuus ovat osa lasten ja nuorten arkea. Virtuaalilasit päässä harjoitellaan turvallisesti ja aidon tuntuisesti rekan kuljettamista Euroopan teillä. Nettipeleissä luodaan uusia maailmoja, luodaan hahmoja ja keskustellaan myös ihan arkisista asioista.

Jiipeenetin päätoimittaja Juha Kinanen PTK – Poikien ja Tyttöjen Keskuksesta kertoi seikkailleensa World of Warcraft -pelissä ja törmänneensä örkkijoukkoon, joka keskusteli sävyisän syvällisesti maastopyöräilyssä. Hän tietää myös eri paikkakunnilla työssä olevia pariskuntia, jotka iltaisin kohtaavat pelimaailmassa ja vaihtavat päivän kuulumiset.

– Eikö meidän tehtävämme ole olla peleissä mukana ja luoda niihin kristillisiä sisältöjä, Kinanen haastoi kuulijoita.

Kinasesta tuli virtuaalimarttyyri

Juha Kinanen perusti aikanaan nuorten suosimaan virtuaalimaailmaan Habbo Hotelliin kirkon. Lapset tulivat spontaanisti kirkkoon ja pyysivät Kinasta pitämään jumalanpalveluksen. Mies teki kuten toivottiin. Häntä liikutti, miten lapset yhtyivät virtuaalimaailmassa Isä meidän -rukoukseen.

– Homma päättyi kuitenkin ikävästi. Habbo Hotel bannasi minut ulos koko pelistä, koska olin syyllistynyt kristillisen sanoman välittämiseen. Banni päättyy vasta vuonna 2015. Olin ensin tosi surullinen asiasta. Ystäväni sitten lohdutti minua toteamalla, että taidan olla maailman ensimmäinen virtuaalimarttyyri.

”Some ja mobiililaitteet eivät ole luksusta!”

Tulevaisuuden lapsi- ja nuorisotyössä sosiaalinen kuuntelu on vaatimus, ei enää vaihtoehto. Nuorisotyön investoinnit sosiaaliseen mediaan ovat välttämättömyys, eivät luksusta. Näin linjasi verkkokeskustelija ja Oulun tuomiokirkkoseurakunnan nuorisotyöntekijä Mono Kuoppala.

– Suomalaisilla kuusivuotiailla on tuoreen tutkimuksen mukaan älypuhelin useammin kuin nuorisotyöntekijällä. Kyllä nuorisotyöntekijöillä pitäisi olla kunnon välineet verkossa työskentelyyn, sanoi puolestaan Kinanen ja sai auditoriollisen työntekijöitä hurraamaan.

– Tule kiltti kertomaan tuo meidän kirkkoherralle, huudettiin yleisöstä.

Kinanen esitteli tuoreita tutkimustuloksia, joilla aikoo vakuuttaa kirkkoherrat nettityön tärkeydestä osana nuorisotyötä. Kyselytutkimuksessa 100% suomalaisista nuorista ilmoitti joskus tekevänsä netissä koulutehtäviä ja pelaavansa nettipelejä. 86% nuorista katselee netissä videoklippejä, 75% viestii sosiaalisessa mediassa ja 56% jakaa netissä itse erilaisia sisältöjä.

Netissä tapahtuu syviä kohtaamisia

Juha Kinanen on lopen kyllästynyt puheisiin siitä, miten kasvokkainen kohtaaminen on kuitenkin tärkeintä.

– Kohtaamisen syvyys ei riipu ympäristöstä! Netissä käydään kuulkaa todella syvällisiä keskusteluja, Kinanen jyrähti.

Nykyään nettipelaaminen on erittäin sosiaalista. Nuoret kokontuvat yhteen laneihin, jotka kestävät tunteja, jopa vuorokausia. Hartwall Areenalla Helsingissä järjestetään joka vuosi 5000 peliharrastajan yhteiskokoontuminen Assembly-festarit.

– Tervetuloa sinne seuraamaan, mistä on kyse! Kirkolla on Assyilla oma palvelunsa Lataamo, Kinanen rohkaisi.

Älyvaatteissa leirille

Tulevaisuutta nuorisotyössä tulevat Mono Kuoppalan mukaan olemaan päälle puettavat laitteet eli esimerkiksi erilaiset älyvaatteet ja älykellot.

– Jossain vaiheessa meidän ei enää tarvitse rahdata mukana puolta rekallista tavaraa leirille lähtiessä. Riittää, kun puetaan vähän jotakin päälle, Kuoppala ennustaa.

Nuoret voisivat tehdä uskoa kuviksi

Tulevaisuutta on lisäksi se, että sanan kirkon on kyettävä olemaan myös kuvan kirkko. Sosiaalinen media on visuaalinen ja sitä hallitsevat lyhyet tekstisisällöt.

Kuoppala näkee, että lapset ja nuoret voisivat olla seurakunnissa merkittävässä roolissa tekemässä uskoa kuvin. He käyttävät luontevasti netistä löytyviä ilmaisia videotyökaluja, infograafi-työkaluja ja kuvatyökaluja.

Verkkonuorisotyön koulutusta tarjolla

Yleisön joukossa erityisesti vanhempi väki tuntui olevan välillä epätoivoista. Kuului kommentteja, joissa todettiin, että en ymmärrä edes noita sanoja, mitä te esitelmöitsijät käytätte, saati että tietäisin niiden takana olevasta todellisuudesta jotakin.

Tämä on äärimmäisen ymmärrettävää, koska osa nuorisotyöntekijöistä on aloittanut työnsä ennen kuin edes sähköpostia tai tekstiviestejä oli olemassa.

Agricola/Seurakuntaopisto järjestääkin tämän vuoden aikana viiden opintopisteen erityiskoulutuksen verkkonuorisotyöstä. Koulutus alkaa toukokuussa ja päättyy lokakuussa. Ilmoittautuminen kurssille on menossa ja tarkempia tietoja siitä löytyy Kirkon koulutuskalenterista 2014 hakusanalla verkkonuorisotyö. Kysymyksiä koulutukseen liittyen voi esittää Ida-Maria Pankalle (ida-maria.pankka@seurakuntaopisto.fi) tai Mono Kuoppalalle (maire.kuoppala@evl.fi).

Edellinen artikkeliJo kaksi innokasta työntekijää voi perustaa Tekstaritupun paikkakunnalleen
Seuraava artikkeliUskontojournalistit muita toimittajia uskonnollisempia

Ei näytettäviä viestejä