Mugaben ja maan katolisen kirkon välit kiristyvät entisestään

Mugabe205Robert Mugaben viimeisin katolisiin piispoihin kohdistunut hyökkäys, jossa hän syytti heitä valehtelusta koskien kansakunnan sosiaalista ja taloudellista tilaa on merkki siitä, että Mugaben ja piispojen suhde jatkuu vaikeana.

– Lausumat osoittavat, ettei hän enää välitä suhteestaan piispoihin, jotka ovat rohkeasti päättäneet pitää puolensa häntä vastaan, Zimbabwen yliopiston poliittinen kommentaattori Lovemore Madhuku kertoi ENIille.

– Hän tietää, että on lähes mahdotonta saada valtavirtaa edustavat kirkot seuraamaan häntä, Madhuku lisäsi.

– Piispat sanovat, että hallituksemme sortaa ihmisiä, vaikka totuus on, etteivät piispat ymmärrä, mitä enemmistö tämän maan ihmisistä toivoo, Mugaben kerrotaan sanoneen puheessaan 21.4.

Hän syytti katolisten piispojen levittävän valheita maan tilanteesta. Roomalaiskatolilaiseksi kasvatettu ja kirkon kouluissa opiskellut Mugabe onkin viime aikoina alkanut hakea tukea maassaan toimivista ei-valtauomien kirkkojen kristillisistä ryhmittymistä kuten Siionin kristityistä (Zion Christian Church).

Huolimatta Mugaben ja kirkkojen kireistä suhteista, kirkot ovat edelleen pääroolissa lukukausimaksultaan edullisen koulutuksen ja terveyspalvelujen tarjoajina maassa, joka taistelee selvitäkseen liki kymmenvuotisen taloudellisen kriisin kourista.

Kirkon sairaalat ovat pääasiallisia terveyspalvelujen tarjoajia köyhälle väestölle. Lisäksi hallituksen sairaalat kärsivät vieläkin tärkeiden lääkkeiden pulasta ja henkilökuntavajeesta.

Arviolta 60-70 prosenttia Zimbabwen väestöstä kuuluu isoihin kirkkoihin kuten roomalaiskatoliseen, anglikaaniseen tai metodistikirkkoon. Erilaiset evankelikaaliset kirkot, lähinnä helluntaikirkot ovat olleet valtavassa kasvussa. Zimbabwelaisia on noin 11 miljoonaa.

Itsevaltainen johtaja Robert Mugabe herätti viime viikonloppuna huomiota ottaessaan osaa paavi Johannes Paavali II:
n autuaaksijulistamiseen Vatikaanissa. Ihmisoikeusrikoksista ja vaalivilpistä syytetyllä johtajalla on matkustuskielto EU-maihin, mutta Vatikaani ei ole EU:n jäsen.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Modernin gospelin isä” Suomeen
Seuraava artikkeliPaavi Johannes Paavali II julistettiin autuaaksi

Ei näytettäviä viestejä