Kysely: Häät pienevät, mutta vihkipari panostaa juhlapukuihinsa sekä tarjoiluun

Suomalaisiin häihin saapuessa voi keskimäärin luottaa, että tarjoilut sekä hääparin asustus ovat viimeisen päälle. Niihin panostaan, mutta samalla kutsuttujen häävieraiden määrää vähennetään. Mahtihäät eivät ole nyt muodissa.

Suomalaiset hääparit panostavat juhlapukuihinsa sekä tarjoiluihinsa ja säästävät vieraiden määrässä, selviää kansainvälisen Schibsted-konsernin aiemmin tänä vuonna tutkimusyhtiö Bilendillä teettämästä kyselytutkimuksesta. Vastaajia oli 1000, naisia ja miehiä puolet ja puolet.

Joka kolmas suomalainen ajattelee, että sovelias hääbudjetti on 5000–10 000 euroa, mutta kaksi kolmesta kokee Suomessa järjestettävän turhan kalliita häitä.

Kyselyn mukaan lähes joka toinen suomalainen kokee, että häihin saa mennä vieraaksi ilman häälahjaa. Miehistä puolet ajattelee niin. Näkemys on vahvin alle 30-vuotiaiden aikuisten joukossa. Heistä 60 prosenttia saattaa juhlia häissä muistamatta hääparia lahjalla.

– Miehet menevät häihin ilman häälahjaa herkemmin kuin naiset. Toisaalta miesten näkemys soveliaasta häälahjan hinnasta on selkeästi hintavampi kuin naisten. Yli puolet naisista kokee 50–100 euroa sopivaksi hinnaksi. Miehistä liki viidesosa sanoo, että lahjan tulee maksaa 100–150 euroa, ja yli kymmenesosa, että sen tulee maksaa 150–200 euroa, sanoo Schibsted-konserniin kuuluvan Tori.fi:n kauppapaikkajohtaja Timo Huhtamäki.

Valtaosa suomalaisista on myös sitä mieltä, että häitä ei tule järjestää, jos omat varat eivät riitä niihin. Häiden lainarahalla rahoittaminen on soveliasta vain joka kolmannen mielestä. Kaksi kolmesta kuitenkin sanoo, että jos lainata täytyy, ennemmin vanhemmilta kuin pankilta.

Tärkein osa hääjuhlaa on suomalaisten mielestä ruokatarjoilu. Yli puolet ei missään nimessä säästäisi siitä. Seuraavaksi tärkeimpiä ovat morsiamen asu, alkoholittomat juomatarjoilut sekä sulhasen asu. Helpoimmalta säästökohteelta puolestaan tuntuu vieraiden määrä. Seuraavaksi koristelut, ohjelmasisältö sekä juhlapaikka.

Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliEssee: Tulehtunut kansalliskiihko järkyttää venäläistä älymystöä
Seuraava artikkeliJalkapalloa, juoksua ja nyrkkeilyä – Englannin kirkko panostaa nyt urheiluun

Ei näytettäviä viestejä