Luther-kirkon alttariristin tunteikas matka alkoi

Helsingin Luther-kirkon kadoksissa ollut alttariristi tekee kotimatkaansa aikataulussa. Perjantai-iltana 6.5. Turun tuomiokirkon portailta alkanut matka on herättänyt saattajissa monenlaisia tunnelmia.

Lauantai-aamuna Salossa, Valintatalon pihalla odoteltiin ristiä saapuvaksi kymmenen hengen voimin. Ristisaattoon osallistuva Laura Korte, 20, oli valmistautunut tilanteeseen valkoisilla tennareilla ja hyvillä yöunilla.

Karkun Evankelisen Opiston nuorisotyönlinjalla opiskeleva Korte kuuli kanto-operaatiosta koulussaan.

– Innostuin heti ajatuksesta ja ajattelin, että haluan olla toteuttamassa tätä. Tällä tavoin voin myös ilmaista iloni siitä, että Helsingin Luther-kirkko vihitään takaisin alkuperäiseen käyttöönsä, Korte toteaa.

”Ristin varjossa”

Noin 9 kilometrin matkalle, Valintatalon pihalta kohti Muurlan lasitehdasta lähdettiin 7.30. Tietä numero 110 pitkin etenevä kulkue keräsi autoilijoilta pitkiä katseita.

Salosta asti ristin mukana kulkenut Sami Haveri koki kulkemansa matkan tunteikkaana.

– Minulle tämä oli ainutlaatuinen ja voimakkaasti hengellinen kokemus. Sattui vielä niin, että kuljimme vastavaloon, ristin varjossa. Tässä tuli hienosti esille kristityn vaelluksen symboliikkaa.

– Porukassa korostui se, että ristin kantaminen oikeassakin elämässä on yhteinen kokemus, Karkun evankelisen opiston nuorisotyölinjan johtajana työskentelevä Haveri analysoi.

Ympyrä sulkeutuu

Alttariristin vuonna 1994 Luther-kirkon kirkkosalin purkutöiden keskeltä pelastanut Turun Martin seurakunnan pastori Jukka Hildén näkee ristisaaton pyhiinvaelluksena.

– Erityisen paljon minua ilahduttaa, että reilusti yli toistasataa ihmistä on vapaaehtoisesti lähtenyt tähän mukaan. Ristisaatto herättää varmasti huomiota tien päällä, mutta arvelen matkailun avartaneen suomalaisiakin jo sen verran, ettei pyhän esineen kuljettamista pidetä enää aivan tavattomana.

Yli 20 vuotta ristiä säilyttänyt Hildén luovutti taideteoksen ristisaatolle liikuttunein mielin.

– Vaikka risti on vain esine, tunnen iloa sen säilymisestä ja siitä, että ympyrä nyt sulkeutuu. Arkkitehti Hilding Ekelundin 30-luvulla suunnittelema risti on yhä kauniskin, toteaa taiteita ja arkkitehtuuria harrastava Hildén.

Kaikkiaan ristin kantoon on ilmoittautunut 144 henkilöä eri paikkakunnilta. Kannettava risti on 1,9 metriä korkea, 1,1 metriä leveä ja painaa viitisen kiloa.

Paikalleen risti nostetaan 15. toukokuuta Helsingin Luther-kirkon avajaisissa osoitteessa Fredrikinkatu 42.

Kuva: Silja-Kaisa Pöyliö. Ristin ensimmäinen kantaja oli 19-vuotias Elli Pellonperä.

Lue myös:

Yli sata ilmoittautunut kantamaan Sleyn ristin jalkapatikassa Turusta Helsinkiin

Edellinen artikkeliÄitienpäivä: Torsti Lehtisen epäsovinnainen äiti rakasti ehdoitta
Seuraava artikkeliKirkollinen lintubongaus-tapahtuma laajenee

Ei näytettäviä viestejä