Lari Lohikoski: Myös kirkosta tehdään valeuutisia

Vääristeltyjä ja valheellisia uutisia levittävät sivustot ovat muuttaneet joidenkin kansalaisten todellisuuskäsityksen kieroutuneeksi, sanoo Kirkon tiedotuskeskuksen verkkoviestintäpäällikkö Lari Lohikoski.

– Nämä ihmiset kokevat, että heihin kohdistuu jatkuva, välitön uhka. Tätä epäluottamusta yhteiskuntaa ja tiettyjä ihmisryhmiä kohtaan masinoidaan myös osin tarkoituksellisesti. Se palvelee tiettyjä sisäpoliittisia tarpeita mutta osittain sitä johdetaan myös Suomen ulkopuolelta, esimerkiksi Venäjältä, Lohikoski sanoo.

Lohikosken mielestä Suomessa on poliitikkoja, joiden koko ura perustuu uhkakuvien luomiselle ja vaalimiselle. Valeuutisia levittävät mediat sopivat erinomaisesti uhkakuvien välittäjiksi. Kun ihmiset alkavat pelätä, poliitikkojen tarjoamat yksinkertaiset ratkaisut uppoavat heihin.

Suurten medioiden päätoimittajat julkaisivat tänä aamuna kannanoton luotettavan median puolesta ja irtisanoutuivat feikkimedioissa tapahtuvasta solvaamisesta ja valehtelusta. Tämä on Lohikosken mielestä hyvä alku.

– Monet isotkin lehdet ovat olleet aika hampaattomia ja jopa huolimattomia. Jos he nyt panostavat entistä kriittisempään journalismiin, paljastavat valheuutisia ja tarkistavat faktoja vieläkin tarkemmin, niin hyvä.

Tämä ei kuitenkaan Lohikosken mielestä riitä. Myös viranomaisten pitäisi puuttua netissä tapahtuvaan uhkailuun ja valheiden levittelyyn.

– Iso osa nettiuhkailusta on rikollista, mutta tapauksia ei ole tutkittu. Uhkailijoille on syntynyt koskemattomuuden illuusio, Lohikoski sanoo.

Myös poliittinen johto saa Lohikoskelta moitteet nössöstä kiertelystä ja kaartelusta.

– Johtajien pitäisi sanoa, että tämä ei käy. Heidän pitäisi yksiselitteisesti sanoutua irti kaikesta yhteistyöstä tahojen kanssa, jotka puhuvat törkyä tai levittävät valheita, Lohikoski sanoo.

Myös kirkosta esiintyy Lohikosken mukaan välillä valheellisia uutisia. Esimerkkinä hän mainitsee joulukuisen kohun Leppävaaran kirkosta poistetusta rististä, jonka tilalle olisi laitettu vapaamuurareiden symboliksi uskottu silmä-kuvio. Tämä tulkittiin muslimien ”hyysäämiseksi” ja omasta uskosta luopumiseksi, jonka tavoitteena on turvapaikanhakijoiden miellyttäminen.

Todellisuudessa kyseinen Annukka Laineen maalaama alttaritaideteos on ollut paikallaan vuodesta 2011, ja se on omistettu kauppakeskus Sellon ampumavälikohtauksen (2009) uhreille ja heidän omaisilleen.

Toinen esimerkki on väärin otsikoitu Seurakuntalaisen uutinen, jonka mukaan kirkkohallitus olisi rahoittanut Helsingin moskeijahanketta. Seurakuntalainen oikaisi otsikkonsa ja aihetta käsiteltiin myöhemmin seikkaperäisesti useassa mediassa. Silti väite siitä, että kirkko puuhaa Helsinkiin moskeijaa on jäänyt Lohikosken mukaan elämään ja toistuu jatkuvasti.

Lohikoski on havainnut, että törky- ja vihapuhetta viljelevien henkilöiden yritykset vaientaa toisin ajattelevia eivät koske ainoastaan toimittajia. Aggressiivinen, henkilöön käyvä vihapuhe ja mustamaalaus kohdistuvat kirkossa erityisesti arkkipiispa Kari Mäkiseen ja Helsingin piispa Irja Askolaan. He ovat puhuneet esimerkiksi suvaitsevaisuuden, seksuaalivähemmistöjen ja turvapaikanhakijoista huolehtimisen puolesta.

Kuva: Kuvakaappaus feikkimedia MV-lehdestä

Edellinen artikkeliVatikaanin lehti Oscar-voittajasta: Se ei ole katolilaisuuden vastainen
Seuraava artikkeliKysely: Suomalaiset kannattavat yleistä asevelvollisuutta

Ei näytettäviä viestejä