Lapsikuolleisuus vähenee liian hitaasti

UNOCEF

 – Yksikin turha kuolema on liikaa, mutta toisaalta raportissa on myös hyviä uutisia. 22 viime vuoden aikana tehty työ on tuottanut tulosta: sillä on pelastettu noin 90 miljoonan lapsen henki, Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki sanoo.


Child Mortality Estimates 2013 -raportin
mukaan viime vuonna kuoli noin 6,6 miljoonaa alle 5-vuotiasta lasta. Tämä on noin puolet vähemmän kuin vuonna 1990, mutta tavoitteena on vielä suurempi lasku: kaksi kolmannesta vuoteen 2015 mennessä.

– Kyse on priorisoinnista. Lapsikuolleisuus laskee, kun investoidaan yksinkertaisiin ratkaisuihin, jotka auttavat lapsia ja äitejä taistelemaan neljää suurinta tappajaa vastaan. Nämä ovat keuhkokuume, ripuli ja malaria sekä aliravitsemus, joka harvemmin tappaa yksinään, mutta heikentää vastustuskykyä, Hetemäki sanoo.

Myös köyhyyden vähentäminen ja äitien koulutuksen lisääminen alentavat lapsikuolleisuutta.

Lapsikuolleisuus on vähentynyt merkittävästi muun muassa Bangladeshissa, Liberiassa, Malawissa, Nepalissa ja Tansaniassa.

Vähiten lapsikuolleisuus on laskenut Länsi- ja Keski-Afrikassa, jossa joka kahdeksas lapsi kuolee ennen viidettä syntymäpäiväänsä.

Noin puolet lapsikuolleisuustapauksista keskittyy viiteen väkirikkaaseen valtioon: Intiaan, Nigeriaan, Pakistaniin, Kongon demokraattiseen tasavaltaan ja Kiinaan. Myös yksittäisten maiden sisällä on suuria eroja.

Edellinen artikkeliKirkonkellari osin maksulliseksi
Seuraava artikkeliPapiksi vihittäviltä aletaan vaatia todistusta osallistumisesta seurakunnan toimintaan

Ei näytettäviä viestejä