Kristinusko korostetusti naisten uskonto

Yhdysvaltalaisen Pew Research Centerin tuoreen kyselytutkimuksen mukaan naiset ovat miltei kaikissa maissa ja uskontokunnissa miehiä uskonnollisempia.

Kuitenkin uskontojen perustajahahmot (Aabraham, Mooses, Jeesus, Muhammed, Siddharta Gautama ja monet muut) ovat yleensä olleet miehiä.

Papin, rabbin tai vastaavan uskonnollisen johtajan tehtävä on myös yleensä varattu eri uskonnoissa miehille.

Kuinka paljon uskontokuntiin kuulutaan? Globaalisti 83,4 prosenttia kyselyyn vastanneista naisista arvioi identifioituvansa johonkin uskonsuuntaan. Miehistä näin vastasi kyselyssä maailmanlaajuisesti 79,9 prosenttia.

Kristittyjen keskuudessa miesten ja naisten uskonnollisuudessa on eroja, naiset ovat kirkkokunnasta ja maasta riippumatta miltei poikkeuksetta uskonnollisempia kuin miehet. Joissakin maissa ja joissakin uskonnollisuuden alueissa erot olivat huomattavia.

Sen sijaan islamilaisissa maissa miesten ja naisten uskonnollisuudessa ei yleensä ole olennaisia eroja.

Kristityn kulttuuripiirin maissa (Molemmat Amerikat, Eurooppa, Venäjä ja Australia) naiset rukoilevat miehiä useammin. Islamilaisissa maissa rukoilemisen yleisyydessä ei ole olennaisia sukupuolten välisiä eroja. Ainoa maa, jossa miehet rukoilevat naisia useammin, on juutalaisenemmistöinen Israel.

Tutkimus paljastaa myös, että kristityissä maissa naiset osallistuvat miehiä useammin jumalanpalveluksiin. Useimmissa islamilaisissa maissa kuitenkin miehet osallistuvat moskeijarukouksiin naisia useammin. Myös Israelissa miehet käyvät synagogassa naisia useammin.

Kristittyjen maiden kesken on huomattavia eroja uskonnollisuudessa. Esimerkiksi 64 prosenttia amerikkalaisista naisista ja 47 prosenttia amerikkalaisista miehistä rukoilee päivittäin. Saksalaisten keskuudessa vastaavat luvut ovat 22 ja 14 prosenttia, ranskalaisten keskuudessa 15 ja 9 prosenttia.

Tutkimuksen tiedot kerättiin vuosien 2008 ja 2015 välisenä aikana. Kyselyjä toteutettiin 192 maassa. Vastaajat haettiin viiden uskonnollisen ryhmän (kristityt, muslimit, buddhalaiset, hindut ja juutalaiset) ja uskontokuntiin kuulumattomien joukosta.

Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliTuhopoltot syynä moniin kirkkopaloihin Suomessa
Seuraava artikkeliViisi kirkon asetta ilmastonmuutokseen

Ei näytettäviä viestejä