Kuusi rekisteristä poistettavaa uskonnollista yhdistystä

Jengi- ja katulähetys, kirkkokuoro ja rauhanyhdistys sekä 40 000 muuta yhdistystä ovat eläneet hiljaiseloa viimeiset 20 vuotta. Siksi patentti- ja rekisterihallitus aikoo poistaa ne yhdistysrekisteristä.

1 Kosken TL 
Kirkkokuoro ry

Poistettavien yhdistysten listalla on 131 kirkkokuoroyhdistystä, joista yksi on Kosken TL Kirkkokuoro ry. Kuorolla on kuitenkin harjoituksia viikoittain. Se esiintyy seurakunnan messussa sekä järjestää isompia produktioita muiden seurakuntien kuorojen kanssa. Yhdistyksen sihteeri Hannele Mäkitalo arvelee, että yhdistyksen tiedot ovat jääneet päivittämättä yhdistysrekisteriin.

Suomen Kirkkomusiikkiliitto ry (SKML) on aikaisemmin hyväksynyt jäsenikseen vain musiikkiyhdistyksiä, mikä lienee suurin syy siihen, että Suomessa on noin 400 kirkkokuoroyhdistystä. Liitto on hiljattain vahvistanut uudet sääntönsä, joiden mukaan myös seurakunnat voivat päästä sen jäseniksi.

2 Vaasan 
Rauhanyhdistys ry

Myös 18 rauhanyhdistystä on päätynyt poistettavien listalle. Vaasan Rauhanyhdistyksellä on kuitenkin aktiivista toimintaa joka viikko. Puheenjohtaja Mikael Ventin arvelee, että henkilövaihdoksia ei ole huomattu ilmoittaa yhdistysrekisteriin, ja aikoo hoitaa asian kuntoon.

Vuoden 1934 hajaannuksessa osa rauhanyhdistyksistä liittyi vanhoillislestadiolaiseen ja osa rauhansanalaiseen haaraan. Vaasan rauhanyhdistys on perustettu vuonna 1922 ja se kuuluu lestadiolaisuuden rauhansanalaiseen haaraan eli pikkuesikoisiin.

3 Suomen Evankelisluterilainen Jengi- ja Katulähetys ry

Järjestö tunnetaan erityisesti traktaattien levittämisestä. Siikaisten Leväsjoella toimiva yhteisö käyttää nykyään nimeä Myllykummun kurssikeskus ja sen virallinen organisaatio on vuonna 1967 perustettu Myllykummun kurssikeskus-yhdistys ry.

Yhteisö toimii painotalon tiloissa ja valmistaa evankelioimistarkoituksiin traktaatteja ja vihkosia, sekä Raamattuja ja muita hengellisiä kirjoja. Tuotevalikoimassa on myös venäjän-, heprean- ja englanninkielisiä vihkosia juutalaisten evankelioimista varten.

4 Katupapit ry

Katupapit ry perustettiin vuonna 1994, kun teologien työllisyystilanne oli huonoimmillaan. Yhdistys auttoi teologeja pääsemään työllistämismäärärahoilla töihin sellaisiin yrityksiin, jotka halusivat kehittää eettistä toimintaansa. Yksi ihanne oli työläispappeus, jossa elanto tulee tavallisesta arkityöstä, mutta sen ohessa hoidetaan papillisia tehtäviä. Lisäksi Katupapit kehitti ravintolatyön, joka on nykyään osa Helsingin seurakuntayhtymän toimintaa.

– Istuttiin ja kuunneltiin ihmisten jorinoita, kertoo Katupapit ry:n puheenjohtaja Jari Leinonen, joka on nykyään Helsingin Töölön seurakunnan kappalainen.

Leinonen kertoo, että aika ajoi yhdistyksen ohi jo 90-luvulla, kun Helsingin yliopiston rekrytointipalvelu perustettiin ja Pappisliittokin alkoi huolehtia rekrytointiasioista.

5 Suomen vankila-papit ja kirkon 
kriminaalityön-
tekijät ry

Yhdistys perustettiin vuonna 1992 vapaaehtoisten ja vankiloiden työntekijöiden kouluttamista varten.

– Erilaisia yhdistyksiä oli vaikka kuinka paljon. Osa sai apua valtiolta ja osa kirkolta ja niiden kautta pystyttiin järjestämään seminaareja, joissa oli ulkomaalaisia asiantuntijoita, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja ja kirkon entinen kriminaalityön sihteeri, nykyään eläkepäiviään viettävä Pekka Viirre.

Viirre kertoo, että muihin kirkkokuntiin kuuluvien oli helpompi osallistua koulutuksiin, joita järjesti yhdistys eikä evankelis-luterilainen kirkko.

6 Seurakunta
kuraattorit – 
Församlingskuratörer ry

Seurakuntakuraattorit ry:n puheenjohtaja, perheneuvojana työskentelevä Paula Ruotsalainen kertoo, että yhdistyksen toiminta loppui yli 20 vuotta sitten, pian sen jälkeen, kun Helsingin Diakoniaopisto lopetti seurakuntakuraattoreiden kouluttamisen. Seurakuntakuraattorin koulutus antoi pätevyyden sekä kirkon diakonin virkaan että sosiaalialalle. Nykyään tällainen kaksoispätevyys sisältyy diakoniaopintoihin, joiden tutkintonimikkeenä on sosionomi (AMK).

Kuva: Martti Halme / Lehtikuva. Suomen Evankelisluterilainen jengi- ja katulähetys ry on yksi niistä 40 000:stä yhdistyksestä, jotka patentti- ja rekisterihallitus aikoo poistaa yhdistysrekisteristä. Poistettavien listalla on yhdistykset, jotka eivät ole ilmoittaneet itsestään mitään viimeisten 20 vuoden aikana.

Edellinen artikkeliValomerkki: Lähes puolet Helsingin kirkkovaltuutetuista antaa tukensa vihkimisille
Seuraava artikkeliTulipalon runteleman kirkon uusi elämä alkoi Ruskealassa

Ei näytettäviä viestejä