Kotimaan kirkkoherraraati: Tässä seurakuntamme on onnistunut erityisen hyvin

Tällä kertaa kirkkoherraraatilaiset saivat kertoa lyhyesti, missä asioissa heidän seurakunnassaan on onnistuttu erityisen hyvin. Ajatuksena on saada hyviä käytäntöjä jakoon.

Toimivien ideoiden listalta löytyy muun muassa toimintailtoja varhaisnuorille, Valon aamuja, monipuolista järjestöyhteistyötä, Siunaavan yhteistyön keskiviikkoja, pääsiäiskortteja seurakuntalaisille, rippikoululaisten toteuttamia messuja ja jouluinen metsäkirkko.

Seurakunta, jolla on onnistumissuunnitelma

Ari Tuhkanen, Nurmijärven seurakunta, Espoon hiippakunta

Meillä on Nurmijärven seurakunnan Onnistumissuunnitelma. Jo suunnitelman nimi kertoo liikkeellä olomme luonteen. Visiomme onkin ”seurakunta, johon kaikki haluavat kuulua”. Työskentelemme silti nöyrällä mielellä, Jumalan siunauksen ja armon varassa. Samalla olemme reippaasti lähteneet toteuttamaan onnistumisia esimerkiksi rohkean kutsun ja innostavan yhteisön teemoin. Suomen suurimmassa maalaisseurakunnassa onnistumme yhdessä luottamushenkilöt, seurakuntalaiset ja työntekijät. Meillä saa myös epäonnistua. Ilman onnistumisen pakkoa meidän on helppo tehdä uusia avauksia. Yksi suuri onnistuminen koko Suomeakin ajatellen on Nurmijärven kunnan ja Opetushallituksen kanssa pilotoimamme koulu- ja varhaiskasvatuksen yhteistyösopimus.

Donkkis Big Night -toimintaillat varhaisnuorille

Heikki Holma, Tervolan seurakunta, Oulun hiippakunta

Varhaisnuorille järjestettävät Donkkis Big Night -toimintaillat ovat onnistuneet Tervolassa erityisen hyvin. Osallistujamäärä on vakiintunut 70 varhaisnuoreen ja reiluun pariin kymmeneen vapaaehtoiseen vastuunkantajaan. DBN-toimintailta järjestetään 3–4 kertaa keväällä ja syksyllä. Se noudattaa Kansanlähetyksen juniorityön erinomaiseksi havaittua formaattia. DBN- toiminta tarjoaa lukuisille seurakuntalaisille ja työntekijöille innostavan ja sitouttavan mahdollisuuden kaste- ja lähetyskäskyn toteuttamiseen seurakunnassamme.

Syke, siunaavan yhteyden keskiviikko

Kaisa Huhtala, Porin Teljän seurakunta, Turun arkkihiippakunta

Syke, siunaavan yhteyden keskiviikko, on kohtaamisen ja yhteyden päivä. Seurakunta saapuu rukoukseen ja ruokailuun. Osa jatkaa laulamaan, osa keskustelemaan työntekijän kanssa. Toiset siirtyvät kirppishankintoihin tai viipyilevät uusien tuttavien kanssa. Samaan yhteyteen saapuvat myös maahanmuuttajat, jotka ovat kääntyneet vapauden uskoon. Sunnuntaisin he jakavat messuyhteyden, kohtaamiset ja uuden ilon. Ihana seurakuntamme on auttavien, suunnitelmiaan jakavien ja vastuullisten seurakuntalaisten sekä innostuneiden työntekijöiden yhteisö yhden Herran palveluksessa.

Puhelinchat, LapsiArkki-menestystä ja riparilaisten toimittama messu

Arto Marttinen, Imatran seurakunta, Mikkelin hiippakunta

Imatran seurakunnan onnistumisia on paljonkin, mutta maistiaisiksi tarjoilen kolme.

Perheneuvonnan tiimimme kehitti puhelinchatin, jota kirkkohallitus on lanseeraamassa koko kirkon käyttöön. Se vastaa digitalisaation tuomiin haasteisiin.

Varhaiskasvatuksen tiimimme on mukana LapsiArkki-projektissa niin onnistuneesti, että he ovat käyneet opastamassa muitakin. Projektin avulla päästiin kohtaamaan sellaisia äitejä, jotka eivät aiemmin ole olleet mukana seurakunnan toiminnassa.

Rippikoulutiimimme on ideoinut niin, että jokainen rippikouluryhmä valmistelee ja toteuttaa viikonloppuleirin jälkeen yhden jumalanpalveluksen valmistelemalla suntion kanssa kirkkotilan, soittamalla kirkonkelloja, jakamalla tulijoille kättelyn kera virsikirjat, valitsemalla virret ja laittamalla ne virsitauluihin, ideoimalla saarnaa, keräämällä kolehdin, valmistelemalla esirukousta ja osallistumalla opettajansa johdolla yhdessä ehtoolliselle. Jumalanpalveluselämään tulee tuoreutta samalla, kun nuoret toimivat esimerkkeinä siitä, miten jumalanpalvelus on yhteinen asia.

Jouluinen metsäkirkko

Petri Hautala, Vähänkyrön seurakunta, Lapuan hiippakunta

Seurakunnassamme järjestetään metsäkirkko yhdessä metsästysseurojen kanssa pari päivää ennen joulua. Pieni hartaushetki, yhteislauluja, joulurauhan julistus metsäneläimille, lopuksi makkaranpaistoa, glögiä ja yhdessäoloa pimeässä metsässä tulien ääressä. Vuodesta toiseen, säästä riippumatta, tilaisuus kerää satamäärin ihmisiä pienistä lapsista vanhuksiin. Erityisesti iloitsen siitä, että sukupuolijakauma metsäkirkoissa on tasainen, järjestäjien puolesta jopa miesvoittoinen. Tilaisuuden vetovoimana on joulun sanoma ja tunnelma sekä yhdessäolo luonnon keskellä. Metsäkirkko on kansan tapahtuma.

Pääsiäis- ja joulukortit joka talouteen

Annakaisa Rantala, Orimattilan seurakunta, Tampereen hiippakunta

Seurakuntamme lähettää postin jakeluna jokaiseen talouteen alueellamme tervehdyksen sekä jouluksi että pääsiäiseksi. Tavoitamme liki joka kodin ja pääsiäinen kirkon viestinä saa sijaa. Myönteistä palautetta tulee joka kerralla. Tervehdys on laadukas, taitettu kortti. Sen voin nähdä myöhemmin jonkun kotona kaapin päällä tai jääkaapin ovessa. Ulkoasu on tyylikäs ja selkeä, koska käytämme ammattisuunnittelijaa. Tervehdys kertoo juhla-ajan jumalanpalvelukset, konsertit ja muut tapahtumat ja siinä on kirjoittamani lyhyt teksti. Yritän kirjoittaa nuo sanat erityisesti heille, jotka eivät lue hartauskirjoituksia.

Jumalanpalvelusryhmät ja Valon aamut

Jussi Mäkelä, Helsingin Vuosaaren seurakunta, Helsingin hiippakunta

Meillä on hyvät työntekijät ja olemme onnistuneet monessa asiassa. Nostan esiin kaksi työmuotoa, joita toteuttamassa on useita työaloja ja vapaaehtoisia: jumalanpalvelukset ja Valon aamu.

Meillä seurakuntalaiset osallistuvat kaikkien messujen toteuttamiseen jumalanpalvelusryhmissä, kuoroissa ja soitinryhmissä. Saamme niistä jatkuvasti positiivista palautetta, usein sellaisilta, jotka ovat ensi kertaa Vuosaaren kirkossa ja yllättyvät. Niinpä myös osallistujamäärät ovat hyviä, keskimäärin 140.

Aloitimme 2017 Valon aamut yhteistyössä nuorisotyön, varhaiskasvatuksen, diakoniatyöntekijöiden ja suntioiden kanssa. Maanantaiaamuisin kutsumme ihmisiä kauppakeskuksesta seurakuntakeskus Valoon. Valon aamu on avoin kohtaamispaikka kaikenikäisille, ja tarjolla on aamupala. Olemme tavoittaneet erityisesti niitä, jotka eivät muuten ole toiminnassamme mukana. Kävijämäärä on keskimäärin 45.

Seurakuntalaisten ja työntekijöiden tasaveroisuus sekä järjestöyhteistyö

Timo Suutari, Kuhmon seurakunta, Kuopion hiippakunta

Kuhmon seurakunnassa on luonnostaan onnistuttu siinä, että monet ihmiset ovat aktiivisia seurakunnan toimijoita. Seurakuntalaiset voivat olla monissa tehtävissä tasaveroisia työntekijöiden kanssa. Toiminnassa on haluttu olla yhteisyössä lähes kaikkien kristillisten järjestöjen kanssa. Tämä on tuonut seurakuntaelämään monipuolisuutta, rikkautta ja lähetysnäkyä. Yksi seurakunnan työntekijöistä on toiminimikkeeltäänkin lähetystyöntekijä.

Kuva: Reino Salmijärvi. Seija Näriäinen luo viihtyisät puitteet Sykkeen ruokailulle Porin Teljän kirkolla. Siunaavan yhteyden keskiviikko kutsuu kaiken ikäisiä viikoittain kirkolle.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliVanha oikeusjuttu ja siihen liittyvät päätökset kuohuttavat Sleyn hallinnossa
Seuraava artikkeliVäitös: Sierra Leonen raa’an sisällissodan sovinto osoittaa, että uskontodiplomatia voi onnistua

Ei näytettäviä viestejä