Milli-koira murtaa jäätä lapsi- ja nuorisotyössä

Järvenpään seurakunnan nuorisotyönohjaajan Minna Östermanin karvaiset perheenjäsenet ovat hänelle myös tärkeitä työtovereita. Saapas-partioinneissa öisillä kaduilla koirat tuovat turvaa ja synnyttävät luontevia keskusteluyhteyksiä. Koulupäivystyksissä koiran rapsuttaminen voi auttaa hyvinkin sulkeutunutta lasta avaamaan ajatuksiaan.

Luottamus ja yhteys syntyvät kuin itsestään

Minna Österman ja Laturi-päivystyskoira Milli päivystävät Kartanon alakoululla Järvenpäässä kerran viikossa. Heidän luokseen voi hakeutua juttelemaan vaikkapa kiusaamisesta, keskittymisvaikeuksista, oman elämän murheista tai tekemättä jääneistä läksyistä.

Opettajan luvalla päivystykseen voi mennä myös rauhoittumaan, jos kierrokset nousevat tunnilla liian koviksi.

– Lataamme usein puhelinta, jotta se toimii. Päivystyksessä voi ladata sydäntään ja itseään kuntoon, Österman selvittää Laturi-päivystyksen nimeä ja ideaa.

Päivystyspäivien välitunneilla Minna ja Milli hengailevat pihalla lasten joukossa. Syntyy kontakteja ja tieto päivystyksistä leviää.

– On huikeaa nähdä, miten rapsuttelusta nauttiva koira murtaa sulkeutuneenkin lapsen puhumattomuuden. Olen nöyrän kiitollinen siitä, että koira saa aikaan parissakymmenessä minuutissa sellaisen luottamuksen, jonka luomiseen minulta yksin menisi kuukausia, Österman juttelee.

Toiminnasta on tiedotettu lasten koteihin ja palaute on ollut pelkästään myönteistä. Vanhemmat iloitsevat siitä, että koululla on lasten käytettävissä yksi aikuinen ja kuuleva korva lisää. Toiminta on siinä mielessä tunnustuksetonta, että uskonasioista Österman puhuu päivystyksissä lasten kanssa vain silloin, jos lapset ottavat ne itse puheeksi.

Jumala on uskollinen kuin koira

Minna Österman hyödyntää koiria myös seurakunnan aamunavauksissa, hartauksissa, kerhoissa ja rippileireillä.

– Lemmikkieläinkerhoissa omat koirani ovat olleet kummikoirina. Lapset saavat taluttaa koiria ja rapsutella niitä. Samalla opimme välittämistä, vastuun ottamista, toisten huomioimista, kiitollisuutta ja hellyyttä.

Pitäessään aamunavausta kymmenestä käskystä Österman on pohtinut lasten kanssa, mitä sääntöjä koiranpennulle pienenä opetetaan.

– Jumalan pyyteettömästä rakkaudestakin koira on oiva vertauskuva. Vaikka koiralle sanoisi, että mene pois ja sitä kohtelisi huonosti, koira on silti uskollinen eikä väisty omistajansa rinnalta. Samalla tavalla Jumala välittää meistä, vaikka huutaisimme hänelle, ettei sua ole olemassa. Emme pysty sanomaan mitään niin pahaa, että Jumala hylkäisi meidät, Minna sanoo.

Leireillä Österman valjastaa koiriensa kuvat humoristisesti leirisääntöjen vartijoiksi. Kun yhteisiä pelisääntöjä vahtii ja niistä muistuttaa koira, jäävät ohjeet paremmin mieleen.

– Kerran otin koululle hartauteen mukaan puolitoistametrisen pehmokoiran. Kerroin lapsille, että jos koira astuu lasiin, eivät omat apukeinoni välttämättä riitä. Tarvitaan lääkäriä, ettei haava ala märkiä. Tästä oli luontevaa siirtyä puhumaan sydämen haavoista, joiden puhdistamiseen tarvitsemme Taivaan Isän apua ja anteeksiannon voimaa.

Ota huomioon nämä asiat koiran kanssa työskennellessäsi

Aivan noin vain elävää koiraa ei voi ottaa työkaveriksi seurakuntatyöhön. Seuraavassa Minna Österman antaa vinkkejä, mitkä asiat tulee huomioida ennen koiran tuloa työpaikalle.

1. Kestävätkö koirasi hermot?

Aivan ensiksi koiran omistajan on varmistuttava siitä, että koiran hermot kestävät vieraita ihmisiä, silmiin katsomista ja ihmisjoukkoja – ja että koira nauttii niistä. Koiran on oltava terve ja hyväkuntoinen, eikä se voi säikkyä kosketusta tai ärtyä siitä. Koiran on syytä kestää hermostumatta myös äkkinäisiä liikkeitä ympärillään.

2. Koulutus

Koiran ei tarvitse käydä läpi kilpailutasoista tottelevaisuuskoulutusta, mutta omistajan on varmistuttava, että koira tottelee häntä perusasioissa: tulee luokse, kun käsketään, ei hypi eikä ole aggressiivinen. Koiralla pitää olla halu miellyttää isäntää ja halu miellyttää työtehtävissään.

3. Tiedota tarkasti

Kaikkien on tiedettävä ennakkoon koiran tulosta ja sen pitää sopia kaikille. On mietittävä huolellisesti, mihin tilaan koira tulee ja mitä kautta, jotta vakavista allergioista kärsiville ei tule ongelmia. On hyvä sopia ennakkoon myös aika, joka koira viettää ko. paikassa.

4. Kunnon lenkille ennen työtehtävää

Muista viedä koira kunnon lenkille ennen työtehtävää, jotta se saa käytyä asioillaan ja on sopivan raukea ja rauhallinen. Esimerkiksi heti aamulla energisen koiran kanssa ei voi mennä koululle ilman aamulenkkiä.

5. Huolehdi kaikkien turvallisuudesta

Hyvin pienikokoinen koira saattaa jäädä ison lapsijoukon jalkoihin. Tätä on varottava. Erityisen suurikokoisen koiran hermojen pitämisestä on puolestaan syytä olla varma, ettei koira varmasti kaada, ärähdä saati pure ketään tai lähde säntäilemään.

Kuva: Jarmo Österman.

Edellinen artikkeli”On tuomiokapitulilla otsaa” – Lähetyshiippakunnan erotetut papit vastaavat
Seuraava artikkeliSoramies: Kapitulin päätös ei yllätä

Ei näytettäviä viestejä