Nuori kirkkovaltuutettu: ”Suomi on maallistunut harmillisen paljon”

Padasjoen kirkkovaltuuston puheenjohtajan nuijaa heiluttava leipuri Esa Pyykkö on kolmannen kauden valtuutettu. Toukokuussa 33 vuotta täyttävä padasjokelainen innostui luottamustehtävästä isänsä kautta.

– Hän oli useita vuosia kirkkovaltuustossa. Isän luovuttua tehtävästä kysyttiin minulta, haluaisinko asettua ehdokkaaksi hänen jalanjäljissään. Annoin suostumukseni ja tässä ollaan, Pyykkö toteaa.

”Olen viiden seurakunnan yhteenliittymän kannalla”

Padasjoen seurakunnassa eletään tärkeitä aikoja, sillä pohdinnassa on viiden seurakunnan yhteenliittymä. Prosessissa ovat myös Hollolan, Kärkölän, Asikkalan ja Kuhmoisten seurakunnat.

– Jokainen seurakunta ottaa asiaan kantaa lähiviikkoina. Henkilökohtaisesti olen yhteenliittymän kannalla, sillä se loisi mahdollisuuksia monipuolisempaan toimintaan. Pienten seurakuntien varat ja toimintaedellytykset ovat varsin niukat, eli laajempi kokonaisuus olisi ehdottomasti hyvä ratkaisu.

– Yhteenliittymä todennäköisesti vähentäisi ainakin Padasjoella hieman seurakunnan työntekijämäärää. Tarkoituksemme on kuitenkin hoitaa asia eläkejärjestelyillä ilman irtisanomisia, Pyykkö toteaa.

Kirkon jäsenkehitys huolettaa

Valtuuston puheenjohtaja on pahoillaan kirkon valtakunnallisesti vähenevästä jäsenmäärästä.

– Olen pohtinut syitä kirkosta eroamiseen. En usko taustalla olevan yhtä tai kahta vaikutinta, vaikka syyksi nostetaan usein joku ajankohtainen asia jolla ratkaisu perustellaan.

Pyykkö on syvästi huolissaan vallalla olevista arvoista, joista monet eivät kannusta kirkon jäsenyyteen.

– Suomi on maallistunut viime vuosina harmillisen paljon, suunta on erittäin ikävä. Samalla ovat kristilliset arvot rapisseet ja kärsineet. On myös selvää, että kirkollisveron väheneminen tuo seurakunnille haasteita turvata monipuolinen toiminta.

Hän toivoo kirkolliskokoukselta nopeampaa toimintaa.

– Nopeampi päätöksenteko olisi hyvä kaikkien kannalta. Pidän kuitenkin hyvänä vaadittavaa kolmen neljäsosan enemmistöä monissa kirkolliskokouksen päätöksissä.

”Olen viihtynyt Pipliaseuran hallituksessa”

Pyykkö on kuulunut kymmenen vuotta Etelä-Hämeen Pipliaseuran hallitukseen.

– Olen viihtynyt Pipliaseurassa, koen työn merkitykselliseksi. Meillä on erittäin aktiivinen jäsenistö, joka saa asioita rullaamaan eteenpäin.

Pyykkö pitää tärkeänä Raamatun tekstin kääntämistä jokaisen omalle äidinkielelle.

– Se on oleellinen asia, sillä harva suomalainen osaa lukea vaikkapa kiinankielistä Raamattua. Raamatun kääntäminen eri kielille on suuri urakka, jossa riittää paljon töitä.

Padasjokelaisella on aikaa myös seurakunnan vapaaehtoistehtäviin. Hän on tuttu näky ehtoollisavustajana, kolehdinkerääjänä sekä tekstin lukijana.

– Joskus vieraillessani muissa lähialueen seurakunnissa saatetaan minua pyytää samalla osallistumaan tehtäviin. Vaikka pyyntö on joskus ollut hieman yllättävä, on auttaminen pelkästään positiivista, Pyykkö hymyilee.

Pyykkö työskentelee leipurina. Vapaa-aikaansa mies viettää metsätöiden ja valokuvauksen parissa.

– Metsätyöt ovat täydellinen vastakohta leipomon askareille. Mietin samalla asioita laidasta laitaan, eli metsätyöt antavat myös henkistä voimaa ja uutta näkemystä.

– Valokuvauksessa lähinnä sydäntäni on luontokuvaus. Parasta aikaa on kevät ja alkukesä, kun kukat ja kasvit puhkeavat täyteen loistoonsa, Pyykkö toteaa.

Kuva: Esa Pyykön kotialbumi

Edellinen artikkeliVäitös pohtii, miten eläimet kokevat maailman
Seuraava artikkeliGradu Digipostillasta: Suomalaiset saarnat ovat luterilaisten ihanteiden mukaisia

Ei näytettäviä viestejä