Näkökulma: Kolme twitter-soturia sekoilee jälleen – Mistä todella on kysymys?

Mandatory Credit: Photo by Stephen Lovekin/Shutterstock (13582283al) Elon Musk Heidi Klum's 21st Annual Halloween Party presented by Now Screaming x Prime Video and Baileys Irish Cream Liqueur at Sake No Hana at Moxy Lower East Side, New York, USA - 31 Oct 2022

Maailman rikkain mies, miljoonia levyjä myynyt artisti sekä entinen presidentti menivät internettiin. Internet hävisi.

Miljardööri Elon Musk on innokas keskustelija, jonka into kiilaa usein ajatuksen edelle. Muskin yli satamiljoonaa twitter-seuraajaa viestii kuitenkin siitä, että hänen ajatuksensa kiinnostavat. Kun Musk huolestui Twitterin liian tiukasta moderoinnista, hän päätti ostaa koko systeemin. Nyt loka-marraskuun taitteessa Twitter on kuin onkin Muskin omistuksessa ja ensi töikseen mies erotti suuren määrän väkeä.

Musk esiintyy sananvapauden puolustajana ja tasapuolisuuden takaajana. Mistä todella on kysymys?

* * *

Viime aikoina monet kansakuntien kaappien päällä komeilleet kohahduttajat ovat valittaneet sadoille miljoonille seuraajilleen siitä, miten he eivät saa sanoa kaikkea mitä haluavat. Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump edusti edellä mainittua retoriikkaa jo presidenttikaudellaan, mutta viimeistään nyt samaan leiriin on liittynyt renessanssitaiteilija Kanye West. Tekemisillään ja sanomisillaan kohahduttanut West lukeutuu maailman kuunnelluimpiin artisteihin ja on samalla kristillinen julistaja, poliittinen aktivisti, muotisuunnittelija ja yrittäjä. Maga-hatullaan hämmentänyt West on kannattanut Trumpia jo pitkään, mutta hänen trumpilaisuutensa, julistava uskonnollisuutensa tai abortin vastaisuutensa eivät vielä riittäneet katkomaan yhteistyösuhteita.

Lokakuussa West kuitenkin palasi tauolta Twitteriin. Ensimmäisenä hänet toivotti tervetulleeksi itse Elon Musk, joka twiitissään kutsui Westiä ystäväkseen. Sitten koitti Westin päivitysten aika. Ensin hän vihjaili juutalaisten olevan ”cancel-kulttuurin” keksijöitä ja sen jälkeen jatkoi tarinaa mediaa kontrolloivista juutalaisista, jotka tietävät hänen olevan uhka vallalleen. Pian Westin Instagram- ja Twitter-tilit suljettiin. Tämän jälkeen West kertoi ostavansa oikeistomedia Parlerin, jotta voi jatkaa taisteluaan vapaan sanan puolesta.

Sananvapauteen erikoistunut viestinnän yliopistonlehtori Kari Karppinen Helsingin yliopistosta kertoo, että sananvapauden idea on aina ollut poliittisesti ja filosofisesti kiistelty.

– Voisi kuitenkin sanoa, että sananvapauden tarkoituksena on taata se, että marginalisoidut saavat äänensä kuuluviin. Sananvapauden tehtävänä on myös taata vähemmistöille turva kritisoida vallanpitäjiä.

Siksi Karppinen pitää ironisena sitä, että sananvapauden puutteesta valittavat ne, joilla on valmiiksi kaikkein voimakkain ääni julkisessa keskustelussa.

– Koko sananvapauskeskustelu on kääntynyt päälaelleen. Siitä on tullut kulttuurisodan ja vastakkainasettelun väline. Esimerkiksi Suomessa äärioikeisto näkee sananvapauskeskustelun kamppailuna vasemmiston hegemoniaa vastaan.

* * *

Eräiden lähteiden mukaan vihapuheen määrä on kasvanut ja loukkaavien sanojen käyttäminen yleistynyt Twitterissä Muskin tartuttua ruoriin. Myös Kanye Westin jäädytetty tili palautettiin käyttöön. Musk on rivien välistä vihjannut, että presidentti Trump on jälleen tervetullut yhteisöön.

Sosiaalisen median jättialustoista tuntuu tulleen isojen poikien hiekkalaatikko, josta välillä kömmitään nurkkaan häpeämään ja sitten palataan riehumaan vähän isommalla lapiolla. Kuvaavaa on, että kun West poistettiin Instagramista, hän julkaisi Twitterissä kuvan itsestään ja Instagramin omistaja Mark Zuckerbergista hupsuilevin sanankääntein ja vaati kaveriaan ottamaan hänet takaisin. Kaverukset vähän hassuttelevat, bannailevat toisiaan, tekevät miljoonakauppoja ja ostelevat somealustoja. Välillä voikin sitten taas puolustaa sananvapautta.

Karppisen mukaan Muskin ja kumppaneiden motiiveja on vaikea arvioida.

– Internetin keskustelualustat ovat sekä sananvapauden uhka, että sen turva. Joidenkin mielestä foorumeita sensuroidaan liian vähän, toisten mielestä liikaa.

Karppisen mielestä polarisoiva kehitys ei johda hyvään.

– Kärjistynyt keskustelukulttuuri saa monet vetäytymään julkisesta keskustelusta. Muskin, Westin ja Trumpin kaltaisten ”sananvapauden puolustajien” puhe saattaa hiljentää monta muuta.

Mitä Twitterin uudesta omistajasta ja toimitusjohtajasta tulee ajatella, jos hän poistelee omia julkaisujaan? Yksi jo poistettu julkaisu kiteyttää olennaisen. Pari viikkoa sitten Musk jakoi kuvan, jossa kolme muskettisoturia seisoo valmiina taisteluun paremman internetin puolesta. Muskettisoturien kasvoiksi oli muokattu kolmet kuuluisat kasvot: Muskin, Westin ja Trumpin. Miten heidän internet-missioonsa saataisiin mukaan ripaus Athoksen jaloutta, Aramiksen henkevyyttä ja Porthoksen iloa?

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliKolumni: Olen kyllästynyt keskustelu­kulttuuriin, jossa yksi mielipide liitetään suorilta käsin toiseen
Seuraava artikkeliTeatteri: Vaeltava seurakunta menee itseensä, ihanteet eivät aina yllä toimien tasolle

Ei näytettäviä viestejä