Mäntyharjun seurakunnassa esitetään työntekijämäärän vähentämistä

Mäntyharjun seurakunnan yt-neuvottelut ovat päättyneet. Kirkkoneuvosto päätti esittää valtuustolle, että seurakunnasta lakkautettaisiin yksi seurakuntapastorin virka, jolloin nyt kolmipappisesta seurakunnasta tulisi kaksipappinen.

Lisäksi neuvosto esittää valtuustolle seurakuntapuutarhurin viran lakkauttamista. Tilalle perustettaisiin seurakuntamestarin virka. Neuvosto päätti myös irtisanoa opintovapaalla olevan lapsi- ja perhetyönohjaajan.

Päätösten taustalla on se, että Mäntyharjun seurakunnan jäsenmäärä on pienentynyt viimeisen 20 vuoden aikana 35 prosenttia, mutta seurakunnan työntekijöiden määrä on pysynyt samana. Seurakuntalaisten ikäjakauma on painottunut yhä enemmän vanhuksiin.

Seurakuntapastori ja kappalainen ovat esittäneet kirkkoneuvostolle, että he olisivat molemmat valmiita tekemään jatkossa 60 prosenttista työaikaa, jos irtisanomiselta näin vältyttäisiin. Neuvosto piti ideaa huonona, mutta siihen mahdollisesti palataan vielä kirkkovaltuuston kokouksessa 9.12.

Ovatko seurakuntaneuvoston esitykset ja päätökset mielestäsi perusteltuja vt. kirkkoherra Minna Rikkinen?

– Tottakai ovat. Tämä on ollut niin valtavan raskas prosessi sekä seurakunnan työyhteisölle että luottamushenkilöille, ettei tällaiseen olisi ryhdytty, jollei päteviä perusteita prosessille olisi. Kokonaistilanne seurakunnassamme vain on se, että väki vähenee ja ikääntyy. Tämä on pakko jossain vaiheessa ottaa huomioon myös pohdittaessa seurakunnan työntekijöiden määrää ja työalojen painotuksia.

– Henkilöstön määrän sopeuttamistarve on ollut tiedossa jo pitkään ja siitä on puhuttu luottamuselimissä vuosia. Silti lopullisten päätösten teko ja konkreettiset toimenpiteet irtisanomisineen ovat hyvin kuormittavia kaikille osapuolille. Pienellä paikkakunnalla näiden päätösten rankkuus ehkä vielä korostuu, kun kaikki tuntevat toisensa ja monet toimivat useissa eri rooleissa eri yhteyksissä.

Mitä olet erityisesti pyrkinyt ottamaan huomioon työyhteisön johtajana tässä prosessissa?

– Yt-tilanteessa kaksi asiaa ovat erityisen merkityksellisiä. Toinen on se, että kaikki osapuolet saisivat mahdollisimman ajantasaisesti ja kattavasti tietoa siitä, missä mennään. Toinen on se, että ihmisille tarjotaan mahdollisuuksia puhua, keskustella ja tuoda kaikkia prosessiin liittyviä tunteitaan esille. Tällaisessa tilanteessa näkökulmia on valtavan monia. Työyhteisön sisälläkään ei ole vain yhtä tunnetta tai yhtä todellisuutta.

– Tiedon saamisen tärkeys on jatkuvasti jännitteessä sen tosiasian kanssa, että kirkkoneuvoston keskustelut ovat luottamuksellisia. Työntekijöillä on ymmärrettävästi tarve saada tietoa keskusteluista mahdollisimman yksityiskohtaisesti, mutta toisaalta neuvoston jäsenillä on tarve ja oikeus kysellä ja keskustella erilaisista vaihtoehdoista luottamuksellisesti. Tämän jännitteen keskellä kirkkoherra pyrkii tekemään työtään mahdollisimman viisaasti.

– Työterveyshuollon palveluja kannattaa tällaisessa tilanteessa käyttää hyväksi. Me aiomme esimerkiksi kutsua psykologin kertomaan muutoksesta työyhteisössä.

Miksi seurakuntapuutarhurin virka halutaan lakkauttaa ja muuttaa seurakuntamestarin viraksi?

– Käytännössä puutarhurin tehtävien vähäisyys ja lähiesimiesjärjestelmästä luopuminen ovat jo muuttaneet seurakuntapuutarhurin tehtävänkuvaa. Työtehtävät ovat siis jo nyt lähinnä seurakuntamestarin tehtäviä kuten suntion tehtäviä sekä hautausmaiden ja kiinteistöjen hoitoa. Tehtävässä esitetään jatkamaan samaa työntekijää kuin ennenkin.

– Virkanimikkeen muutoksesta tulee myös pientä taloudellista hyötyä, koska seurakuntamestareiden työ on yhtä palkkaluokkaa alempana kuin seurakuntapuutarhureiden. Suurempi merkitys on kuitenkin sillä, että työntekijän työnkuva halutaan saada vastaamaan todellisuutta ja tämän ajan tarpeita.

Pidettiinkö opintovapaalla olevan työntekijän irtisanomista moraalisesti ongelmallisena?

– Kyllä asia on herättänyt keskustelua ja pohdintaa. Toisaalta lapsi- ja perhetyön resurssien vähentämisestä puhuttiin jo ennen kuin kyseinen henkilö lähti virkavapaalle ja opintovapaalle. On ollut vuosia tiedossa, että lapsiperheiden osuus paikkakunnalla pienenee jatkuvasti ja että henkilöstön vähentämisen paine kohdistuu seurakunnassa tähän työalaan.

Miten kaksipappisuuteen siirtyminen tulisi käytännössä muuttamaan Mäntyharjun seurakunnan pappien työtä?

– Tiivistyvä työtahti tulee edellyttämään tarkempaa työn suunnittelua. Papit jatkavat perustehtäviään entiseen tapaan, mutta tehtäviä aika ajoin varmasti myös priorisoidaan.

Edellinen artikkeliNaispiispa Englannin kirkkoon – mahdollisen ehdokkaan kuva Suomen kirkon strategian kannessa
Seuraava artikkeliPaavi Franciscus vierailee Euroopan parlamentissa

Ei näytettäviä viestejä