”Mopo ei ole karannut käsistä”

Lappeen seurakunta Lappeenrannassa järjestää tänäkin vuonna moporiparin. Leirillä nuoret saavat autokoulun antamaa teoriaopetusta mopokorttia varten. Ohjelmaan kuuluu myös ajotunteja ajo-opettajan ohjauksella.

Idea moporipariin tuli neljä vuotta sitten erään tytön isältä. Perheellä oli logistiikkaongelmia, koska tyttären piti käydä samaan aikaan rippileirillä ja autokoulun teoriatunneilla.

– Isä ehdotti ratkaisuksi mopoleiriä, jolla molemmat saataisiin yhdistettyä, nuorisotyönohjaaja Martti Lähteenmäki kertoo.

Moporipari järjestettiin ensimmäisen kerran viime vuonna, ja palaute leiristä oli positiivista. Tämänkin vuoden leiri on Lähteenmäen mukaan sujunut leppoisasti. Ryhmä on pienempi kuin viime vuonna, jolloin 12 riparilaista suoritti mopokorttia leirin aikana. Nyt kortin suorittajia on kahdeksan. Lähteenmäki arvelee, että syynä innon laskemiseen on leirin hankala ajankohta.

– Nuorille on tärkeää saada kortti suoritetuksi mahdollisimman pian heidän täytettyään 15 vuotta. Kun talvella juttelin nuorten kanssa, moni sanoi täyttävänsä jo keväällä. He eivät halunneet siirtää kortin hankkimista elokuulle, Lähteenmäki selittää.

Ensi vuonna leirin ajankohtaa on tarkoitus aikaistaa. Viime vuonna joukossa oli myös enemmän varsinaisia mopoilun harrastajia, jotka osallistuivat säännöllisesti kilpailuihin.

Moposketsejä ja teoriatunteja

Mopoleirin ajo-opetuksesta vastaavan Mäkisen Liikennekoulun ajo-opettaja Santeri Tolonen kehuu mopoleirin ilmapiiriä.

– Tunneilla on tiivis yhteishenki, koska nuoret ovat jo ehtineet tutustua toisiinsa. Kysymyksiin uskalletaan vastata rohkeammin kuin tavallisilla tunneilla. Samanlaista ujoutta ei ole, Tolonen sanoo.

Hän kävi oman rippikoulunsa vuonna 2006. Mopoleirin kaltaisia teemaleirejä ei ollut silloin tarjolla, mutta hauskaa oli joka tapauksessa.

Moporippikoulun ohjelma on suunniteltu niin, että se mahdollistaa autokoulun teoriatuntien pitämisen. Päivän ohjelma on tiivis, ja osa leirin oppitunneista on pidetty etukäteen. Muuten leiriä vietetään normaalisti.

– Tämä on ensisijaisesti rippileiri. Mopokortti ja mopoilu ovat vain lisämausteita, Martti Lähteenmäki muistuttaa.

Täksi illaksi isosilta on kuitenkin valmistumassa muutamia mopoaiheisia sketsejä.

Mopoleirille voi tulla, vaikka ei mopoilusta olisikaan kiinnostunut. Kun korttia suorittavat istuvat teoriatunneilla, muuta nuoret viettävät vapaa-aikaa. Lähteenmäki myöntää, että järjestelyssä on vaarana nuorten jakaantuminen, mutta hyvin hoidettu ryhmäyttäminen on estänyt klikkien syntymisen.

Isosilta tai työntekijöiltä ei vaadita erityistä tietämystä mopoilusta.

– En itse ole moottoripyöräihmisiä. Autokoulu hoitaa sen puolen, Lähteenmäki naurahtaa.

Osa leiriläisistä oli mukana heinäkuussa järjestetyssä Imatran mopoendurance-kilpailussa, jossa ajettiin joukkueena kuusi tuntia putkeen. Neljän hengen Moporipari 2015 -joukkue sijoittui omassa luokassaan toiseksi.

Rippileirin hinta on 110 euroa. Ajoharjoittelu suoritetaan autokoulun kalustolla ja varusteilla. Mopokorttiin liittyvät kustannukset vanhemmat hoitavat yhdessä autokoulun kanssa.

Viime vuoden leiriläiset ovat osanneet käyttäytyä liikenteessä. Lähteenmäen korviin ei ole kantautunut tietoa kolareista tai kortin menetyksistä.

Kuva: Rosa Pöppönen. Leiriläiset ehtivät välillä myös rentoutua.

Lue myös:

Mopokortilla konfirmaatioon

Edellinen artikkeliKollegojen vinkit: Näin selviät leirielämästä!
Seuraava artikkeliKirkkoherra Antturi: Mukautuminen avioliittolakiin voi olla osa nykymuotoisen kirkon katoamista

Ei näytettäviä viestejä