Lohjan kirjastossa voi tutustua ikivanhoihin reformaation kirja-aarteisiin

Lohjan seurakunnan arkistossa on mittaamattoman arvokkaita kirjavanhuksia. Seurakunnan reformaation merkkivuoden ja Suomi 100-vuoden toimikunnassa syntyi idea: Eikö ne voisi saada hetkeksi näytille ja kaiken kansan ihmeteltäviksi?

Tänään Lohjan kirjaston näyttelytilassa avautuu ainutlaatuinen näyttely. Siellä pääsee ihailemaan lukituissa lasivitriineissä muun muassa tunnustuskirjoja 1500-luvulta, Raamattua vuodelta 1642, Lutherin kirkkopostillaa 1700-luvulta sekä ruotsinvallan aikaista karoliinista kirkkolakia. Näköispainoksia saa myös selata. Lisäksi esillä on muun muassa Viipurin maaseurakunnan esineistöä.

Kaksi viikkoa kestävässä näyttelyssä luetaan joka päivä kello 12 ääneen postillaa. Keskiviikkoiltana näyttelyn yhteydessä järjestetään konsertti, jossa Lohjan seurakunnan orkesteri Collegium Musicum esittää uskonpuhdistusajan musiikkia ja laulattaa virsiä.

Näyttely on oiva kohde koululaisryhmille

Jo aiemmin Sammatin alueseurakunnassa oli esillä Raili Rantasen kokoama näyttely, jossa pääsi tutkimaan muun muassa vanhoja virsikirjoja ja kirkko-oikeutta.

– Oli yllättävää, miten kiinnostuneita ihmiset olivat. Nyt laajennamme tuota näyttelyä vielä paljon vanhempiin teoksiin. Näyttelyssä nousee esiin kirkkohistoria, Suomen historia, Pohjoismainen historia ja oman seurakuntamme historia, kirkkoherra Juhani Korte sanoo.

Näyttelyn aktiivisena puuhamiehenä on toiminut Lohjan seurakunnan luottamushenkilö, eläkkeellä oleva uskonnon ja historian opettaja Simo Jouhi. Hän on muun muassa laatinut näyttelytilaan ständin, jossa esitellään Lohjan kaikki kirkkoherrat vuodesta 1323 alkaen. Aikajanalle on aina sijoitettu myös ympäröivän maailman merkittävimmät tapahtumat kunkin virkakaudella.

– Kun mainostimme seurakunnan nettisivuilla, että koululaisryhmät voivat varata aikoja näyttelykäyntiin, ajat varattiin täyteen heti, Jouhi hymyilee.

”Tätä 1700-luvun postillaa lukien F. G. Hedberg löysi evankelisen armon”

Koska esillä on äärimmäisen arvokkaita teoksia, näyttelyssä on koko ajan paikalla valvojana seurakunnan työntekijä tai vapaaehtoinen. Simo Jouhi on kouluttanut heidät myös näyttelyoppaiksi.

Näytteillä olevista teoksista löytyykin kerrottavaksi paljon herkullisia tarinoita.

– Evankelisen liikkeen perustaja Fredrik Gabriel Hedberg joutui Lohjalla työskennellessään kovan hengellisen hädän ja ahdistuksen kouriin 1800-luvulla. Sitten hän löysi pappilan arkistosta pölyttyneen, vanhan kirjan eli juuri tämän Lutherin kirkkopostillan, joka nyt on esillä näyttelyssä, Simo Jouhi kertoo.

– Lukiessaan tätä 1700-luvulla julkaistua kirjaa, hän löysi armahtavan Kristuksen ja evankelisen armon.

Lohjan seurakunnan arvokkain kirja-aarre, keskiajan lopulla valmistunut ja lähes täysin säilynyt kirkkokäsikirja Manuale Aboense, on kansallisarkiston suojissa. Siitäkin on näyttelyssä esillä näköiskuvia, esimerkiksi kuva sivusta, jossa on katkelma hautajaisliturgiasta.

Näyttely on esillä Lohjan kaupunginkirjastossa 15.10 saakka ja sinne on vapaa pääsy.

Kuva: Leena Anttila. Näyttelyn aktiivinen puuhamies Simo Jouhi esittelee näköispainosta 1400-luvulla ilmestyneestä Manuale Aboensesta.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliKyllikki Lahtinen Mänttä-Vilppulasta: ”Kipu seurakuntaliitoksesta jatkuu yhä”
Seuraava artikkeliKanttorin työssä pitää suojella luovuutta ja pyhittää vapaapäivät

Ei näytettäviä viestejä