Näin Tapio Luoma asetettiin arkkipiispan virkaan – Halleluja raikui, avustajina piispoja 12 maasta,

Tahdon.

Sana kaikui Turun tuomiokirkossa epäröimättä ja selkeästi. Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi oli juuri kysynyt arkkipiispan virkaan asetettavalta Tapio Luomalta, tahtooko hän Jumalan avulla pysyä lujana kirkon uskossa ja vahvistaa siinä seurakuntalaisia.

Tapio Luoma asetettiin arkkipiispan virkaan tänään sunnuntaina. Kyseessä oli virkaan vihkimisen sijaan virkaan asettaminen, sillä Luoma vihittiin piispaksi Espoon hiippakuntaan jo vuonna 2012.

Virkaan asettamisen toimitti Samuel Salmi virkaiältään kirkon vanhimpana piispana.

Messuun osallistui 680 ihmistä. Aivan täynnä tuomiokirkko ei ollut, sillä sinne mahtuisi enimmillään 900 ihmistä.

Tunti ennen messun alkua kirkon edessä seisoi tilausbussi Seinäjoelta, missä Luoma työskenteli kirkkoherrana ennen kuin hänet valittiin piispaksi Espooseen. Sisällä kirkossa Luoma liikuskeli hälinän keskellä alba yllään ja tervehti penkeissä istuvia tuttujaan.

Hyvää juhlapäivää, ihmiset sanoivat toisiaan tervehtiessään.

Viimeisenä kirkkoon saapui tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Hän istuutui emeritusarkkipiispa Kari Mäkisen ja Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Elina Rantasen väliin.

Sitten Felix Mendelssohnin musiikki alkoi soida, ja kulkue lähti liikkeelle kirkon takaosasta. Musiikista vastasivat Turun tuomiokirkon oratoriokuoro ja vaskiyhtye Euphoria. Kulkueessa avustajien joukossa oli arkkipiispan tulevia työtovereita seurakunnista, tuomiokapitulista, hiippakuntavaltuustosta, kirkkohallituksesta ja kirkolliskokouksesta.

Kulkueen hännillä kulkivat Tapio Luoman ja Samuel Salmen lisäksi kaikki Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat ja 14 virkaan asettamisessa avustanutta piispaa. Avustajissa oli ulkomaisia piispoja kaikista pohjoismaista, Färsaarilta, Virosta, Puolasta, Englannista, Irlannista, Yhdysvalloista ja Etelä-Afrikasta. Paikalla oli myös Luterilaisen maailmanliiton pääsihteeri Martin Junge.

Naisia oli mukana kolme: Norjan kirkon johtava piispa Helga Haugland Byfuglien, Islannin kirkon piispa Agnes Sigurdardottir ja Yhdysvaltain evankelis-luterilaisen kirkon ELCA:n piispa Patricia Lull.

{kuva_6e32dcaa-a841-41f6-9cb5-8705856019c6}

Piispat Jari Jolkkonen (vas.) ja Teemu Laajasalo kulkueessa. Kuva: Jukka Granström

Rakas Tapio, piispa Samuel Salmi puhutteli Tapio Luomaa virkaanasettamispuheessaan.

– Tiedän, että harrastuksesi ja tieteellisen kiinnostuksesi keskeinen kysymys on inkarnaation mysteeri. Se, että Jumala on tullut ihmiseksi, Salmi jatkoi.

Hän sanoi, että kun arkkipiispa asettuu aikamme moninaisuuden keskelle, hänen on tunnistettava, että maailman perimmäinen salaisuus ja hyvinvointi on juuri inkarnaation lahjassa.

– Arkkipiispan säteilevä risti muistuttaa hiljaisella kielellään siitä rakkaudesta, joka maailman keskellä etsii elämänsä kadottaneita, eksyviin suuntiin matkanneita ja toivoa kaipaavia lähimmäisiä. Tälle matkalle siunaamme askeleesi Tapio nyt ja vasta, Salmi totesi.

Tapio Luoma saarnasi messussa Matteuksen evankeliumin kohdasta, jossa Jeesus puhuu opetuslapsilleen valinnoista ja siitä, mikä on hyväksi ihmisille. Luoma sanoi, että ihmisillä on kovin erilaiset näkemykset siitä, mikä on arvokasta ja tärkeää.

– Tästä huolimatta näkökantoja yhdistää yksi arvokkaaksi ja tärkeäksi mielletty asia: se, mikä on ihmiselle hyväksi. Vastuulliset ratkaisut ja valinnat pyrkivät tavalla tai toisella ottamaan huomioon ihmisen hyvän.

Luoma totesi Jeesuksen kysyvän evankeliumissa, mitä ihmistä hyödyttää, jos hän voittaa omakseen koko maailman mutta menettää sielunsa. Luoma määritteli sielun jokaisen ihmisen luovuttamattomaksi ja ainutlaatuiseksi ytimeksi. Hänen mukaansa sielun kadottamisesta seuraa, että ihminen kadottaa kyvyn olla läsnä.

– Empatia, myötätunto, valmius kuunnella toista ihmistä ovat juuri niitä kipeästi tarvittuja asioita, joiden voi sanoa nousevan sielusta.

Luoma totesi, että Jeesuksen mukaan sielun menettäminen on suuri vahinko, koska silloin katoaa mahdollisuus syvään yhteyteen myös Jumalan kanssa. Ihmisen hyvän kannalta on siis oleellista, että sielu pysyy tallella.

{kuva_6810f2b9-36ef-4216-ad91-9a63e90173b1}

Luoma vei saarnansa omakohtaiselle tasolle, kun hän totesi miettineensä, mitä vaativan viran vastaanottaminen merkitsee. Hän sanoi, että arkuuden keskellä on tuntunut hyvältä kuulla rohkaisua, jossa on kannustettu olemaan oma itsensä.

– Kuulen tuossa Jeesuksen viestin: älä kadota sieluasi, Luoma sanoi.

Hänen mukaansa Jeesuksen sanoma asioiden oikeasta arvojärjestyksestä kertoo osuvasti, että kristillisessä uskossa ja kirkon elämässä on kysymys Jumalan luomasta ihmisestä, joka tarvitsee toista ihmistä ja Jumalaa.

– Kyse on ihmisestä, jonka ratkaisut ja valinnat vaikuttavat toisiin ihmisiin ja myös koko luomakuntaan. Kyse on ihmisestä, jota Jumala rakastaa ja jonka kautta hän haluaa rakkautensa näkyvän kaikkialle. Kaiken tämän vuoksi on tärkeää, että emme kadota omaa sieluamme.

Luoman saarnan voit lukea kokonaisuudessaan täältä.

{kuva_edea75e6-07fc-4865-a49e-98540e511496}

Suorana Ylellä televisioitu arkkipiispan virkaan astuminen oli jylhä tilaisuus, jossa vasket pauhasivat ja piisparivistö istui tuomiokirkon kuorissa seurakunnan silmien ulottumattomissa.

Muutama seikka muistutti kuitenkin siitä, että tämänkin messun toteuttivat ihmiset. Kuten Ruotsin kirkon emeritusarkkipiispa Anders Wejryd, joka eteni ennen messua määrätietoisesti kirkon sivukäytävää pitkin kohti sakastia – piispanvermeissään matkalaukkua vetäen. Tai tekstinlukijana avustanut opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, joka ensin sanoi lukevansa Raamattua Heseliuksen kirjasta ja vasta sitten korjasi kirjan Hesekieliksi.

Inhimillistä tuntua oli myös virkaan asettamisessa. Samuel Salmi pyysi, että kolmiyhteinen Jumala pyhittäisi Tapio Luoman palvelemaan Kristuksen kirkkoa tässä seurakunnassa, vaikka piispa lähetetään kaavassa palvelemaan kirkkoa aina ja kaikkialla.

Entäpä, kun täydestä kolehtihaavista putosi vitosen seteli keskelle käytävää. Kunniavieraat osoittelivat aikansa seteliä hämmentyneinä, kunnes Kirkon viestinnän viestintäjohtaja Tuomo Pesonen ponnahti paikaltaan ja noukki rahan lattialta talteen.

{kuva_a435027f-4ad0-4f4f-8947-8d73f04a3ba0}

Messun kohokohta tapahtui alttarilla sen jälkeen, kun Tapio Luoma oli antanut kuuluvat lupauksensa ja avustavat piispat olivat lukeneet raamatunkohtia kuudella kielellä.

Samuel Salmi asetti Tapio Luoman arkkipiispan virkaan. Tapio Luoma polvistui alttarille. Piispat panivat kätensä hänen päälleen ja siunasivat häntä. Tapio Luoma sai arkkipiispan ristin, hiipan, kaavun ja sauvan.

Sitten ilmoille kiiri Händelin
Messias-oratorio. Halleluja! Halleluja!, kirkossa kaikui, kun Tapio Luoma lähetettiin matkaan uudessa virassaan.

{kuva_99707b3c-e701-474d-962d-a84f65a4545a}

Kuvat: Jukka Granström

Lue myös: Sauli Niinistö kehui Tapio Luoman lauluääntä – kirkkokahveilla tasavallan presidentti ja kolme arkkipiispaa

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliViisi viisautta Raamatusta: Parempi kompastua polulla kuin puheessaan
Seuraava artikkeliDiakin rehtori Tapio Kujala: Tarvitaanko diakonissoja?

Ei näytettäviä viestejä