Kristillisen oikeiston muodostuminen mahdollista Suomessakin

leijona_ja_ristit420

Yhdysvalloissa on toiminut jo vuosikymmeniä liberaalin politiikan vastapainoksi syntynyt kristillinen oikeisto. Erilaisia konservatiivisia suuntauksia sisäänsä sulkevalla liikkeellä on yhdistäviä huolenaiheita kuten aborttilainsäädäntö, perhearvojen rapautuminen, islam ja ajatus kulttuurien välisestä sodasta. Voisiko Yhdysvaltain kristillistä oikeistoa muistuttava poliittinen liike syntyä myös Suomeen?

Kotimaa24 tiedusteli asiaa kahdelta tutkijalta. Kysymykseen vastasivat Vesa Puuronen Itä-Suomen yliopistosta sekä Aini Linjakumpu Lapin yliopistosta.

– Tietysti miksipä sellainen Amerikan malli ei voisi syntyä Suomeenkin. Onhan täällä sellaisia ihmisiä, jotka samantyyppisiä ajatuksia kannattavat. Voimien kokoaminen yhteen olisi loogista ja järkevää. Minkäänlaisia merkkejä tällaisesta järjestäytymisestä ei ole tiedossa, Puuronen sanoo.

Mikäli kristillinen oikeisto Suomeen muodostuisi, sitä yhdistäisi Puurosen mukaan parhaillaankin keskustelussa olevat teemat kuten sukupuolineutraali avioliitto, maahanmuutto, islamvastaisuus ja aborttikysymys. Samaan kokonaisuuteen kuuluisivat myös perinteisten perhearvojen ja patriarkaalisen yhteiskunnan kannattaminen.

– Kyllähän ne ovat kansainvälisesti keskeisiä asioita. Suomessa keskustelu on kuitenkin eri vaiheessa kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa kristillisellä oikeistolla on pitkät juuret. Sitä on rakennettu tietoisesti ainakin 1970-luvulta alkaen, Puuronen sanoo.

Sekä Puuronen että Linjakumpu löytävät ideologisia yhtäläisyyksiä perussuomalaisten kristillisen siiven ja kristillisdemokraattien väliltä. Linjakummun mukaan uusia alliansseja syntyy, mutta niiden syntyä on vaikea ennustaa.

– Jotkut varmaan haaveilevat kristillisestä oikeistosta. Perussuomalaisten sisällä on sosiaalivasemmisto, Smp:läisten oppositiosiipi ja oikeistokristillissävytteinen siipi.  Sateenvarjo kattaa monenlaisia näkemyksiä ja ideologisia taustoja. On kiinnostavaa nähdä miten se tietty siipi, Kd ja jotkut muut löytävät toisensa.

– Perusasetelmat ovat olemassa, mutta tulevaisuuden ennustaminen on hankalaa.  Me emme tiedä miltä tilanne näyttää parin vuoden sisällä esimerkiksi siirtolaistilanteen ja maahanmuuttokeskustelun kannalta.  Poliittinen kenttä on murroksessa ja on monenlaisia ituja mistä saattaa syntyä erilaisia koalitioita, Linjakumpu sanoo.

Edellinen artikkeliKirkon jäsenyys puhuttaa ulkosuomalaistyössä
Seuraava artikkeliRauhanliike kokoaa ihmisiä Loviisaan

Ei näytettäviä viestejä