Muslimeilla kiinnostusta mutta vähän resursseja radiohartauksiin

islam_minareetti_kuujathti205Yleisradion uusi hallintoneuvoston puheenjohtaja Ilkka Kantola (sd.) ja kirkon tiedotuskeskuksen radiotoimituksen toimituspäällikkö Anneli Vartiainen suhtautuvat myönteisesti myös muihin kuin kristillisiin radiohartauksiin. Kotimaa24 kysyi muslimien ja vapaa-ajattelijoiden kantoja eetteriin pääsemisestä.

Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar toteaa, että asia kiinnostaa muslimeja.

– Se kiinnostaisi varmasti useita islamilaisia yhdyskuntia. Asiaa pitäisi edistää yhteistyössä yhdyskuntien kanssa, hän toteaa.

Mitään erityistä suunnitelmaa islaminuskoiset eivät kuitenkaan ole ehtineet asian edistämiseksi pienillä resursseillaan tehdä.

– Vaikka asia olisi tärkeä, se ei kuitenkaan vielä ole ensimmäisten prioriteettien piirissä, Hajjar sanoo.

Hajjar toteaa myös että islamilaiseen hartauteen sisältyy aina arabiankielinen osuus. Yhä enemmän myös suomi on tullut toisena kielenä käyttöön. Toisaalta Hajjar uskoo, että Suomessa olisi myös imaameja, jotka voisivat esimerkiksi selittää radiossa koraania pelkällä suomen kielellä.

Vapaa-ajattelijat: Kaikki hartaudet pois

Jos islaminuskoiset jonakin päivänä pitäisivät radiohartauksia, Hajjar uskoo, että kiinnostuneita kuulijoita olisi.

– Esimerkiksi kotona olevat musliminaiset kuuntelisivat. Varmaan kiinnostaisi myös muita kuin muslimeja kuunnella, mitä muslimit sanovat.

Hajjar uskoo, että muslimien osallistuminen radiohartauksiin lisäisi ymmärrystä eri uskontojen edustajien välillä.

Entä vapaa-ajattelijat? Pitäisikö myös uskonnottomilla olla ääni radiossa samalla tavoin kuin uskontojen edustajilla?

– Meidän kantamme on se, että uskonnollisten ohjelmien lähettäminen ei kuulu yhteiskunnan rahoilla maksettaviin. He voivat käyttää omia kaupallisia radiokanaviaan. Mikäli kaikkien uskontojen hartausohjelmia aletaan lähettää radiossa, se tietäisi ohjelmien määrän kasvua. Meidän mielestä uskonnolliset ohjelmat voitaisiin kaikkinensa poistaa, Vapaa-ajattelijain Liiton pääsihteeri Eino Huotari paaluttaa.

Huotari lisää, etteivät vapaa-ajattelijat kuulu uskontojen joukkoon niin, että he alkaisivat esiintyä radiossa hartausohjelmien paikalla.

Lue myös: Kantola myönteinen eri uskontojen hartauksille Ylessä

Edellinen artikkeliPakistanin uskonnollisille vähemmistöille taas takaisku
Seuraava artikkeliSuurin osa kehitysvammaisista käy rippikoulun

Ei näytettäviä viestejä