Lestadiolainen Rauhan Sana liittyi Suomen teologisen instituutin jäsenjärjestöksi

Suomen teologisen instituutin (STI) hallitus on hyväksynyt lestadiolaisen Lähetysyhdistys Rauhan Sanan uudeksi jäsenjärjestökseen. Yksimielinen päätös tehtiin viime viikon keskiviikkona. STI kertoo asiasta tiedotteessaan.

Tiedotteen mukaan STI:n hallituksen jäsenet ilmaisevat ilonsa siitä, että kirkon herätysliikkeet ovat entistä laajemmin mukana STI:n toiminnassa.

STI:n vs. pääsihteeri Jari Rankinen kertoo Kotimaa24:lle olevansa tyytyväinen uudesta jäsenjärjestöstä.

– Ajattelen, että Rauhan Sana voi antaa STI:lle ja STI Rauhan Sanalle. Monet kokevat hyvänä, että STI on foorumi, joka tuo yhteen herätysliikkeiden järjestöjä. Toki on muitakin foorumeja, mutta minun mielestäni STI on yksi tärkeä sellainen.

Hänen mukaansa yhteistyötä rauhansanalaisten kanssa on ollut aiemminkin. Herätysliikkeen jäseniä on ollut mukana muun muassa opiskelijoina ja luentovieraina. Jäsenjärjestöksi tuleminen lisää Rauhan Sanan mahdollisuuksia vaikuttaa STI:n toimintaan.

– STI:n perusti 30 vuotta sitten seitsemän kirkkomme järjestöä. Vuosien varrella järjestöjä on tullut lisää, kolmantena Rauhan Sana. Käytännössä jokaisella jäsenjärjestöllä on edustaja hallituksessa.

”Yhteistyö herätysliikkeiden ja kirkkomme järjestöjen kesken on tärkeää”

Pastori Jukka Paananen Lähetysyhdistys Rauhan Sanasta toteaa tiedotteessa, että yhteistyö herätysliikkeiden ja kirkon järjestöjen kesken on tärkeää.

– STI voi tukea ja opettaa herätysliikkeemme sananjulistajia.

Rauhansanalaisuus eli pikkuesikoisuus on lestadiolaisuuden haara, joka erkani vanhoillislestadiolaisesta Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksestä Suomessa vuonna 1934. Yhtenä tämän herätysliikkeen juurena pidetään myös jo vuonna 1903 Pohjois-Amerikan suomalaisten keskuudessa tapahtunutta esikoislestadiolaisuuden hajaannusta, mistä juontaa myös rauhansanalaisuuden pikkuesikoisuus-nimitys.

Rauhansanalaisuus on vanhoillislestadiolaisuuden ja esikoislestadiolaisuuden jälkeen kolmanneksi suurin lestadiolaisryhmä. Kannattajien määräksi arvioidaan noin 20 000 henkeä, joista noin 10 000 asuu Suomessa. Herätysliikkeen vahvinta aluetta ovat olleet Keski-Pohjanmaan rannikko ja Tornionjokilaakso. Ruotsinkielistä rauhansanalaisuutta on erityisesti Pietarsaaren ja Kokkolan seudulla.

STI kokoaa tällä hetkellä yhteen kymmenen kirkon konservatiivista järjestöä. Ne ovat Laestadianernas Fridsföreningars Förbund, Lähetysyhdistys Kylväjä, Lähetysyhdistys Rauhan Sanan, Länsi-Suomen Rukoilevaisten Yhdistys, Medialähetys Sanansaattajat, Suomen Ev.lut. Kansanlähetys, Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetys, Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys, Suomen Raamattuopiston Säätiö sekä Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland. Tukijäseniä STI:llä on noin 2 000.

STI lisäkouluttaa ja tukee teologian opiskelijoita, teologeja ja teologiasta kiinnostuneita. Se tekee tutkimustyötä ja pyrkii vahvistamaan Raamattuun ja luterilaiseen uskoon sitoutumista, instituutti kertoo tiedotteessaan.

Kuva: Jari Rankisen kotialbumi

Oikaisu 21.9.2017 kello 16.20: Tarkennettu tietoa rauhansanalaisten määrästä. 20 000 rauhansanalaisesta noin 10 000 asuu Suomessa. Lisäksi täsmennetty, että rauhansanalaisuus erkani Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksestä, ei vanhoillislestadiolaisuudesta.

Lue myös:

Jari Rankinen aloittaa Suomen Teologisessa Instituutissa

Järjestöt neuvottelivat avioliitosta – ”Tämä tuo konservatiiveja entistä lähemmäs toisiaan”

Edellinen artikkeliSuomen Lähetyslentäjät hakee kirkon lähetysjärjestöksi – toiveena myös Malmin lentokentän säilyminen
Seuraava artikkeliVaikuttajat ylistävät Irja Askolaa Kiitos-paidoissa Kirkko ja kaupungin videolla

Ei näytettäviä viestejä