Mielipidekirjoitukset syyttävät Ruotsin kirkkoa ja arkkipiispaa vaikenemisesta

Ruotsin kirkon arkkipiispaa Antje Jackelénia kritisoidaan kovin sanankääntein ruotsalaislehti Expressenissä. Kaksi erillistä mielipidekirjoitusta moittii arkkipiispaa muun muassa siitä, ettei hän ole esittänyt osanottoa Isä Jacques Hamelin kuolemasta.

Heinäkuun lopussa kaksi veitsin aseistautunutta miestä tunkeutui kirkkoon kesken jumalanpalveluksen Pohjois-Ranskassa. He ottivat viisi ihmistä panttivangiksi. Lopulta he surmasivat papin, 85-vuotiaan Jacques Hamelin.

Toinen mielipidekirjoituksista korostaa, kuinka samankaltaisessa tilanteessa olevaa poliitikkoa syytettäisiin rikkomuksesta, mikäli hän toimisi samalla tavoin kuin Ruotsin arkkipiispa.

Myös Ruotsin kirkon jäsenmäärän romahtamisen pitäisi herkistää kirkkoa ja etenkin arkkipiispa Jackelénia kriittisille äänenpainoille. Tätä painottaa toinen mielipidekirjoitus, joka keskittyy siihen, kuinka kesäkuussa Ruotsin kirkosta erosi yli 13 000 jäsentä. Toukokuussa kirkosta eronneita oli alle 5 000 jäsentä.

Eroavista moni on kirkon ”ydinryhmää, 65–69-vuotiaita, jotka ovat olleet kirkossa koko elämänsä” eli ne, joilla on vahva side kirkkoon. Kirjoituksen mukaan heidän eronsa syyt ovat muualla kuin rahassa.

Yksi syistä jäsenmäärän romahtamiseen on kirjoituksen mukaan kirkon haparointi tiedotuksessa. Sen mukaan Ruotsin kirkko ei ota tarpeeksi selvästi kantaa Isä Jacques Hamelin surmaamiseen ja ”kristittyjen kansanmurhaan Syyriassa ja Irakissa”.

Ruotsin kirkossa ei ole osattu myöskään ottaa vastaan kristittyjen tuenosoituksia. Facebookiin perustettu #mittkors-sivu on noin viidentuhannen jäsenen ryhmä, joka osoittaa myötätuntonsa ja tukensa vainotuille kristityille kuvilla rististä kaulalla. Ruotsin kirkon viestintäpäällikkö vihjasi, että aloite edistää sotaa uskontojen välillä.

Kirjoittaja toteaakin tekstinsä lopuksi: ”Ruotsin kirkon johto ei halua johtaa kristittyjä; he haluavat johtaa yleisinhimillistä yhdistystä, jossa on kaikkein banaaleimmat humanistiset arvot.”

Kuva: Magnus Aronson / Ikon

Korjattu 10.8.2016 kello 13.15: Otsikkoa muutettu poistamalla viittaus kirkon jäsenmäärän laskuun.

Lue myös:

Tviittaava arkkipiispa ehdolla viestintäpalkinnon saajaksi

Kansa kaipaa Ruotsiin mediapiispaa

Edellinen artikkeliKolumni: Pitääkö papin olla esimerkkikristitty?
Seuraava artikkeliUutisessee: Kilpailevatko uskonnot olympialaissa?

Ei näytettäviä viestejä