Lähikeräyksellä seurakunnat voivat kerätä rahaa suoraan esimerkiksi yksihuoltajan silmälaseihin

Itä-Helsingin pilottiseurakunnissa on testattu tämän syksyn ajan Kotimaanavun lähikeräyksiä, joiden kautta lahjoittaja voi valita täsmällisesti, mihin tarkoitukseen hänen antamansa varat käytetään.

– Tähän mennessä lähikeräysten kautta on saatu koottua varat muun muassa yksinhuoltajaäidin silmälaseihin, velkaantuneen eläkeläisen pyykkikoneeseen ja vähävaraisten lapsiperheiden talvivaatteisiin, kertoo diakonissa Leena Nygård.

Hän työskentelee Vartiokylän rovastikunnan ja Kotimaanavun Lähikeräys-projektin projektityöntekijänä.

Kotimaanapu on Kirkkopalvelujen auttamispalvelu, jonka kautta evankelis-luterilaiset seurakunnat voivat kerätä lahjoituksia. Keräyksiin on poliisihallituksen keräyslupa. Keräysten on kohdistuttava vähävaraisten hyväksi ja katastrofien uhreille Suomessa. Avun koordinoivat ja keräyksiä perustavat paikallisseurakuntien diakoniatyöntekijät.

Viime viikon lopulla Itä-Helsingissä avautui lukuisia uusia keräyksiä.

– Nyt haemme tukea muun muassa nuoren harrastusmaksuihin ja vaatteisiin, yksinhuoltajaperheen tietotekniikkahankintoihin ja turvapaikanhakijan matkakorttiin, Nygård sanoo.

– Vartiokylässä perustimme myös joulukeräyksen, jonka tuotoilla hankimme jouluruokaa Itäkeskuksen alueella kotihoidon vähävaraisille, yksin eläville asiakkaille. Keräyksen täytyttyä avasimme kakkoskeräyksen, jonka tuotoilla tuemme alueen vähävaraisia perheitä ja yksin eläviä myös joulun jälkeen.

Helsingin seurakunnissa aiotaan laajentaa keräykset koko kaupungin alueelle. Keräysten etenemistä voi seurata netissä reaaliajassa. Kotimaanapu toimii verkossa ja lahjoittaminen onnistuu nettipankkitunnusten avulla.

Lähikeräyshankkeen aikana Helsingin seurakuntayhtymä kompensoi Kirkkopalvelujen kerätyistä kokonaissummista veloittamat 15 prosentin hallinnointi- ja keräyskulut 10 000 euroon asti niin, että lahjoitukset menevät täysimääräisesti perille keräyskohteisiin.

Helsingissä kerätään rahaa myös erityisdiakonian kautta kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville eli paperittomille ja liikkuvalle väestölle. Keräystuloilla hankitaan esimerkiksi hygieniatarvikkeita ja matkakortteja paperittomille ja asunnottomille.

Kotimaanavun kautta kerätään lahjoituksia myös muualla Suomessa. Juuri nyt varoja kerätään muun muassa hometalosta pois muuttaneen seinäjokelaisperheen kodintekstiilihankintoihin, oululaisten, tamperelaisten ja porilaisten vähävaraisten ruokakasseihin, tulipalossa kotinsa menettäneille porilaisille sekä talousvaikeuksiin joutuneelle iisalmelaiselle lapsiperheelle.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Kuva: Johannes Ijäs. Kotimaanavun keräyksillä hankitaan myös älypuhelimia vähävaraisten perheiden nuorille.

Kotimaanavun taustalla vaikuttava Kirkkopalvelut ry on Kotimaata julkaisevan Kotimaa Oy:n suurin omistaja.

Edellinen artikkeliKirkon konservatiiviset järjestöt kokoontuvat neuvonpitoon avioliittolaista – ”Kyse on Raamatusta”
Seuraava artikkeliJari Tervo ja Petteri Orpo lukevat jouluevankeliumia kirkon videolla

Ei näytettäviä viestejä